ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ): 1η Μαρτίου ξεκινά το εαρινό εξάμηνο

09/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024 το εαρινό εξάμηνο κατάρτισης των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), των πρώην ΙΕΚ, αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας, αρχίζει την 1η Μαρτίου 2024 (σ.σ. αντί 16η Φεβρουαρίου) και λήγει την 30η Ιουνίου του ίδιου έτους.

Αυτό προβλέπει απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Βούτσινου.

 

Σχόλια (10)

PK
|

Ασυνέπεια και πάλι! Είναι κακό να ψάχνει κανείς παθογένειες εκεί που δεν υπάρχουν (αξιολογήσεις εκπαιδευτών που κατά βάση είναι συνεπείς και υπεύθυνοι) όταν η μεγαλύτερη παθογένεια είναι παρούσα και γνωστή σε όλους! Η μεγαλύτερη παθογένεια των σχολών αυτών είναι η σιωπηρά παγιωμένη έναρξη λειτουργίας δύο εβδομάδες μετά την προκαθορισμένη έναρξη κάθε εξαμήνου, με ώρες που πρέπει να αναπληρωθούν κακήν κακώς μέσα σε ήδη παραφορτωμένες εβδομάδες διδασκαλίας! Καταρτιζόμενοι που διαμαρτύρονται και αγανακτούν κάτω από την καταπίεση των πολύωρων μαθημάτων (κάπου θα πρέπει να αναπληρωθούν αυτές οι δύο τουλάχιστον εβδομάδες μαθημάτων που χάνονται κάθε φορά) και ταλαιπωρημένους και αγανακτισμένους εκπαιδευτές, που και αυτοί αφού είναι ωρομίσθιοι έχουν τα δικά τους εργασιακά προγράμματα που αναστατώνονται! Επιπλέον αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα με το να μην υπογράφουν σύμβαση με τον εργοδότη την ημέρα έναρξη της εργασίας τους, το αυτονόητο δηλαδή, και να την υπογράφουν αφού ολοκληρωθεί η εργασία τους (την παραλαμβάνουν συνήθως κατά την έναρξη του επόμενου εξαμήνου), ζώντας το απόλυτο παράλογο π.χ. να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι φαντάσματα σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κτλ. Όπως παρά του ότι ουσιαστικά είναι άνεργοι, αφού δεν γίνεται έναρξη εξαμήνου την προκαθορισμένη ημερομηνία, απειλούνται με πρόστιμα σαν να είναι υπεύθυνοι αυτοί για την ασυνέπεια του εργοδότη!! Αυτές οι συμπεριφορές έχουν σαν συνέπεια την απόλυτη απαξίωση του θεσμού της σύμβασης εργασίας/έργου, απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, απαξίωση του προγραμματισμού της ζωής και των δραστηριοτήτων των καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών. Αν και δεν αμφισβητώ τη διάθεση του υπουργείου να βελτιώσει την επαγγελματική εκπαίδευση, πιστεύω ότι αυτή η διάθεση δεν αρκεί! Πολλές φορές οι λύσεις σε κάποια προβλήματα είναι απλές αρκεί να γίνονται οι σωστές ενέργειες!

Σπουδαστής πρώην ΙΕΚ
|

Ο ορισμός της αποτυχία σας.
Αλλάξατε ένα όνομα γνωστό και εδραιωμένα στην κοινωνία, με το Σχολές ΑΕΚ. Τι να πει κανείς ;
Αλλαγές ουσίας, καμμία. Απόφοιτοι Λυκείου ήταν, απόφοιτοι Λυκείου μένουν με 2,5 έτη σπουδών επιπλέον.
Βάλατε τη λέξη ΑΝΩΤΕΡΗ.....και διατυμπανιζετε ότι κάτι κάνατε.....!!!
Και πριν κλείσουν 10 μέρες , παραβιάζεται το κανονισμό για το εαρινό εξάμηνο......γιατί άραγε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΓΚΟΥΤΑΣ
|

Δεν καταλαβαίνω γιατί να καθυστερήσει η έναρξη του εξαμήνου!
Πάλι την ανικανότητα σας και την ανοργανωσιά σας θα την πληρώσουν οι εκπαιδευτές και οι σπουδαστές?…
Ένας μήνας χαμένος επειδή κάποιοι ξύνεστε αντί να κάνετε τα αυτονόητα?…
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ!…

ΕΠΑΛ
|

Ποιο το νόημα να κάνει κάποιος 3 χρόνια (κάθε εξάμηνο με 15 εβδομάδες παρακαλώ) μαθήματα ΣΑΕΚ (και με υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και στη θεωρία και στο εργαστήριο, άρα δεν μπορείς εύκολα να εργάζεσαι παραλληλα, ενώ είσαι ενήλικας) συν εξάμηνο πρακτικής υποχρεωτικά συν μετά (περιμένεις ακόμα κανένα έτος και διαβάζεις) επιτυχία στις πανελλαδικου τύπου πιστοποίηση...

... ενώ ο πτυχιούχος ΕΠΑΛ με 10 μήνες μαθητεία (πληρώνεται, κυρίως δουλεύει) και με επιτυχία σε χαμηλότερο επίπεδο και ευκολότερες εξετάσεις πιστοποίησης... είναι στο ίδιο επίπεδο 5 με τα ανώτερα ΣΑΕΚ, που θες 4 χρόνια έξτρα σπουδές και περισσότερο διάβασμα?

Μας δουλεύουν.....
|

Παιδιά... Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας....Τι ανωτερες σχολες επαγγελματικής κατάρτισης και αηδιες. 5 εξάμηνα μετά το λύκειο και πάλι εξετάσεις για το δίπλωμα για να είμαι πάλι απόφοιτος λυκείου;;;; τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα έχουν επιπλέον επίδομα σπουδών 10%. Στο δημόσιο τεράστια αδικία...

@Τόμας
|

Καμία, αφού παραμένει το επίπεδο 5 και έχεις επαγγελματικά δικαιώματα "λυκείου" (θέσεις ΔΕ)... δυνητικά θα σπουδάζεις και ένα εξάμηνο (με μαθήματα) παραπάνω!

Τώρα που ακριβώς έγινε η "αναβάθμιση", όπως ευαγγελιζονται στο υπεπθ, όλοι το ψάχνουμε

Απαντήσεις
|

Ο λόγος που έγινε 01/03 αντί για 16/02 είναι επειδή δεν μερίμνησαν έγκαιρα για την επικαιροποίηση του Μητρώου Εκπαιδευτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα στους εργαζόμενους καταρτιζόμενους και τελικά να υποβαθμίζουν το θεσμό που προσπαθούν να αναβαθμίσουν. Προσθέστε σε αυτή την εξίσωση και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καν υπογραφεί οι συμβάσεις των εκπαιδευτών για το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πάρα πολύ και οι πληρωμές τους (ενδεχομένως και ένα χρόνο μετά την έναρξη της παροχής της εργασίας τους) σε συνδυασμό με τις παγωμένες αποζημιώσεις εδώ και 15 χρόνια και θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εκτίμηση στην επαγγελματική κατάρτιση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας...

Τόμας
|

Τώρα πού το βάπτισαν σαεκ τι παραπάνω δυνατότητες και ευκαιρίες θα εχουμε

Πολίτες
|

Λίγη ντροπή.....!!!
Οι σπουδαστές θέλουν να φύγουν για να εργαστούν το καλοκαίρι στα νησιά και αντί να το μαζέψετε το ανοίγετε 2 εβδομάδες.
Μπορείτε να μας πείτε γιατί το 16/2/ του κανονισμού έγινε 1/3/ ;

τυχεροι
|

τωρα σαν ΣΑΕΚ θα εισαστε ανωτερα σχολή με επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου. Μονο με Κυβερνηση Μητσοτάκη και Πιερρακακη υπουργό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ