Βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/τριας μέσω του gov.gr

Η βεβαίωσ χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών όπως : Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Επίδομα Στέγασης Επίδομα παιδιού Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Αποζημίωση για ακουστικά βαρηκοΐας σε μαθητές

20/02/2024

Ενημερώθηκε: 20/02/2024, 14:29

Άκουσε το άρθρο

Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, είναι από σήμερα η «Βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/τριας» σε σχολείο, ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.  

Οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες και ενήλικοι μαθητές, μέσω μιας απλής και φιλικής διαδικασίας μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση φοίτησης σε σχολείο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να την παραλάβουν στην προσωπική τους θυρίδα πολίτη στο my.gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην  ενότητα «Εκπαίδευση» και στην υποενότητα «Εγγραφή σε σχολείο».

Για την έκδοση της βεβαίωσης μαθητή οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet και εκδίδουν τη βεβαίωση, χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσουν κανένα άλλο στοιχείο.

Η βεβαίωση που εκδίδεται, φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως ενδεικτικά:

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 
  • Επίδομα Στέγασης 
  • Επίδομα παιδιού 
  • Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης
  • Αποζημίωση για ακουστικά βαρηκοΐας σε μαθητές δημόσιων σχολικών μονάδων

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους Φορείς τους: το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET). Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Σχόλια (5)

Θύμιος @Πλάταρος
|

Μπα, δεν αρκεί η επαγγελματική ταυτότητα.
Εγώ που έχω τέτοια και δικαιούμαι ελευθέρας σε αρχαιολογικούς χώρους, έπρεπε να πάω τα χαρτιά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για να μου βγάλουν άλλη ταυτότητα.
Καλά που μου το θύμισες, πρέπει να πάω να την ανανεώσω...

Πλατάρος Γιάννης
|

@Γραφειοκρατεία
Αυτονοήτως οι εξουσιαστές την δημιουργούν. Σπανίως υπάρχει ένας φωτισμένος που :
1. Την ξέρει σε βάθος. Γιατί υπάρχει, τι εξυπηρετεί. ΑΝ μπορεί να απλοποιηθεί, ΑΝ δεν μπορεί και γιατί.
2. Ο Υπουργός μπορεί , επειδή είναι Α κατηγορία και επιλέγει συνεργατες Α.
3. Αυτούς που έχιε επιλέξει, δεν την ξέρουν, δεν έχουν ενσυναίσθηση, δεν ξέρουν. Υποθέτω ότι ξέρουν άλλα. Ο Υπουργός όμως είναι Α΄κατηγορίας.
4. Η αξιολόγηση λ.χ. που έχει γραφειοκρατία, μπορεί να απλοποιηθεί, και πάρα πολλά άλλα.
Δεν με ρωτάνε όμως, διότι είναι καλύτεροι από μένα.
5. Πάρτε ως άσκηση και σκεφθείτε τι έγινε με την κατάργηση του ακριβούς αντιγράφου! Δεν το έχει καταλάβει κανείς. Εγώ το έχω εξηγήσει δωρεάν εδώ, άρα δεν έχει αξία....

Γραφειοκρατία
|

Κ. Πλάταρε, η γραφειοκρατία ξεκινά από την κορυφή της ιεραρχίας. Κανένας που ανήκει στα χαμηλότερα επίπεδα και ειδικά στη βάση δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί. Επομένως, τους ημιμαθείς γραφειοκράτες αναζητήστε τους στα υπουργεία.

Ιωάννης
|

Πλατάρο θα θωρακίσει ο υπουργός σου τους εκπαιδευτικούς από τους μαινόμενους γονείς και κηδεμόνες; Θα ασχοληθεί με τα θέματα ουσίας ή θα πετάει καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς;

Πλατάρος Γιάννης
|

Είπαμε μπράβο!... Το ξαναλέμε που άρχισε!
Κάντε μόνο τέτοια βήματα!
Μικρά, ορατά, σταθερά, μόνιμα, πάγια, οριστικά, επιλυοντα γραφειοκρατία θέματα.
Σας το έχω πει δέκα φορές το επόμενο!
Έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας! {για μουσεία και κάθε χρήση.) με είσοδο στο πορτοφόλιο..
Δεν σας το ζητάει άλλος οργανωμένους φορέας, επειδή δεν θέλει!
Κάντε το εσείς!
Τσακιστε τους ημιμαθείς γραφειοκρατες....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ