Η γνώμη 1.356 πανεπιστημιακών στη δημόσια διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

18/02/2024

Ενημερώθηκε: 18/02/2024, 21:42

Άκουσε το άρθρο

Καταθέτουμε το πιο κάτω κείμενο με τις 1.356 υπογραφές πανεπιστημιακών:

  • Προειδοιώντας για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,
  • Ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να ιδρύσουν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.
  • Δηλώνοντας ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουμε σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί.

Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία. 

«Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»
(Άρθρο 16 παρ.8. εδάφιο 2)

Όσες/όσοι υπογράφουμε εδώ, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αισθανόμαστε δυσάρεστη έκπληξη για την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση της χώρας, προωθεί νομοθέτημα το οποίο έρχεται σε εξώφθαλμη αντίθεση με τις ρητές πιο κάτω διατάξεις Συντάγματος των Ελλήνων: 

Άρθρο 16 παρ. 5 εδάφιο 1 «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση», 

Άρθρο 16 παρ. 6 εδάφιο 1 «Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί»

Άρθρο 16 παρ.8. εδάφιο 2 «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»

Υπηρετούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και γράμματα γνωρίζουμε: Το Άρθρο 16 του Συντάγματος μπορεί να το διαβάσει καθένας και καθεμία. Το νομοσχέδιο για τα δήθεν «ελεύθερα» ή «μη κρατικά» πανεπιστήμια είναι εξώφθαλμα αντισυνταγματικό. Γιατί όταν το Σύνταγμα λέει «απαγορεύεται» δεν εννοεί τίποτα άλλο από ότι απαγορεύεται. 

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να ιδρύσουν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή, ας λάβουν υπόψη τους ότι: 

Ορκιστήκαμε ως δημόσιοι λειτουργοί να υπηρετούμε το Σύνταγμα και θα το πράξουμε, προβάλλοντας σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ακόμη αν αυτό νομοθετηθεί. Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.

Ο πλήρης κατάλογος των υπογραφών εδώ:
https://bit.ly/Arthro_16_Signatures.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται εδώ:  

https://forms.gle/2WbGLHitsdPNJdj1A

 

Σχόλια (3)

παράξενη χώρα
|

Με χαρά βλέπω πως άνθρωποι που σαρώνουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου ορθώνουν το ανάστημά τους στην παρουσία τους στην Ελλάδα.

Τιμητές των πάντων
|

Εμείς που ήμασταν εγνωσμένης επιστημοσύνης εξ ανέκαθεν από το κράτος, ουδέποτε θελήσαμε να διαμαρτυρηθούμε και να αναγνωρίσουμε οτιδήποτε πέραν από ότι συνέφερε εμάς και μόνο, γιατί βλέπεις είχαμε αυτή την αποκλειστικότητα πάλι από το κράτος. Τώρα όμως που άνοιξαν οι δουλειές για το κράτος, χάσαμε την αποκλειστικότητα και αρχίσαμε τις διαμαρτυρίες, όπως όλοι αυτοί που είχαμε βάλει στο περιθώριο και δεν τους ακούγαμε γιατί ήμασταν πολύ ψηλά ..

Μαρία Π.
|

Δεν έχει καμία σημασία η γνώμη 135.000 καθηγητών.
Είναι πολιτική απόφαση και έχει ληφθεί. Τα υπόλοιπα είναι .....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ