Η απόφαση της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων

"Το πολυνομοσχέδιο θα επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών"

16/02/2024

Ενημερώθηκε: 16/02/2024, 19:32

Άκουσε το άρθρο

Η Σύνοδος Πρυτάνεων στη σημερινή έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση διαπίστωσε ότι  με ισχυρή πλειοψηφία ότι  το πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν. Μια τόσο σοβαρή αλλαγή απαιτεί διαβούλευση με άνεση χρόνου.

Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων, η Σύνοδος εκτιμά ότι αξιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέρος των προτάσεών της. 

Χρειάζεται ωστόσο,ωστόσο, τονίζει η Σύνοδος, να γίνουν περισσότερα βήματα για την ουσιαστική ενδυνάμωση και την ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. 

Είναι αναγκαία, υπογραμμίζει, η θέσπιση ενός σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας που να περιορίζει τη γραφειοκρατία και να απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. 

Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων, η Σύνοδος συνεχίζει να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και θεωρεί ότι οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. 

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, για την ίδρυσή τους είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σαφούς και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και η συνδρομή επιστημονικών, κοινωνικών και χωροταξικών όρων.

Εφόσον λειτουργήσουν, επισημαίνουν ο Πρυτάνεις, πρέπει να διασφαλιστεί μια σειρά από αυστηρές εγγυήσεις με σκοπό την αναβάθμιση συνολικά της ποιότητας των σπουδών. 

Τέλος, η Σύνοδος δηλώνει σθεναρά ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να εκφράζει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης και του ανθρώπινου δυναμικού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή έκτακτη Σύνοδο, η οποία έγινε  παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη από την πλευρά των Πρυτάνεων υπήρξαν προβληματισμοί σχετικά με τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια για διατυπώθηκε  το αίτημα να βρεθεί   τρόπος ενίσχυσης των Ιδρυμάτων της Περιφέρειας.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να επισκεφθεί ,αμέσως με τα την ψήφιση  του πολυνομοσχεδίου, ένα-ένα τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να συζητηθούν οι επιμέρους πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Ιδρυμάτων.

Σχόλια (14)

Άλλο τα "ιεκ φούφουτος" άλλο τα πτυχία ιατρικής
|

@20 Φεβ 2024 10:23
- Η απάντησή μου αφορούσε στο σχόλιο του Οδυσσέας 17 Φεβ 2024 21:04 σχετικά με τα κολέγια, ενώ οι τέσσερεις πρώτες ερωτήσεις σας αναφέρονται σε θέματα που ΔΕΝ έθιξα.
- Εμπορευματοποίηση σημαίνει ότι το δημόσιο αγαθό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που παρέχεται από το κράτος και χωρίς δίδακτρα, θα παρέχεται πλέον και από ιδιώτες έναντι αμοιβής (δηλαδή ως ένα οποιοδήποτε εμπορικό-καταναλωτικό προϊόν).
- Τη μείωση της υποστήριξής τους από το κράτος δεν τη λέω εγώ. Επισημάνθηκε με ΣΤΟΙΧΕΙΑ από τα ίδια τα Πανεπιστήμια σε δημοσιεύσεις του esos.

@Άλλο τα "ιεκ φούφουτος" άλλο τα πτυχία ιατρικής
|

Γιατι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση από ιδιωτικά για τις περιζήτητες σχολές; Δηλαδή μπορείς να διδάσκεις αντικείμενα της φυσικής αλλα δεν είσαι ικανός να το κάνεις για την ιατρική;
Γιατί να μην είναι ισότιμα τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα εφόσον οι απόφοιτοι αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και προσόντα; Δεν είναι ισότιμα τα πτυχία ιατρικής ΕΚΠΑ με τα πτυχία ιατρικής ΔΠΘ επειδή στο ΕΚΠΑ μπαίνεις με 19200 και στο ΔΠΘ 18900;
Τι σημαίνει εμποπρευματοποίηση; Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης είναι.
Απο πού προκύπτει η μείωση της υποστήριξής τους από το κράτος. Ηταν αυξημένη ας πούμε το 2016;

Άλλο τα "ιεκ φούφουτος" άλλο τα πτυχία ιατρικής
|

@Οδυσσέας
Άλλο πράγμα είναι νομίζω τα ιδιωτικά ιδρύματα, άλλο τα κολέγια, άλλο οι σχολές (άλλο τα μπαλέτα).... άλλο τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με αυτόματα αναγνωρισμένα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα.
Η ένσταση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πέρα από τις σαφείς επιταγές και την τήρηση του Συντάγματος, πιστεύω ότι γίνεται κυρίως :
- για τις περιζήτητες σχολές-σπουδές-πτυχία που ΔΕΝ μπορείς να έχεις πρόσβαση από ιδιωτικά ιδρύματα-κολέγια,
- για τα ισότιμα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια Πανεπιστήμια,
- για την εμπορευματοποίηση του αγαθού της ανώτατης εκπαίδευσης και των πτυχίων,
- για τη βέβαιη υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων με τη μείωση της υποστήριξής τους από το κράτος. Έτσι έγινε άλλωστε, για οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό-υπηρεσία δόθηκε η δυνατότητα να προσφέρεται και από ιδιώτες-εταιρίες-επιχειρήσεις.

@ @ΔΕΠ
|

Δεν προσλαμβάνουν πια 407/80, αλλά μόνο εντεταλμένους και απόκτηση εμπειρίας. Εμάς τους παλιούς και προσοντουχους, δυστυχώς ξαφνικά μάς έδιωξαν!...
(ούτε δικαίωμα για αίτηση δεν έχουμε)

@ΔΕΠ
|

Αφου είναι τόσο καθαρογραμμένο πως προσλαβάνετε στα πανεπιστήμια απο το 1980 καθηγητές με σχέση ιδιωτικού δικαίου, τους διαφορυς ΠΔ407, εντεταλμένους, διδακτικής εμπειρίας;

Οδυσσέας
|

Κατ' αρχήν και τώρα λειτουργούν ιδρύματα στην Ελλάδα που παρέχουν
Ανώτατη εκπαίδευση . Ας μας πει κάποιος πως συμβιβάζεται
αυτό με το άρθρο 16 . Και επίσης γιατί η κοινωνία το ανέχεται αυτό
και δεν αντιδρά ?? , δηλαδή τα Πανεπιστήμια και οι Πρυτάνεις .

@Η σύνοδος δημοσιεύει πρακτικά;
|

Η σύνοδος των πρυτάνεων δεν είναι κάποιο θεσμοθετημένο όργανο ή επιτροπή.

Δεν έχουν ορκιστεί οι πρυτάνεις πίστη στο Σύνταγμα, αλλα υπακοή.

Όχι άλλα πυροτεχνήματα

Εδώ Λιλιπούπολη
|

Τρανή επιβεβαίωση ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα λειτουργούν 24 παραρτήματα πανεπιστημίου σε "αμφικτυονία" όπου "άρχει" ο εκάστοτε υπουργός ΥΠΑΙΘΑ. Για την σύνοδο του άρχοντος ας θυμηθούμε ότι είπε ο Αγάθων:
-Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.
Το δεύτερο, πολύ θολό στην ανακοίνωση, οπότε πάμε κατά "Πλάτωνος" στον "Χορό των μπιζελιών", εκεί που λέει "...χτυπάνε παλαμάκια" στο Αμφικτυονικό Συνέδριο.

ΔΕΠ
|

Αγαπητοί πρυτάνεις:

Το άρθρο 16 είναι επίτηδες γραμμένο σε απλά Ελληνικά, για να το καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης και να μη χρειάζεται 28 ακροβατικά από νομικούς και συνταγματολόγους. Και λέει ότι:
Η ανώτατη παιδεία παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ΝΠΔΔ.
Οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ.

Πιο αντισυνταγματικό δε γίνεται να είναι το επερχόμενο νομοσχέδιο. Αντί όμως να το παραδεχτείτε δημόσια, να το ξεσκεπάσετε και να υπερασπιστείτε τα ιδρύματα τα οποία διοικείτε όπως είναι το καθήκον σας, διαβάζουμε για "κρίσιμη μεταβολή", για "διαβούλευση" και άλλα τέτοια.

Θεωρώ ότι σταθήκατε κατώτεροι των περιστάσεων και θα περάσετε στην Ιστορία για αυτό το λόγο. Το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο. Σήμερα είναι το Αρ. 16, αύριο θα είναι κάποιο άλλο, από κάποια άλλη κυβέρνηση. Με το Σύνταγμα ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλίως ο κατήφορος δεν έχει τέρμα. Ντρέπομαι.

Μάλιστα...
|

@Μέλος ΔΕΠ, εάν βγήκε κάποια απόφαση να μας κάνετε κοινωνούς...

Μέλος ΔΕΠ
|

Για την παραβίαση του συντάγματος ούτε κουβέντα!

Η σύνοδος δημοσιεύει πρακτικά;
|

Είναι θέμα δεοντολογίας η έκδοση πρακτικών σε κάθε συνεδρίαση ακαδημαϊκών οργάνων και επιτροπών. Στη συγκεκριμένη σύνοδο είναι ζήτημα διαφάνειας προς την πανεπιστημιακή κοινότητα η δημοσίευση των πρακτικών για το εν λόγω ζήτημα.
Οι πρυτάνεις είναι πολίτες που έχουν ορκιστεί επανειλημμένως πίστη στο Σύνταγμα, και πρέπει να γίνουν γνωστές οι τοποθετήσεις τους ως προς το άρθρο 16.

Η αφέλεια ΔΕΝ δικαιολογείται στις μέρες μας
|

Η κυβέρνηση δεν στήριξε το δημόσιο πανεπιστήμιο εδώ και 4,5 χρόνια.... και θα το ενισχύσει αφού φέρει τα ιδιωτικά?
Ενισχύθηκε πχ το δημόσιο νοσοκομείο, μετά την ίδρυση των ιδιωτικών?
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, λέει ο λαός μας.

Δημήτρης
|

Μπορούμε να μάθουμε τους Πρυτάνεις που καταψήφισαν;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ