Κ. Μητσοτάκης: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στη διεθνοποίησή τους, με έμπρακτη στήριξη και στα περιφερειακά ΑΕΙ

11/02/2024

Άκουσε το άρθρο

"Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025. Πρόκειται για μια εμβληματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αφενός θα πάψει να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως, ενώ αφετέρου είναι μια ευκαιρία να περιορίσουμε τη φυγή Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις".

Τα παραπάνω τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση στον προσωπικό  του ιστότοπο, και σημειώνει τα εξής:

  • Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -που ήταν και παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα, και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων τέθηκε σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα. 
  • Η έμφασή μας φυσικά ήταν, είναι και θα είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αυτό αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους του σχεδίου νόμου. 
  • Έχουμε καλά Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και αυτό πιστοποιείται και από την κατάταξή τους παγκοσμίως. 
  • Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Ε.Κ.Π.Α που σημείωσε άλμα ανόδου στις Διεθνείς Κατατάξεις και βρίσκεται πλέον στην 89η θέση παγκοσμίως και στην 16η θέση στην Ευρώπη. 
  • Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στη διεθνοποίησή τους, με έμπρακτη στήριξη και στα περιφερειακά ΑΕΙ. 
  • Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται και ενισχύεται η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
    Όσο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, τα κριτήρια για την ίδρυση τους -οικονομικά και ακαδημαϊκά- είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, η φοίτηση σε αυτά τα ιδρύματα προϋποθέτει πανελλήνιες εξετάσεις και η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται εφόσον έχουν καλύψει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει. 
  • Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025. 
  • Πρόκειται για μια εμβληματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αφενός θα πάψει να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως, ενώ αφετέρου είναι μια ευκαιρία να περιορίσουμε τη φυγή Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις.

Σχόλια (9)

Πλατάρος Γιάννης @
|

Η νομολογία του ΕΔΔΑ υπερβαινει τα εγχώρια Συνταγματα, θα επρεπε να το γνωρίζετε.

Mary K
|

Δεν έχει σημασία αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Να πληρώνουν όλοι, αν θέλουν να σπουδάσουν και στις δυο κατηγορίες. Αυτός είναι ο μόνος πραγματιστικός τρόπος να μη φορτώνονται οι πολίτες την αδιαφορία και τη χαλαρότητα φοιτητών και πανεπιστημιακών. Δεν μπορεί όλοι να σπουδάζουν, κακά τα ψέματα. Όπως και δε μπορεί να συνεχίσουμε να πληρώνουμε κάτι που βλέπουμε πως καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να φτιάξει. Το γιατί δεν υπάρχει δωρεάν Παιδεία και το που οδηγεί η λογική της άνευ διδάκτρων εισαγωγής σε σχολές χωρίς αντίκρυσμα το βλέπουν οι Έλληνες γύρω τους καθημερινά. Μόνο η εξ ιδίων χρηματοδότηση και ο ανταγωνισμός θα βελτιώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια. Τολμάει η κυβέρνηση όμως να κάνει το σωστό;

ΠΡΟΤΑΣΙΑΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ
|

Μήπως οι φοιτητές που θέλουν να διαγράψουν από το 2026 με το ν+2, αποτελέσουν μεγάλη δεξαμενή υποψηφίων μελλοντικών φοιτητών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια? Λέω τώρα εγώ!

Πλατάρος Γιάννης
|

@NOMIKOS
Οποιος πιτσιρικάς που ξέρει ανάγνωση διαβάσει το 16 του Συντάγματος θα καταλάβει ότι απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών.
Πόσο δε μάλλον ο Νομικός, όπως εσείς.
Δεν μας δίνεται μια εξήγηση γιατί το συζητάνε;
Τρελάθηκαν; Προδικαζουν την απόφαση της δικαιοσύνης; Που βασίζονται;
Δώστε μας κάποια εξήγηση ως νομικός που είστε...

Δρ Ιστορίας
|

δεν υπάρχει δωρεάν, όλα τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, άρα ναι στα ιδιωτικά και στον περιορισμό των κρατικών ΑΕΙ για να μειωθούν οι φόροι μας. Όποια κρατικά δεν αντέξουν στον ανταγωνισμό, ας κλείσουν.

Δεν τολμούν
|

"θα μειώσουμε τον αριθμό των δημόσιων ΑΕΙ και τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ γιατί μας κοστίζουν"
Αυτό έπρεπε να γίνει απο 2008, αλλα δεν τολμούν να χάσουν ψήφους απο τα χωριά και τις ραχούλες τους.

NOMIKOS
|

Περιμένετε να βγει η δικαστική απόφαση του ΣτΕ (μόλις προσφύγουν οι πανεπιστημιακοί), που θα κρίνει 1000% αντισυνταγματική τη διάταξη και μετά θα πάρετε και τους φοιτητές...

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!
|

"Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στα Δημόσια Πανεπιστήμια", αλλά αυτό που ήθελε να πει ο πρωθυπουργός μας είναι οτι "θα μειώσουμε τον αριθμό των δημόσιων ΑΕΙ και τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ γιατί μας κοστίζουν πολύ και γιατί το τζάμπα αργοπεθαίνει αν παγκοσμίως".
"Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025", αλλά ο πρωθυπουργός μας ήθελε να πει οτι "τα μη κρατικά εκπαιδευτήρια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις αμέσως μόλις συγκροτηθεί η πελατεία που θα δημιουργήσει το νέο εθνικό απολυτήριο Λυκείου".
"Πρόκειται για μια εμβληματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας θα πάψει να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως", αλλά αυτό που ήθελε να πει είναι οτι "πρόκειται για μία εμβληματική αλλαγή με την οποία η χώρα μας θα συντονιστεί όχι μόνο με χώρες της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως με τα ιδιωτικά χρέη σε δάνεια σπουδών ή φοιτητοδάνεια ύψους πολλών εκατομ. ή και δισεκατομ."

Υπάρχει και το άρθρο 16, και η Δικαιοσύνη, και τα fund
|

Και από αυτά τα τρία τι διάλεξε ο πρωθυπουργός για "την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης"; Άραγε από τι την απελευθερώνει, από το άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος; Που ορκίστηκε πίστη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, στο Σύνταγμα ή στους κερδοσκόπους των fund;
Τα χαστούκια που δέχονται οι πολίτες είναι απανωτά, από την κακοδιοίκηση και τις επιλογές σας που αφήνουν τα fund και τους κερδοσκόπους να είναι η διάδοχη κατάσταση των μνημονίων.
Η αντιμεταρρύθμιση που προωθείτε ως προπατορικό αμάρτημα σας, κατά παράβαση του Συντάγματος, καθιστά όλους όσους το προωθούν και θα το ψηφίσουν επίορκους. Όσο για την "απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" κατά παράβαση του άρθρου 16 για να την παραδώσετε στους κερδοσκόπους των fund, δεν είναι τίποτα λιγότερο από το "Η εργασία απελευθερώνει" στα στρατόπεδα εξόντωσης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ