Η διάταξη για τις ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π.

08/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατανέμονται κατ' ελάχιστον σε τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως, ενώ οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης κατανέμονται κατ' ελάχιστον σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως. 

Τα μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, υποχρεούνται μόνο στην τήρηση των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας

Τα παραπάνω ορίζει διάταξη  η οποία  περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολουθεί η διάταξη

Άρθρο 79
Ώρες απασχόλησης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 155 ν. 4957/2022

Στην παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), περί των ωρών απασχόλησης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατανέμονται κατ' ελάχιστον σε τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως, ενώ οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης κατανέμονται κατ' ελάχιστον σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως. Τα μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, υποχρεούνται μόνο στην τήρηση των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας.».
 

Σχόλια (7)

@Εγκλωβισμένος διδάκτορας
|

Προτείνω να απεγκλωβιστείτε απο τα δεσμα του μόνιμου σταθερού μισθού, ωστε να διδάσκετε ελεύθερα ...

Θύμιος
|

Και γιατί οι δικαστικοί να έχουν ειδική μεταχείριση;

Εγκλωβισμένος διδάκτορας
|

Υπάρχει πληθώρα διδακτόρων που ζούμε Ελλάδα και εργαζόμαστε στο δημόσιο με εμπειρία στον επαγγελματικό μας χώρο και ο νόμος του 2022 για τα ΑΕΙ μας απέκλεισε από το διδακτικό έργο στα ΑΕΙ είτε σαν εντεταλμένοι είτε ως ακαδημαϊκοί δηλαδή δεν μας επιτρέπει να διδάξουμε για ποιες αλλαγές και καινοτομίες μιλάει ο νέος νόμος αυτή η αδικία θα αρθεί η θα μείνουμε στο ράφι να κοιτάμε το διδακτορικό μας ; Η να φύγουμε στο εξωτερικό και εμείς;

Praetor
|

H διάταξη ειναι ιδια με την προηγούμενη εκτος απο την αναφορά στους δικαστικους. Μην νομιζετε οτι καθε φορα που εμφανιζεται μια διάταξη ειναι εξ ολοκλήρου νεα.

Polar_Fish
|

Και ο καθηγητης στο ιδιωτικο τι κάνει στον υπολοιπο χρόνο? Κάνει ερευνα? Δημοσιευει? Πως εξελίσεται μισθολογικά?

@ιδιωτικό vs δημόσιο
|

Τα ΑΕΙ δεν είναι σχολεία. Οι "ώρες" που διαβάζετε ότι είναι τουλάχιστον 6 αφορούν τη διδασκαλία μόνο. Για να προετοιμαστώ για 1 ώρα διδασκαλίας συνήθως πρέπει να "επενδύσω" άλλη 1 (πολύ περισσότερο για καινούργια μαθήματα). Προσθέστε σε αυτό ώρες επικοινωνίας με τους φοιτητές και διόρθωση εργασιών. Αυτά τα έχω είτε εργαστώ στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό.

Στο δημόσιο ΑΕΙ συμμετέχω αναγκαστικά και σε διοικητικές επιτροπές (από τις οποίες υπάρχουν πολλές, οι οποίες διεκπεραιώνουν υποχρεωτικά διάφορα που απαιτεί το Υπουργείο - δεν τις γράφω εδώ γιατί ο κόσμος απ'έξω δεν τις ξέρει και δεν τον ενδιαφέρουν, αλλά υπάρχουν και τρώνε υπερβολικά πολύ χρόνο).

Και μετά πάμε στην έρευνα: φοιτητές στο εργαστήριό μου τους οποίους πρέπει να "προχωρήσω", ιδέες που πρέπει να "κατεβάσω", εργασίες που πρέπει να γράψω και να δημοσιεύσω αν θέλω να προχωρήσω επιστημονικά και να προαχθώ. Αυτό δεν είναι σταθερό αλλά μπορεί να πάρει και δεκάδες ώρες την εβδομάδα.

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα εστιάζουν στην διδασκαλία και όχι στην έρευνα. Άρα αν εργαστώ εκεί εν πολλοίς πάνε περίπατο οι επιτροπές και το ερευνητικό έργο, οπότε λογικό θα ήταν να διδάσκω περισσότερες ώρες την εβδομάδα.
Να ξέρετε επίσης ότι η διεθνής πρακτική στα "καλά" ερευνητικά ΑΕΙ είναι το μέλος ΔΕΠ να διδάσκει λιγότερο από 6 ώρες την εβδομάδα, μπορεί και μόνο 3 (ακριβώς γιατί δίνουν έμφαση στην έρευνα και σε διώχνουν σούμπιτο αν δεν τα πας καλά εκεί).

Με όλα αυτά δεν λέω ότι όλοι κάνουν ότι εγώ, ότι δεν υπάρχουν "αστέρια" αλλά και "κηφήνες", όπως υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε απλά τον αριθμό ωρών διδασκαλίας, δεν είναι αντιπροσωπευτικός του μεγέθους της προσπάθειας που κάνεις στη δουλειά σου στα δημόσια ΑΕΙ.

ιδιωτικό vs δημόσιο
|

αν διάβασα σωστά οι καθηγητές στα ιδιωτικά απασχολούνται για 12 ώρες ενώ στο δημόσιο κατ' ελάχιστο 6 την εβδομάδα....έτσι στο δημόσιο διδάσκει πχ 2 3ωρα μαθήματα την εβδομάδα ενώ στο ιδιωτικό θα πρέπει να αναλάβει 4 3ωρα μαθήματα...Μήπως και στο δημόσιο να γίνει αντίστοιχη αύξηση...για να μειωθούν οι ανάγκες σε ΔΕΠ και ενδεχομένως ο μισθός των ΔΕΠ...ή θέλουμε να δίνουμε λίγα σε πολλούς???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ