ΕΝΕΡΥΠ: Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δ Αθήνας συστεγάζονται με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

12/02/2024

Ενημερώθηκε: 12/02/2024, 17:14

Άκουσε το άρθρο

κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, κ. Διοικητές,

Με αφορμή το έγγραφο διαμαρτυρίας – καταγγελίας των 135 εργαζόμενων (επισυνάπτεται) στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο 1οΚΕΔΑΣΥ της Δ΄ Αθήνας, τόσο για το απαράδεκτο από κάθε άποψη κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι Υπηρεσίες τους, επί της οδού Λ. Συγγρού 165 στην Ν. Σμύρνη, ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ, όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του εργασιακού τους χώρου, κατά παράβαση κάθε διάταξης νόμου, σας υπενθυμίζουμε ότι,

Το άρθρο 22 του Συντάγματος προβλέπει ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και ως εκ τούτου προστατεύεται από το Κράτος. Το κράτος μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών, αγροτικού και αστικού πληθυσμού.  

Το άρθρο 44 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) με τίτλο «Όροι υγιεινής και ασφάλειας» ορίζει ότι: «1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους.».

Το άρθρο 662 του Α.Κ. επιβάλλει ότι «ο εργοδότης οφείλει να διαρρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και με το χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου».

Επιπρόσθετα ο νόμος 3850/2010 ‘’Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων’’ προβλέπει ρητά την υποχρέωση του εργοδότη για τεχνικό ασφαλείας εάν απασχολούνται έως 50 εργαζόμενοι και επιπλέον και γιατρό εργασίας για πάνω από 50 εργαζόμενους.

Προφανώς καμία από τις ανωτέρω διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόζονται τόσο στις Υπηρεσίες της Δ΄Αθήνας, όσο και στις λοιπές Περιφερειακές μας Υπηρεσίες όλης της χώρας, εξαιτίας της μόνιμης αδιαφορίας τόσο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όσο και των Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών, καθώς και της απίστευτης διοικητικής παραδοξότητας, της εξυπηρέτησης δηλαδή των πάσης φύσεως δαπανών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από τις αιρετές Περιφέρειες και όχι από το Υπουργείο στο οποίο ανήκουν οργανικά, λειτουργικά και θεσμικά. 

Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας,Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μόλις προχθές ενέκρινε κονδύλι ύψους 1.900.000 ευρώ (ΑΔΑ:ΨΠΡΦ46ΝΚΠΔ-ΔΘΠ) για τη συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη των κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και υποδομών του αδρά μισθωμένου κτηρίου του Υπουργείου στο Μαρούσι, στον αντίποδα της πλήρους αδιαφορίαςτου για τις Περιφερειακές του Υπηρεσίες.Προφανώς για το Υπουργείο κάθε άλλη Υπηρεσία του κείται μακράν του Αμαρουσίου.

Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να αναζητήσει κατάλληλο χώρο μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών της Δ΄ Αθήνας, όπως και να απαιτήσει και να πιέσει τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, δηλαδή το ΜΤΠΥ, να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις για το μίσθιο και να προβεί άμεσα στις κατάλληλες εργασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θα μεσολαβήσει μέχρι την εύρεση νέου και κατάλληλου κτηρίου.

Δεν νοείται δημόσια υπηρεσία να στερείται εξόδου κινδύνου και να μην είναι προσβάσιμη σε μαθητές και παιδιά ΑΜΕΑ ή να συστεγάζεται με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και όταν προσέρχονται οι υπάλληλοι στην Υπηρεσία τους να «καλημερίζονται» με τους αποχωρούντες θαμώνες του.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να πράξει το καθήκον της, να αναδείξει τις χρόνιες και κατάφορες παραβάσεις της νομοθεσίας και να επιβάλλει την τήρηση της νομοθεσίας.

Η ΕΝΕΡΥΠ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας (ΔΔΕ, ΔΠΕ και 1ου ΚΕΔΑΣΥ Δ’ Αθήνας) και θα συντονίσει τις ενέργειές της με αυτές των εργαζομένων απέναντι στην προκλητική αδιαφορία, ώστε να εξασφαλισθεί για όλους τους συναδέλφους μας το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, όπως αρμόζει σε δημοσίους υπαλλήλους και όπως ορίζει η νομοθεσία.

Κάθε περαιτέρω αδιαφορία ή ολιγωρία ή κωλυσιεργία των αρμοδίων Υπηρεσιών ή προσώπων θα αντιμετωπιστεί με άμεσες ενέργειες μας, νομικές και συνδικαλιστικές.

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ -  ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π

Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ                                                      ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (3)

Μεταμεσονύχτια προτεραιότητα μάλλον
|

Από τα δημοσιεύματα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια, σχετικά με την προτεραιότητα που διαλαλούν για τη δημόσια παιδεία....

Κ.Α.
|

Η αλήθεια είναι ότι πήγαινα μία μέρα με ταξί εκεί για την αλληλογραφία του σχολείου μου και όταν είπα τη διεύθυνση ο οδηγός με ρώτησε καχύποπτα τι πάω να κάνω εκεί μεσημεριάτικα...

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΕΛ.
|

Πραγματικά οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Η εικόνα είναι τριτοκοσμική. Χωρίς ψύξη το καλοκαίρι. Χωρίς θέρμανση τον χειμώνα. Στοιβαγμένοι στα μικρά γραφεία τους, επιτελούν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά ως πότε. Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση πρέπει να αλλάξει: ΧΘΕΣ. Ντροπή... Αλλά ποιος την έχασε για να την βρουν οι αρμόδιοι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ