Σύγκλητος Παν. Πατρών:Σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα των διατάξεων για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Ομόφωνο Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθμ. 231/15-2-2024 συνεδρίαση)

16/02/2024

Άκουσε το άρθρο


Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο κατατέθηκε προς διαβούλευση στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αποτελείται από δύο μέρη: διατάξεις οι οποίες αφορούν τα Δημόσια Πανεπιστήμια και διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Στις διατάξεις που αφορούν στα Δημόσια Πανεπιστήμια, η Σύγκλητος καταγράφει την ανάγκη ουσιαστικών διορθώσεων και προσαρμογών.

Οι διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εισάγουν αλλαγή παραδείγματος στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τις διατάξεις αυτές η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα τους. Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές δεν παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αξιόπιστη ακαδημαϊκή λειτουργία των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δηλώνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον ακαδημαϊκό ανταγωνισμό από τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, αλλά όμως ταυτόχρονα ζητά την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με ανθρώπινο προσωπικό όλων των κατηγοριών, την αύξηση του προϋπολογισμού για τις λειτουργικές ανάγκες και την ενίσχυση της έρευνας, τη χρηματοδότηση για ανανέωση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού, την κατασκευή και ανακαίνιση νέων κτιρίων και ιδιαίτερα φοιτητικών εστιών και φοιτητικού εστιατορίου και την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΜΠΟΥΡΑΣ 

Σχόλια (5)

Καμιά φορά και επικίνδυνα ίσως....
|

@@Έλεν 18 Φεβ 2024 10:02
"Έχετε δει οτιδήποτε ιδιωτικό να είναι και υποβαθμισμένο"; Ναι.... την ΤΡΑΙΝΟΣΕ....
Υπάρχουν ξέρετε και ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά νοσοκομεία, που δεν παρέχουν καλές-ποιοτικές υπηρεσίες. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.
Το "υποβαθμισμένα" ιδιωτικά πανεπιστήμια αφορά κυρίως την ποιότητα και το επίπεδο των σπουδών :
- Όταν δεν είναι απαραίτητο το εκπαιδευτικό προσωπικό να κατέχει Διδακτορικό.
- Όταν δεν καλύπτουν όλα τα επίπεδα σπουδών.
- Όταν δεν παράγουν έρευνα.
- Όταν εισάγονται σε αυτά φοιτητές χαμηλού επιπέδου.
- Όταν δίνουν πτυχία με τη σέσουλα και χωρίς αντίκρισμα.
- Όταν η πολιτεία δεν έχει ή δεν διαθέτει τα μέσα και τους τρόπους, για να ελέγξει αποτελεσματικά την εύρυθμη λειτουργία τους.
@@Έλεν 17 Φεβ 2024 18:21
Όλα θα διορθωθούν, μόλις κυβερνήσει η ΝΔ και επιστρέψουμε στην κανονικότητα....
Τα ιδιωτικά θα τραβήξουν κόσμο, γιατί αφήσαμε σκόπιμα τα δημόσια στη μοίρα τους. Πολλά τα παραδείγματα....

@Έλεν
|

Πώς το γνωρίζετε εσεις ότι τα ιδιωτικά θα είναι υποβαθμισμένα; Έχετε δει οτιδήποτε ιδιωτικό να είναι και υποβαθμισμένο; Γιατί νομίζετε ότι όσοι διαθέτουν χρήματα, επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία , νοσοκομεία κλπ;
Καλό είναι να σκέφτεστε λίγο πριν γράφετε κι όχι ό,τι σας έρθει απλά για να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

@Έλεν
|

Αντε καλα, η Πάτρα έχει καλή φήμη. Ξέρεις πόσα ΑΕΙ υπάρχουν διάσπαρτα στη χώρα; Δυστυχώς πολλά είναι ήδη υποβαθμισμένα. Βρωμιά, χάλια χώροι, σπασμένα, και αμα λάχει κατάληψη και μπάχαλο και χάνεις και καμια εξεταστική. Τα ιδιωτικά δε θα είναι έτσι και θα τραβήξουν κόσμο, ευτυχώς ή δυστυχώς.

Χρήστος
|

Η βάση αλλά και η βιτρίνα που είναι ικανά να δημιουργήσουν τα μη κερδοσκοπικά με πόρους μόνο από τα δίδακτρα είναι ικανή μακροχρόνια να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα. Άλλο είναι λίγα κατοστάρικα ευρώ ανά φοιτητή επιδότηση από την πολιτεία για τα δημόσια και άλλο 20 και 30 χιλ ευρώ ανά φοιτητή για τα μη κρατικά. Σε αυτή την εκπαίδευση πολιτελείας μάλλον κάποιοι κορυφαίοι καθηγητές θα προσχωρήσουν παραμένοντας "κρατικοί λειτουργοί".

Έλεν
|

Αυτό έλειπε , να φοβάται το πανεπιστήμιο Πάτρας με τέτοια φήμη σε Ελλάδα και εξωτερικό , με τόσες διακρίσεις και με καθηγητές υψηλού επιπέδου ,τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που θα είναι σίγουρα υποβαθμισμένα.
I love Patra!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ