Κυβ. Εκπρόσωπος: Μεγάλη πλειοψηφία συνταγματολόγων τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

15/02/2024

Ενημερώθηκε: 15/02/2024, 19:27

Άκουσε το άρθρο

"Μεγάλη πλειοψηφία συνταγματολόγων τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Εμείς θεωρούμε ότι είναι συνταγματικό και γι΄ αυτό και το φέρνουμε προς ψήφιση. Και από εκεί και πέρα, προφανώς θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δημοσιογράφος: Έχει προαναγγελθεί ότι μια σειρά από καθηγητές του Πανεπιστημίου θα προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Επίσης, αρκετοί συνταγματολόγοι ευθέως αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του. Σας προβληματίζει το γεγονός; Και αν τελικά πέσει από το ΣτΕ το νομοσχέδιο, τι θα κάνει η Κυβέρνηση;

Π. Μαρινάκης: Μεγάλη πλειοψηφία συνταγματολόγων τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Έχουμε απαντήσει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, νομίζω με απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, γιατί είναι συνταγματικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προφανώς αυτό θα κριθεί. Αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι συνταγματικό και γι΄ αυτό και το φέρνουμε προς ψήφιση. Και από εκεί και πέρα, προφανώς θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

 

Σχόλια (7)

Κοροϊδία όπως και να το δούμε
|

Αυτό έλειπε, η συνταγματικότητα να εξαρτάται από τέτοιες "πλειοψηφίες". Το σύνταγμα είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα, το άρθρο 16 απαγορεύει ρητά οποιοδήποτε ΑΕΙ δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Φέρτε 1000 συνταγματολόγους τώρα να μας πούνε ότι επιτρέπει.
Το άρθρο 16 λέει ότι οι καθητηγές των ΑΕΙ είναι λειτουργοί του δημοσίου. Φέρτε 1000 συνταγματολόγους να μας πουνε ότι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι των ιδιωτικών ΑΕΙ θα είναι τέτοιοι.

Φιλόλογος απών
|

Προς σχολιαστή: @Τα ονόματα | 16 Φεβ 2024 10:45
Αυτή είναι αντίδραση εν πανικώ, νομίζω. Το σχόλιο όμως που ειρωνεύεστε, περιέχει πολύ συγκεκριμένο επιχείρημα που σχετίζεται με τη γνωστή δημόσια και επώνυμη δήλωση των οκτώ διακεκριμένων συνταγματολόγων. Αντ' αυτής ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απροσδιόριστο, άρα δυνητικά ακόμη και ανύπαρκτο, αριθμό συνταγματολόγων που συμφωνεί με την κυβερνητική γραμμή. Μεταξύ των δύο, ποια πλευρά μιλάει καθαρά και τίμια και ποια πετάει μισόλογα και αοριστολογίες;

για πείτε έναν...
|

κι εγώ λέω ότι η πλειοψηφία διαφωνεί αλλά χωρίς πιο συγκεκριμένα στοιχεία . αλλα μας είπαν ότι είναι θέμα προστασίας . μάλιστα ...

pe.kris
|

"Μεγάλη πλειοψηφία συνταγματολόγων τάσσεται υπέρ ......".
Ούτε καν μικρή πλειοψηφία. Εάν παρουσιάσουμε και μια δημοσκόπηση μεταξύ συνταγματολόγων θα το τεκμηριώσουμε όπως μας βολεύει.
Θυμίζει παλαιά διαφήμιση "... είκοσι εννέα κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν ΧΧΧ" -ούτε καν η μεγάλη, ή η μικρή, ή απλά η πλειοψηφία των κατασκευαστών.
Ωραίος τρόπος ερμηνείας συνταγματικών θεμάτων όταν αυτά είναι προδήλως αντίθετα με αυτά που επιδιώκουμε.

ΔΕΠ
|

Προς @τα ονοματα:
Το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που εκφέρει τον ισχυρισμό. Προφανώς και ο κος. Μαρινάκης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την τοποθέτησή του.

Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα ΝΠΠΕ παρείχε το δικηγορικό γραφείο του κ. ..., ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ. Αν υπήρχαν κι άλλοι τότε ας γίνει γνωστό.

Ως προς τον κο. Μαρινάκη, η ερώτηση που κρέμεται αναπάντητη είναι αν ζητήθηκε γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως πλέον αρμόδιο, και αν όχι, γιατί; Αν ναι, ποιά ήταν αυτή;

@Τα ονόματα
|

Δεν νομίζω να έχετε ούτε το δικαίωμα ούτε το έννομο συμφέρον να γνωρίζετε τα ονόματα των νομικών συμβούλων. Προτίθεστε να τους κάνετε μήνυση, ή απλά σκοπεύετε να ρίξετε μπογιές και τρικάκια στα γραφεία τους;

Τα ονόματα και affiliation αυτών των συνταγματολόγων
|

να ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι φημολογίες δεν είναι επιχειρήματα περί Συνταγματικότητας. Ποιοι είναι οι συντάκτες και οι νομικοί σύμβουλοι που υπογράφουν τις διατάξεις για τα ΝΠΠΕ (το ΥΠΑΙΘΑ μάλιστα πλήρωσε και εταιρεία νομικών.)
Είναι γνωστότατοι οι οκτώ καθηγητές πανεπιστημίου και συνταγματολόγοι που αποφάνθηκαν δημοσίως και επωνύμως ότι δεν είναι συνταγματικό το σχέδιο για τα ΝΠΠΕ.
Οι πολλοί "δικοί σας" γιατί δεν ανακοινώνετε ποιοι είναι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ