Βίντεο:Πως οραματίζονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Κατάληξε στις "πράσινες σχολές" με ελεύθερη είσοδο της οποίες κατάργησε η Κυβέρνηση της ΝΔ

10/02/2024

Ενημερώθηκε: 10/02/2024, 12:20

Άκουσε το άρθρο

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες, περί κατάργησης των πανελλαδικών Εξετάσεων, γίνεται επίκαιρη η δήλωση του πρώτου υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 του Αριστείδη Μπαλτά.

Ο  Αριστείδης Μπαλτάς αναπτύσσει στο esos το όραμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των πανελλαδικών Εξετάσεων και της ελεύθερης εισόδου των αποφοίτων Λυκείου στα Πανεπιστήμια:

Δείτε το τρίλεπτο βίντεο που ακολουθεί:

Στη συνέχεια ο  υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θεσμοθέτησε το  σύστημα των «πράσινων» (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) και «κόκκινων» Σχολών (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι με  Πανελλαδικές Εξετάσεις).

Το σύστημα αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ που ήρθε στη συνέχεια, κατάργησε  τον σχετικό νόμο του Κ. Γαβρόγλου , με το σκεπτικό   ότι η κατηγοριοποίηση σε «ελεύθερης πρόσβασης» σχολές και «κατόπιν εξετάσεων»αυτή, ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις:

Α. Αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, και

Β. Αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται.

 

Σχόλια (6)

Thrasymachos
|

Δύο σύντομες ερωτήσεις:
1. Σε ποιο κόμμα ανήκει σήμερα ο πρώην Υπουργός; Ή, αλλιώς: έχει σχέση ο τότε ΣΥΡΙΖΑ με τον σημερινό;
2. Πού γίνεται λόγος στο βίντεο για πράσινες Σχολές;
3. Με ποιον τρόπο ο θεωρητικός προβληματισμός ενός πρώην Υπουργού συμβάλλει στην αποδοχή της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στα οποία μπαίνεις όχι με βάση εισαγωγής, αλλά με βάση πληρωμής;

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ.

@Ασχολίαστο; Δε νομίζω
|

"να μορφωθούν Δωρεάν εφόσον μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκάστοτε σχολής"
πως θα το κρινουμε αυτο;

Σαχλαμάρες
|

Μεγαλύτερη σαχλαμάρα δεν έχω ακούσει. Στις μεγάλες πόλεις όπου οι Σχολές είναι παραγεμισμένες με 3-4 φορές τον αριθμό εισακτέων που μπορούν να εκπαιδεύσουν, δεν υπάρχει συζήτηση για "πράσινες" και παρδαλές σχολές με ελεύθερη είσοδο. Δεν πέφτει καρφίτσα, τι ελεύθερη είσοδο μιλάμε;

Ασχολίαστο; Δε νομίζω
|

Δεν προωθεί την κυβερνητική πρωτοβουλία περί μη-κρατικών πανεπιστημίων και συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια, η υπενθύμιση των σκέψεων και πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον τα δικά τους νομοθετήματα δεν τοποθετούσαν ως βάση για την εισαγωγή το χρήμα!

Η πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν ελεύθερη την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές της τριτοβάθμιας για τους αδύναμους μαθητές είχε θετικές όψεις και έδινε μια δεύτερη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν και να μορφωθούν Δωρεάν εφόσον μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκάστοτε σχολής, με ότι καλό μπορούσε να σημαίνει αυτό για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Τί κάνει όμως τώρα η σημερινή κυβέρνηση; Δημιουργεί τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλαπλών ταχυτήτων που βασίζεται κατά βάση στην οικονομική δυνατότητα των ίδιων αυτών μαθητών. Οι ίδιοι μαθητές δηλαδή σήμερα απλά θα προσανατολιστούν στα ιδιωτικά κολλέγια και αν έχουν γράψει και κάτι σε 8 στα εξεταζόμενα μαθήματα θα εισάγονται και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και (όχι σε ότι κι ότι σχολές), αλλά και σε σχολές υψηλού κύρους. Μόνο που οι σπουδές τους δεν θα είναι σε αυτή περίπτωση δωρεάν!

Κατά συνέπεια οι κύριες διαφορές που βλέπω εγώ είναι δύο: Στην πρωτοβουλία Σύριζα οι σπουδές για τους αδύναμους μαθητές θα ήταν δωρεάν και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις (όχι νομική, όχι ιατρική, όχι πολυτεχνείο). Στην πρωτοβουλία ΝΔ οι σπουδές για τους ίδιους μαθητές θα περιλαμβάνουν δίδακτρα και δεν θα έχουν κανέναν περιορισμό σε επιστημονική ή τεχνολογική κατεύθυνση.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος
|

Αυτές και άλλες παρόμοιες ουτοπικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν (έντονα) στις εκλογές. Πολιτικές που βασίζονται στον κατακερματισμό της λογικής, τις φυγόκεντρες τάσεις μιας ασύδοτης ελευθερίας και την υπερπληροφόρηση που δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα ανασύρονται από το χρονοντούλαπο της ιστορίας προς ενίσχυση του δόγματος ΤΙΝΑ υπέρ της ΝΔ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ