Υφ. Παιδείας: Επαρκώς διδάσκεται η φυσική αγωγή στα σχολεία

10/02/2024

Ενημερώθηκε: 10/02/2024, 11:33

Άκουσε το άρθρο

Επαρκώς διδάσκεται η φυσική αγωγή σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις εισηγήσεις του ΙΕΠ και διαπερνά οριζόντια και άλλα προγράμματα κι άλλες δραστηριότητες του υπουργείου για να καλλιεργηθεί πέραν της φυσικής άσκησης και η αντίληψη ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διέπει τις δραστηριότητες μας και τον τρόπο ζωής και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Τα παραπάνω τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση   του Ανεξάρτητου Βουλευτή   Μιχ.  Χουρδάκη  σχετικά με την αύξηση των ωρών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο σχολείο.

Η υφυπουργός Παιδείας σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία ανέφερε τα εξής:

Ωρολόγια προγράμματα Δημοτικού Σχολείου, όπως ισχύουν σήμερα: Από το 2017 οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής είχαν προσδιοριστεί σε τρεις ώρες ανά εβδομάδα για τις τάξεις από την Α΄ έως την Δ΄ Δημοτικού, σε δύο ώρες ανά εβδομάδα για τις τάξεις Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. 

Κατά τη δική μας διακυβέρνηση, οι ώρες παρέμειναν οι ίδιες και δεν μειώθηκαν. 

Και αυτό έγινε, γιατί οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής -που είναι ο αρμόδιος επιστημονικός μας βραχίονας- εισηγήθηκε ανάλογα.  

Στο Γυμνάσιο με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε το 2021 επί δικής μας διακυβέρνησης υπάρχουν δύο ώρες Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα σε κάθε τάξη. Τόσες ήταν και στο παλαιότερο ωρολόγιο πρόγραμμα του 2016. 

Δεν έγινε καμία μείωση ωρών διδασκαλίας Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο.  

Στο Γενικό Λύκειο οι ώρες φυσικής αγωγής όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κιόλας. Συγκεκριμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, όπως το διαμορφώσαμε εμείς, στη δική μας διακυβέρνηση, διατηρήθηκαν οι δύο ώρες Φυσικής Αγωγής στην Α΄ τάξη. 

Στη Β΄ και Γ΄ τάξη προστέθηκε μία ώρα Φυσικής Αγωγής εβδομαδιαίως, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ωρών σε δύο ανά εβδομάδα στη Β΄ τάξη και σε τρεις ανά εβδομάδα στη Γ΄ τάξη.  

Σε ό,τι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο στο ωρολόγιο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε στη δική μας διακυβέρνηση διατηρήθηκε η μια ώρα Φυσικής Αγωγής εβδομαδιαίως στην Α΄ τάξη, προβλέφθηκε και στη Β΄ τάξη μια ώρα Φυσικής Αγωγής, που μέχρι το 2020 δεν υπήρχε στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Ειδικά στο Γενικό Λύκειο που σας ανέφερα ότι αυξήθηκαν οι ώρες Φυσικής Αγωγής, λάβαμε υπόψη μας τις σημαντικές προεκτάσεις της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία και γι’ αυτό δώσαμε και περισσότερες ώρες Φυσικής Αγωγής. 

Γιατί αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από άσκηση για τους λόγους που και εσείς αναφέρετε και εμείς υποστηρίζουμε και υιοθετούμε, αλλά και για να αποφορτιστούν από το πολύ απαιτητικό και επιβαρυμένο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Στα ΕΠΑΛ. Εκεί ισχύουν τα ωρολόγια προγράμματα από το 2016. Η Φυσική Αγωγή διδάσκεται δύο ώρες στην Α΄ τάξη, από μία ώρα εβδομαδιαίως στη Β΄ και στη Γ΄.

Σχόλια (11)

Θάλεια αντων.
|

Φυσική αγωγή χωρίς κλειστούς χώρους χωρίς αθλητικό υλικό είναι κοροϊδία
Διδάσκω σε ολοκαίνουργιο σχολείο με εργαστήρια πληροφορικής εικαστικών χημείας αίθουσα εκδηλώσεων βιβλιοθήκη τεράστιο υπόγειο πάρκινγκ κλπ
Καμία σημασία δε δοθηκεγια ένα κλειστό χώρο έστω σκεπαστό για την γυμναστική
.από το πρωι μέχρι το μεσημέρι με σπάει ο ήλιος ο αέρας η βροχή το κρύο
Ελάτε κ δει; Να κάνουμε μάθημα έτσι

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε.
|

Σίγουρα επαρκώς.......όπως στο 2ο ΓΥΜΝ. Ν. ΜΑΚΡΗΣ όπου δυο τμήματα της Β΄τάξης δεν έχουν κάνει ούτε μια ώρα μάθημα από τις 11/9/2023.

Κοροϊδία...
|

Επαρκώς...αλήθεια; Από που να το πιάσεις; Πάτε σε κανένα Ευρωπαϊκό σχολείο να δείτε πως γίνεται η φυσική αγωγή. Εδώ δεν υπάρχουν υποδομές καν. Φυσική αγωγή στα τσιμέντα με μια μπασκέτα δεν υπάρχει. Μη μας κοροϊδεύετε. Γυμναστήρια δεν υπαρχουν, αποδυτήρα δεν υπάρχουν, ντουζιέρες δεν υπάρχουν. Χωρις αυτά δε λέγεται φυσική αγωγή. Όποιος θεωρεί ότι τα λέω υπερβολικά ας κάνει μια βόλτα σε προαύλιο σχολείου.

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

@Συνωνυμία

Ναι μόνο που εγώ είναι γνωστό ότι δεν έχω (ούτε θέλω να έχω) καμία σχέση με την πολιτική...

Απουσία λογικής
|

Η χώρα έχει από τους υψηλότερους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας και τα σχολεία στερούνται βασικών υποδομών. Δεν ακολουθείται πρόγραμμα ανά ηλικία με μετρήσιμους στόχους. Η απάντηση του ΙΕΠ βασίζεται μόνο στο ωρολόγιο πρόγραμμα; Μπακαλίστικη απάντηση χωρίς ερευνητικά δεδομένα.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΒΕΙΚΟΥ
|

Στα επαλ να σημειωθεί ότι ο βαθμός της φυσικής αγωγής δεν μετράει στον μέσο του βαθμού των τετράμηνο....άρα απαξίωση....λιγότερες ώρες σε σχέση με τα γελ και άχρηστος ο βαθμός των καθηγητών φυσικής αγωγής....

Μαρία
|

Να μειωθούν οι ατελείωτες ώρες φιλολογικών μαθημάτων (πόσα αρχαία πια, και λατινικά, χρειάζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα!) και να ενισχυθούν άλλα επιστημονικά πεδία στο στο γυμνάσιο και το λύκειο. Μεταξύ αυτών χρειάζεται τουλάχιστον τρίωρο μάθημα σε κάθε τάξη για τη Φυσική Αγωγή.

@Ο,τι να ναι
|

Το ΙΕΠ έχει μόνο Αϊνστάιν φαίνεται....

Ο,τι να ναι
|

Το ΙΕΠ έχει καθηγητές Φυσικής Αγωγής που κατεληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Αν ναι, καλό θα ήταν να τους ξέρουμε. Όπως επίσης και τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν

Συνωνυμία?
|

"απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μιχ. Χουρδάκη"?....
Τέτοιο αναγνώστη-σχολιαστή δεν έχουμε κι εδώ στο esos?

Δήμητρα
|

Ειδικά αν στέλνουν γυμναστή στα σχολεία της Αθήνας αρχές Φεβρουαρίου με μία δηλαδή καθυστέρηση πέντε μηνών. Οι ώρες αρκούν όταν τις κάνουν!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ