Κυρ. Μητσοτάκης για Μη Κρατικά ΑΕΙ: Αυτό δεν είναι μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις

"Το Μη Κερδοσκοπικό, Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά"

20/02/2024

Ενημερώθηκε: 20/02/2024, 08:38

Άκουσε το άρθρο

"Πτυχίο ειρήσθω εν παρόδω το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε".

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε  συνέντευξη   στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα., ενώ υπογράμμισε τα εξής:

«Ευκαιριακή μπίζνα»: Αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Η αγορά εργασίας: Το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας.

Αντιδράσεις: Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.

Η ευθύνη των Πρυτάνεων: Έχουν και οι Πρυτάνεις μία ευθύνη, να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία πιο σταθερή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας.

Η κριτική για τη ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στην εξεταστική: Πάντα θα υπήρχε μία βολική δικαιολογία. Δεν το ακούω αυτό το επιχείρημα, εξάλλου βρήκαμε τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις. Θα υπήρχε πάντα κάποιος άλλος λόγος γιατί πρέπει να περιμένουμε. Επαναλαμβάνω και θα το τονίσω αυτό, γιατί αποτελεί για μένα και μια φιλοσοφία για τη δεύτερη τετραετία: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Μάρα Ζαχαρέα: Έρχεται ένα άλλο νομοσχέδιο που φαίνεται ότι και αυτό θα φέρει πολιτικές αναταράξεις, είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι έχει αντισυνταγματικότητα μέσα του το νομοσχέδιο αυτό από τη μία και από την άλλη ότι θα φτιάξει «φοιτητές δύο ταχυτήτων».

Ο φοιτητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στην Ιατρική για παράδειγμα, πρέπει να γράψει 19. Στο μη κρατικό πανεπιστήμιο και με 10 μπορεί να μπει στην Ιατρική σχολή, δηλαδή με την ελάχιστη βάση του επιστημονικού πεδίου. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική που έχει ξεκινήσει πριν αρχίσει η συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θέλω να θυμίσω ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω επίσης να σας πω ότι αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως τους πρώτους μήνες μάς κατηγορούσαν για κάποια σχετική καθυστέρηση στην υλοποίησή του κυβερνητικού έργου, τώρα έρχονται και λένε το ακριβώς ανάποδο: «μα, τα ανοίγετε όλα τα θέματα μαζί. Κάνετε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις. Τι συμβαίνει; Μήπως δημιουργηθεί πολλή αναταραχή στην κοινωνία».

Η δική μου πεποίθηση είναι πολύ σαφής: δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς για όλη την τετραετία. Γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε.

Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: κοιτάξτε να δείτε, τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του.

Από εκεί και πέρα, όντως θα επιτρέψουμε υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο ειρήσθω εν παρόδω το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το έχουμε δει σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχει κίνδυνος για «φοιτητές δύο ταχυτήτων»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το πιστεύω, διότι, κοιτάξτε να δείτε, τελικά, αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί αυτό υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής;

Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας.

Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.

Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές. Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα ξεκάθαρο: ότι αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει.

Μάρα Ζαχαρέα: Ποιο θα είναι όμως τελικά το πρακτικό αποτέλεσμα; Γιατί και το πρωί πήγε η αστυνομία για να διαλύσει την κατάληψη κι όταν έφυγε έγινε ανακατάληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι: όσες φορές χρειάζεται. Και σε συνεννόηση πια με τα πανεπιστήμια, γιατί έχουν και οι Πρυτάνεις μία ευθύνη, να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία πιο σταθερή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας, κα Ζαχαρέα, κατέστη εφικτή επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και μπορεί πια η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια.

Μάρα Ζαχαρέα: Και σας λένε: «γιατί το κάνατε αυτό, φέρνετε τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα σε περίοδο εξετάσεων;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε τώρα, πάντα θα υπήρχε μία βολική δικαιολογία. Δεν το ακούω αυτό το επιχείρημα, εξάλλου βρήκαμε τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις. Θα υπήρχε πάντα κάποιος άλλος λόγος γιατί πρέπει να περιμένουμε. Επαναλαμβάνω και θα το τονίσω αυτό, γιατί αποτελεί για μένα και μια φιλοσοφία για τη δεύτερη τετραετία: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η χώρα πρέπει να τρέξει. Πρέπει να τρέξει προς το μέλλον, σε πάρα πολλά επίπεδα. Κάνουμε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές τις κάνουμε μαζί. Θα σας έλεγα ότι μερικές φορές θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας, όμως η συνολική κατεύθυνση γι’ αυτόν τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίον έχω μιλήσει πολλές φορές, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας.

Σχόλια (15)

Nikos
|

...το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας....
Οι πτυχιούχοι ιατρικής ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους αντίστοιχους των κρατικών.
Το ΕΣΥ, δημόσια νοσοκομεία κλπ δεν ρυθμίζονται από την αγορά εργασίας και σε λίγα χρόνια θα είναι γεμάτα από πτυχιούχους ιδιωτικών σχολών. Τι 19.000 τι 9.000 μόρια.

ΟΚ καταλάβαμε
|

"Αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα»", είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη μπίζνα (χωρίς εισαγωγικά).

κολλέγια
|

μάλλον τα κολλέγια εξελίσσονται σε πανεπιστήμια...τα υπόλοιπα μάλλον δεν θα τα δούμε...

@με προβληματίζει
|

Ποια αντιπολίτευση; Αυτοί βρίσκονται ακόμη στην φάση "ανάψτε το φως να οργανωθούμε". Δεν υπάρχει αντιπολίτευση, μόνον "ψίθυροι στο σκοτάδι" έχουν απομείνει και τα fund που κυριαρχούν.
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους (κυριολεκτικά και μεταφορικά). με την "επενδυτική βαθμίδα" βοήθειά μας.

@με προβληματίζει
|

Ποια αντιπολίτευση; Αυτοί βρίσκονται ακόμη στην φάση "ανάψτε το φως να οργανωθούμε". Δεν υπάρχει αντιπολίτευση, μόνον "ψίθυροι στο σκοτάδι" έχουν απομείνει και τα που fund κυριαρχούν.
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους (κυριολεκτικά και μεταφορικά). με την "επενδυτική βαθμίδα" βοήθειά μας.

με προβληματίζει
|

Γιατί δε δεσμεύεται η αντιπολίτευση ότι θα καταργήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Γονέας 1
|

Αρμόζουν αυτές οι δηλώσεις σε έναν πρωθυπουργό ; Τι έχουμε πάθει όλοι ; Τι συμβαίνει στην κοινωνία ;

Τι σημαίνει αν μια ιατρική δεν είναι καλή δε θα βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι ;

Οι απαντήσεις για την συνταγματικότητα της ρύθμισης ; Ένα κουρελόχαρτο κύριε Μητσοτακη ; Μήπως δε σας ενδιαφέρει το Σύνταγμα ; Τι είναι πάνω από το Σύνταγμα ;

Κατάλαβε κανείς;
|

Τι απάντησε για το ότι θα μπαίνουν στην ιδιωτική Ιατρική με 9 ή 10; Όχι, γαργάρα, θα το ρυθμίσει η αγορά και αυτό. Όπως ρυθμίζει τώρα να πληρώνουμε και στα δημόσια νοσοκομεία;; Όχι κ. ΠΘ, δεν θα πάρουμε, θα είμαστε απέναντι!!! Και μη λετε ψέμματα για το πρόγραμμά σας, έλεγε ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος, όχι νόμους-κουρελούδες πριν την αναθεώρηση.

whatever
|

Απαράδεκτες δηλώσεις που έρχονται και αντιφάσκουν μεταξύ τους. Τα δημόσια να υποκεινται σε διαρκείς ελέγχους ποιότητας εκπαίδευσης την ίδια στιγμή που υποχρηματοδοτούνται και για για τα ιδιωτικά θα κρίνει η αγορά χα χα χα αν η ιατρική πχ είναι καλή. Αυτό θα πει σοβαρότητα. Κανένας έλεγχος και εαν πεθάνει πολύς κόσμος από μαθητευόμενους μάγους της ιδιωτικής ιατρικής απλά οι άλλοι δεν θα βρίσκουν δουλειά. Άξιοι της τύχης σας.

Σωτήρης
|

Άψογος!!! Φυσικά...η ποιότητα των αποφοίτων είναι που δίνει κύρος στο ίδρυμα... οπότε δεν τους συμφέρει να μην βγάζουν καλούς αποφοίτους...θα καταντήσουν ανέκδοτο τύπου Αλέξη με Πολυτεχνείο που δεν ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στις 180 με τις 360 μοίρες αλλά... έχει πτυχίο Πολυτεχνείου...

Ελπίδα
|

Ώστε αυτό δεν είναι μια ευκαιριακή μπίζνα...
Περίεργο... Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα
|

"Το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας."
Πως είναι δυνατόν ένας ΠΘ να κάνει την παραπάνω δήλωση; Δηλαδή, σε πόσους αναίτιους θανάτους ορίζεται ένας "μη καλός γιατρός" για να μην τον προσλαμβάνουν πλέον;;

Οι ερωτήσεις που δεν έγιναν
|

Στις 18/01/2024 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία, η επιχείρηση HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED του ομίλου Hellenic Healthcare Group και ο Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Π. Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, του ομίλου EDEX - Educational Excellence Corporation Limited (επιλέγεται κατά περίπτωση ένα εκ των παρακάτω):
■ Ιδρύουν επιχείρηση, στην οποία θα έχουν κοινό έλεγχο, με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited.
■ Αποκτούν από κοινού τον έλεγχο της επιχείρησης με την επωνυμία VANES LIMITED.
2. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κοινών επιχειρήσεων είναι:
I) Η UNGBM Limited θα έχει ως καταστατικό σκοπό την παροχή ειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
II) Η δραστηριότητα της VANES Limited θα συνίσταται στη διάθεση της ακίνητης περιουσίας της για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές της UNGBM.
Ερωτήματα:
- Ένα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ιδρύει παράρτημα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα ως University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited. Αυτό είναι ή δεν είναι ευκαιριακή μπίζνα;
-Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν ενδο-ομιλικές συναλλαγές που θα μεταφέρουν έσοδα από το μη κερδοσκοπικό παράρτημα στο κερδοσκοπικό μητρικό πανεπιστήμιο;
- Το κατατεθέν σχέδιο για τα ΝΠΠΕ γιατί δεν αποκλείει ιδρύματα κερδοσκοπικού χαρακτήρα της αλλοδαπής να ιδρύουν παραρτήματα «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα στην Ελλάδα;
-Γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ως αρμόδιο να κρίνει την νομιμότητα των ΝΠΠΕ γιατί δεν ζητήθηκε;
-Σε ένα κατά πολύ αμφίβολο τέτοιο σχέδιο, ως προς το άρθρο 16, επιβάλλεται να υπάρχει γνωμοδότηση του ΝΣΚ, γιατί το παραβλέψατε;
-Ποιους εξυπηρετεί τέτοια βιασύνη και διαδικασίες fast track, κατά παράβαση του άρθρου 16;

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Είναι πολύ πιθανό να αδειάσουν πολλές γνωστές σχολές όταν εμφανιστούν τα νέα πανεπιστήμια. Πιθανό είναι επίσης το αναπόφευκτο πολιτικό κόστος να το πληρώσει η ΝΔ και να χάσει την εξουσία. Η τραγωδία θα αρχίσει όταν ο Άλλος/οι Άλλοι ομολογήσει/ουν ότι δεν μπορούμε πλέον να κλείσουμε τα νέα πανεπιστήμια διότι …
Και τότε είναι πιθανό να ηττηθεί ξανά η Κεντροαριστερά και να εμφανιστεί πάλι ο Μητσοτάκης, που μπορεί να μην είναι ο σημερινός ….
Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ίσως οι έμπειροι σχολιαστές του esos να έχουν να προσθέσουν κάτι ή να διορθώσουν.

Alexandros
|

Ποτέ μη λές ποτέ, δεν ξέρεις τι γίνεται......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ