Προκαταρκτική εξέταση για την 75λεπτη διακοπή των διαδικτυακών εξετάσεων των φοιτητών στο ΕΚΠΑ

Tην υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

15/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για την 75λεπτη διακοπή των διαδικτυακών εξετάσεων των φοιτητών στο ΕΚΠΑ, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.,το οποίο ανέλαβε την υπόθεση, υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού:

  • Θα ζητήσει   καταθέσεις από μέλη της διοίκηση του ΕΚΠΑ  
  • θα διερευνήσει ποια  πρόσωπα  είχαν πρόσβαση στο  κτήριο   του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου, όπου βρίσκονται τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα του Ιδρύματος 
  • θα διερευνήσει    τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, σχετικά με την  παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και τη φθορά ψηφιακών δεδομένων.

Επίσης  το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα ζητήσει  από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ  την προσκόμιση αντιγράφου της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα,  κατά την  διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας διακόπηκε η λειτουργία του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Πανεπιστημίου, μέσα από το οποίο διενεργούνται οι εξ αποστάσεως εξετάσεις των φοιτητών, για περίπου μία ώρα. 

Λόγω της διακοπής στο διάστημα αυτό, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις σε δύο μαθήματα στη Νομική Σχολή, σε ένα στη Φιλοσοφική Σχολή, σε δύο μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και σε τρία στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία επαναπρογραμματίστηκαν. Οι εξετάσεις στα υπόλοιπα μαθήματα τόσο στις ανωτέρω Σχολές όσο και στις υπόλοιπες Σχολές του Ε.Κ.Π.Α. διενεργήθηκαν κανονικά, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως.

Αμέσως μετά το συμβάν ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με κλήση εμπλεκομένων.

Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ: Δεν κατέβασα εγώ τον "server"-Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη

Ψευδείς χαρακτήρισε ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Ευσταθόπυλος τους ισχυρισμούς τους  μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Παντελή  Βαϊνά    ότι «υπήρξε μία διαπραγμάτευση με τον αντιπρύτανη Ευσταθόπουλο ώστε να κλείσει για συμβολικούς λόγους ο σέρβερ, για λίγη ώρα. Το δέχθηκε ο κ. Ευσταθόπουλος και έκανε διακοπή του σέρβερ εξ αποστάσεως. Ήταν μία συμβολική ενέργεια».

Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ προειδοπολιησε τον Παντελή  Βαϊνά ότι εάν δεν ανακαλέσει θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ακολουθεί  δήλωση του Ευστάθιου Ευσταθόπουλου

«Ενημερώθηκα ότι ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ κ. Βαϊνάς, δήλωσε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ότι εγώ "κατέβασα" τον server του Πανεπιστημίου τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό είναι προδήλως ψευδές και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αντίθετα εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει με εντολή του Πρύτανη τη διενέργεια της ΕΔΕ. Αυτό που έγινε με τον server το έχω ήδη χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά και παράνομη ενέργεια σοβαρού βαθμού. Αν ο κ. Βαϊνάς δεν ανακαλέσει όσα ανυπόστατα δήλωσε για μένα, είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ