Έκκληση Κοσμήτορα Νομικής ΑΠΘ: Σταματήστε την κατάληψη για να ξεκνήσουμε τις εξετάσεις-Προλαβαίνουμε

Με την κατάληψη πυροβολούμε τα πόδια μας- Ρίχνουμε νερό στον μύλο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων

17/02/2024

Ενημερώθηκε: 17/02/2024, 14:48

Άκουσε το άρθρο

Έκκληση   να δείξουν υπευθυνότητα και να διακόψουν την κατάληψη για να επιτρέψουν τη διενέργεια της εξεταστικής, απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους  καταληψίες φοιτητές,    διότι, όπως τονίζει,  η ζημία που προξενούν είναι ανυπολόγιστη και δυσανάλογη.

"Και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν", τονίζει ο Κοσμήτορες  της Σχολής και σημειώνει τα εξής:

 • Εάν μάλιστα υπήρχε ένας λόγος για να μη γίνει κατάληψη, προκειμένου να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας, ήταν ακριβώς η ίδρυση μη κρατικών, ανταγωνιστικών Πανεπιστημίων.
 • Μη ρίχνουμε νερό στον μύλο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είτε αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε θα ιδρυθούν στην Ελλάδα.  
 • Γνωρίζουμε καλά και συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία σας για την τύχη της εξεταστικής, καθώς και την απόγνωση στην οποία βρίσκεστε πολλοί από εσάς (όπως και οι οικογένειές σας) εξ αιτίας της διαρκούς αβεβαιότητας που βιώνετε καιρό τώρα και της βλάβης που αναμφισβήτητα θα υποστείτε αν χαθεί η εξεταστική.
 • Πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας.
 • Γι' αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις.
 • Διαδικτυακές εξετάσεις αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον καιρό της πανδημίας.
 • Δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε υπό κανονικές συνθήκες.
 • Με την τυφλή δε ριζοσπαστικοποίηση που βιώνουμε στα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια και την εγκατάλειψη που υφιστάμεθα από την Πολιτεία, η οποία αδιαφορεί κάθε φορά που μερικές δεκάδες συναδέλφων σας κλειδώνουν έξω από ένα δημόσιο κτήριο ίσαμε 6.000 ενεργούς φοιτητές τριών Τμημάτων, τίποτα δεν εμποδίζει μια επόμενη, το ίδιο δυναμική, κινητοποίηση (με οποιαδήποτε αφορμή) να μας υποχρεώσει εκ νέου σε διαδικτυακή εξέταση τον Ιούνιο.
 • Ή και τον επόμενο Σεπτέμβριο ή τον ερχόμενο Γενάρη.
 • Και πάει λέγοντας... Πιστέψτε μας, δεν θάχει κανένα νόημα τότε να κουράζεστε να σπουδάσετε στη Σχολή μας, το πτυχίο σας δεν θάχει ΚΑΜΙΑ απολύτως αξία.
 • Το επιχείρημα ότι άλλες Σχολές το κάνουν δεν είναι πειστικό, ιδίως σε καιρούς τόσο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, που ξέρει να εκτιμά πώς πήρε κανείς το πτυχίο του.
 • Απομένει τώρα να περιορίσουμε τη ζημία που έχετε υποστεί πολλοί από εσάς.
 • Στο σημείο που βρισκόμαστε, υπάρχει ακόμη χρόνος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, να μην χαθεί η εξεταστική για όλους, αν αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου για να διενεργήσουμε τις εξετάσεις που χάσαμε.
 • Έχουμε διερευνήσει τη διαθεσιμότητα των αιθουσών στο κτήριό μας και κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
 • Από 'κει και πέρα, και τα τρία Τμήματα που συγκατοικούμε στο κτήριο της ΝΟΠΕ (ήτοι της Νομικής, των Οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών), έχουμε ορίσει ως απώτερο σημείο έναρξης του εαρινού εξαμήνου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ώστε, μετά από 13 εβδομάδες διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε το εξάμηνο στις 7 Ιουνίου και ακολούθως να διενεργήσουμε τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου τις επόμενες τρεις (3) εβδομάδες, ήτοι από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024.
 • Συνεπώς, κάνουμε έκκληση να αρθεί η κατάληψη, μέχρι αύριο το αργότερο, ώστε να διασώσουμε την εξεταστική.

   

Σχόλια (11)

@Ποιος φταίει
|

Αναφορά στο συναίσθημα μονο.
Η "καταπάτηση" του Συντάγματος είναι προσχηματική, η ουσία είναι η αντίθεση στα ιδιωτικά.

@@Ποιος φταίει
|

ΟΚ, έχεις δίκιο, τυπικά δεν "καταπατά" η κυβέρνηση το Σύνταγμα, όπως τα είπες. Αλλά όταν σπρώχνει ένα Ν/Σ το οποίο βλέπουμε όλοι δια γυμνού οφθαλμού ότι είναι άσπρο-μαύρο κόντρα στο Σύνταγμα, υπάρχει πρόβλημα. Δεν το "καταπατά" αλλά ετοιμάζεται να το καταπατήσει. Είναι σαν ο σκοπευτής να ετοιμάζεται να πυροβολήσει και να λέμε "ναι αλλά δεν τον σκότωσε ακόμα".

Το Αρ. 16 λέει σε απλή ελληνική: η ανώτατη παιδεία παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ΝΠΔΔ. Θα είναι ΝΠΔΔ τα ιδιωτικά; προφανώς όχι. Θα παρέχουν ανώτατη παιδεία; Ναι.

Το Αρ. 16 λέει σε απλή ελληνική: οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι λειτουροί του ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Θα είναι λειτουργοί του δημοσίου οι καθηγητές των ιδιωτικών ΑΕΙ; Όχι.

Ο κόσμος διαβάζει και καταλαβαίνει. Εδώ έχει επιστρατευτεί το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" και είναι εξόχως προβληματικό. Σήμερα θα καταπατηθεί το Αρ. 16, αύριο θα είναι ένα άλλο, ξεκινάει κάτι πολύ κακό για μια Δημοκρατία.

@Ποιος φταίει
|

Το πρώτο κομμάτι του σχολιου σας είναι λάθος.
Δεν καταπατά το Σύνταγμα η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση καταθέτει ενα νομοσχέδιο, που πιστεύει οτι δεν καταπατά το Σύνταγμα σύμφωνα με τη δική της εισήγηση/σκεπτικό. Δεν καταπατά το Σύνταγμα αυτό.
Ενα νομοσχέδιο γίνεται νόμος ΜΟΝΟ αν ψηφισθεί απο τη Βουλή. Ούτε αυτό καταπατά το Σύνταγμα.
Αν υπάρχουν διαφωνίες για τη συνταγματικότητα του νόμου το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αν κριθεί σντισυνταγματικός ο νόμος, καταργείται αυτόματα. Δεν έχει υπάρξει καταπάτηση του Συντάγματος μέχρι το σημείο αυτό και δεν υπαρχει και νόμος πλέον για να καταπατηθεί το Σύνταγμα.

Ποιος φταίει
|

Η κυβέρνηση καταπατά το Σύνταγμα χωρίς κανένα κόστος και οι φοιτητές καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια με κόστος την απώλεια της εξεταστικής περιόδου. Μάλλον φταίνε οι φοιτητές.....

Νομίζω κοροϊδεύόμαστε
|

Πραγματικά πιστεύει ότι υπάρχει φιλότιμο και ότι θα αφήσουν οι καταληψίες να ανοίξει η σχολή? Αν θέλει πραγματικά, ας φέρει τα Ματ. Και ας αφήσει την επίκληση στο συναίσθημα, δεν πιάνει

Ν.
|

Με το εαρινό εξάμηνο τί θα γίνει; διαδικτυακά θα διεξαχθούν τα μαθήματα;

Και οι αγρότες
|

Ναι, επίσης και οι αγρότες να κλείνουν τους δρομους; Που ξανακουστηκε; καταληψη στους δρομους; Ακούς εκεί να ζητάνε το δίκιο τους...

Ένας γονέας
|

Γιατί κ.κοσμητορα δεν καλείται τοκ εισαγγελέα .Ειστε υπεύθυνος για την σχολή μαζί με τον Πρύτανη .Ας κάνετε διαδικτυακές εξετάσεις .Να σκεφτείτε τους φοιτητές και τους γονείς που με μόχθο σπουδάζουν τα παιδιά τους

Στου κουφού την πόρτα...
|

Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής δημόσια αντίδραση Κοσμήτορα: λίγα λόγια και σταράτα, καταμερισμός των ευθυνών και στους παρόντες και στους απόντες, κατάδειξη των αδιεξόδων, προτάσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Δεν νομίζω ότι αυτοί που κινούν τα νήματα έχουν την ευθυκρισία να αντιληφθούν ορθολογικά την κατάσταση και τις ευθύνες τους. Αντίθετα, προτιμούν να πέσουν σαν ήρωες στον αγώνα ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα (που τους νοιάζει περισσότερο από το νομοσχέδιο για την παιδεία), σύμφωνα με το "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος".

Δεν τους ενδιαφέρει
|

Ο στόχος τους είναι να κάνουν όσο μεγαλύτερη ζημία γίνεται.

Τους στενοχώρησες τώρα...
|

Η κατάληψη είναι ποινικό αδίκημα. Γιατί δεν έχετε προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά; Με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση στον τύπο, με ονόματα και διευθύνσεις ώστε να μην μπορεί να τη θάψει κανείς και να αναγκαστούν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους; Σιγά μην ακούσουν τα παρακάλια σας οι καταληψίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ