Ζέττα Μακρή για διαδικτυακές εξετάσεις στα ΑΕΙ: Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο διαβλητότητας

"Δεν λαμβάνουμε προκλητικές διοικητικές ενέργειες"

10/02/2024

Άκουσε το άρθρο

"Από την πλευρά μας, δεν λαμβάνονται προκλητικές διοικητικές ενέργειες. Είμαστε σε άριστη συνεργασία με τους πρυτάνεις. Σεβόμαστε και ενισχύουμε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, απαντώντας στη Βουλή στον  Βουλευτή Επικρατείας της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»  Αλέξανδρο  Καζαμία  σχετικά με τις  εξ αποστάσεως  εξετάσεις στα ΑΕΙ , στα τμήματα των ΑΕΙ που τελούν υπό κατάληψη, ενώ υπογράμμισε τα εξής:  

  • Είναι γνωστό σε όλους μας σε όσους φοιτήσαμε στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας ότι οι εξετάσεις αυτές, είτε είναι εξ αποστάσεως είτε με φυσική παρουσία, δεν είναι αδιάβλητες δεν έχουν το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο διαβλητότητας. 
  • Τι πρέπει να κάνει ένας καλός εκπαιδευτικός, ένας καλός ακαδημαϊκός δάσκαλος; 
  • Να δώσει με τέτοιο βαθμό τις ερωτήσεις του που να περιορίσει το περιθώριο κάποιος άλλος να απαντήσει για τον φοιτητή ή τη φοιτήτρια. Μπορεί να δώσει σύνθετες ερωτήσεις, να δώσει ερωτήσεις κρίσεως και οι ερωτήσεις αυτές να αναδείξουν τη γνώση ή την άγνοια φοιτητή ή φοιτήτριας.
  • Μπορεί να γίνουν με ανοιχτά βιβλία, με ανοιχτά κινητά, με ανοιχτό διαδίκτυο όταν οι ερωτήσεις είναι τέτοιες που δεν θα δίνονται απαντήσεις με μια απλή αναζήτηση. 
  • Θα σας πω κάτι άλλο. Πολλές εξετάσεις, πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα δεν γίνονται με κατάθεση εργασιών; Τέθηκε ποτέ θέμα διαβλητότητας; Τέθηκε ποτέ θέμα διαβλητότητας από τους καθηγητές που στα προπτυχιακά θεωρούν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι διαβλητή, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν εξετάσεις στα μεταπτυχιακά που είναι με δίδακτρα;
  • Υπάρχει πράγματι το ChatGPT, που είναι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν εξελίσσεται μόνο η τεχνολογία. 
  • Εξελίσσονται και οι δυνατότητες αντίδρασης των διδασκόντων που μπορούν να περιορίσουν τα περιθώρια για να υπάρχει αντιγραφή στις εξετάσεις. 
  • Μπορεί να υπάρχουν ερωτήσεις που να παραχθούν σε παραλλαγές, να προσθέτουν ή να αφαιρούν μικρά ή καίρια σημεία. 
  • Υπάρχει το αυτόματο ανακάτεμα των θεμάτων, ώστε οι απαντήσεις –επαναλαμβάνω- να  αποδεικνύουν τη γνώση των μαθητών και να αντιληφθεί, επίσης, συστήματα στα οποία φαίνονται οι διευθύνσεις των συνδέσεων που χρησιμοποιεί ο εξεταζόμενος και έτσι να εντοπίζονται και παράλληλες συνδέσεις. 
  • Σε περιπτώσεις αμφιβολίας έχει τη δυνατότητα ο εξετάζων να καλέσει και σε προφορική εξέταση τον εξεταζόμενο. 

Σχόλια (7)

Περί… διαβλητότητος
|

Είναι διαβλητές οι διαδικτυακές εξετάσεις, ενώ είναι αδιάβλητες οι αποφάσεις για τις επ´ αόριστον καταλήψεις των δημοσίων Πανεπιστημίων; Θα τρελαθούμε τελείως.

Ν.
|

Αν δε σταματήσει η κατάληψη τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά;

Κλαίω απ τα γέλια
|

"Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο" λέει η κα. Μακρή.... ναι....ένα περιθώριο....αρκετά μεγάλο για να περάσει νταλίκα.

@ΔΕΠ
|

Έχεις δίκιο, είναι μια παρωδία, και απολύτως διαβλητή η μαζική εξ'αποστάσεως εξέταση. Όσο για ομολογίες και εισαγγελείς....μην περιμένεις να συγκινηθεί κανένας.

ΔΕΠ
|

Οι εξετάσεις με φυσική παρουσία μπορούν να είναι πλήρως αδιάβλητες αν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι και επαρκής αριθμός επιτηρητών. Οι διαδικτυακές εξετάσεις από την άλλη είναι πλήρως διαβλητές καθώς δεν μπορεί με κανέναν απολύτως τρόπο να εξασφαλίσει ο εξεταστής ότι απαντάει στα θέματα ο εξεταζόμενος και όχι κάποιος τρίτος. Περιμένω ομαδικές μηνύσεις ή αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα καθώς η υπουργός ομολογεί αδίκημα.

ΤασοςΑ
|

Υπάρχει κάτι επιπλέον στις εξ αποστάσεως εξετάσεις, σχετικά με τη διαβλητότητα. Οτι μπορεί να δίνει άλλος αντί για εσένα, ενώ εσύ θα παίζεις θέατρο μπροστά στην κάμερα. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, πέραν του ότι αμφισβητώ όλα τα πτυχία τα οποία πάρθηκαν με τέτοιες εξετάσεις, οταν υπήρχε η εναλλακτική για κάτι καλύτερο (βλ proctoring). Το οποί σημειώνω οτι γίνεται σε όλα τα ξένα ΑΕΙ και επίσης στα κολέγια της Ελλάδας. Πηγαίνετε τώρα να γράψετε για υποδεέστερες σπουδές σε αυτά για μια ακόμη φορά, κάποιοι που το κάνετε συνέχεια...

Διαβλητό πτυχίο
|

Ανήκουστα πράγματα: Επίσημη δηλαδή ομολογία από την επίσημη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, ότι χορηγούν πλέον και "διαβλητα πτυχία" τα ελληνικά πανεπιστήμια! Η δικαιοσύνη, τί κάνει;

Τα "διαβλητα πτυχία" με τις εξ αποστασεως εξετάσεις θα είναι ισάξια με τα "μη-διαβλητα πτυχία"? Πάλι τα παιδιά της επαρχίας ριγμένα δηλαδή...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ