PISA: Στις εξετάσεις των 15χρονων μαθητών μπαίνουν Αγγλικά και Ψηφιακές Δεξιότητες

Ποια σχολεία θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της Διεθνούς Έρευνας PISA

21/02/2024

Ενημερώθηκε: 21/02/2024, 08:52

Άκουσε το άρθρο

Η  "Ξένη Γλώσσα - αγγλικά (FLA)" και "Μαθαίνοντας για έναν Ψηφιακό Κόσμο" είναι τα δύο επιπλέον πεδία στα οποία θα εξεταστούν οι 15χρονοι μαθητές στις επόμενες εξετάσεις της Διεθνούς Έρευνας PISA , οι οποίες στη χώρα μας πιλοτικά θα πραγματοποιηθούν από 8  έως 26 Απριλίου 2024 .

Ειδικότερα τα γνωστικά πεδία στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές  είναι :

  • οι Φυσικές Επιστήμες, 
  • η Κατανόηση Κειμένου, 
  • τα Μαθηματικά 

και το επιπλέον πεδίο:

  • Μαθαίνοντας για έναν Ψηφιακό Κόσμο. 
  • Επίσης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στη νέα έρευνα του PISA «Αξιολόγηση στην Ξένη Γλώσσα - αγγλικά (FLA)», της οποίας η πρώτη διεξαγωγή θα γίνει πιλοτικά το 2024.

Η έρευνα, η οποία αποτελείται από ένα γνωστικό τεστ και ένα ερωτηματολόγιο, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής των σχολικών μονάδων. Παρόμοια χαρακτηριστικά θα έχει και η διεξαγωγή της έρευνας «Αξιολόγηση στην Ξένη Γλώσσα – αγγλικά (FLA)». 

Στη χώρα μας στην  πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA 2025  θα συμμετάσχουν  43 δημόσια και ιδιωτικά Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει αντικατάσταση ενός σχολείου με κάποιο από τα 86 αναπληρωματικά

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στην έρευνα είναι υποχρεωτική.

Τα σχολεία έχουν επιλεγεί με τυχαία δειγματοληψία.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ  43 ΚΥΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ PISA  

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ  86  ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ PISA

 

 

 

Σχόλια (7)

Πιζαίος
|

@ Καθηγητής Τ34 Για γέλια: Περί τυχαίας δειγματοληψίας: Καλό θα ήταν να μην λοιδορείτε και να μην εξανίστασθε, εάν δεν γνωρίζετε! Προς ενημέρωσή σας λοιπόν:
Η παρούσα ανακοίνωση αφορά στην πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA 2025, η οποία θα γίνει φέτος (2024) και η οποία πάντα γίνεται μόνο στην Αττική και τα σχολεία θα επιλεγούν με απλή τυχαία δειγματοληψία, για συγκεκριμένους λόγους που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τους σκοπούς της έρευνας και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές του ερευνητικού προγράμματος.
Η κυρίως έρευνα θα γίνει του χρόνου (2025) και θα είναι φυσικά πανελλαδική και τα σχολεία θα επιλεγούν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, πάλι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές του ερευνητικού προγράμματος.
Το τι συνιστά "τυχαίο" όσον αφορά την επιλογή δείγματος σε επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες επί του ίδιου πληθυσμού, μπορείτε να το ψάξετε, αλλά το να επιλέγονται πολλά σχολεία σε μία περιοχή και λίγα ή καθόλου σε άλλη ή να επιλέγονται κάποια σχολεία ξανά και ξανά υπόκειται φυσιολογικά στους νόμους της τυχαιότητας!

Καθηγητής
|

Τυχαία δειγματοληψία και ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ; Θα μας τρελάνετε ρε;!!!

Για γέλια
|

Να χαρώ τυχαία δειγματοληψία!!
Όχι είναι μόνο από την Αττική αλλά τουλάχιστον σε μία περιοχή, στον Πειραιά, έχουν επιλεγεί τα 3 από τα 5 ΓΕΛ που υπάρχουν εκεί!!!
(Ψάξτε το γιατί δεν εμφανίζονται ταξινομημένα ώστε να είναι εμφανές. Τυχαίο;)
Ωραίο δείγμα για να δεις το επίπεδο σε όλη την Ελλάδα και να συγκριθείς σε παγκόσμιο επίπεδο!!
Για να το κάνω καλύτερο, και να θαυμάσουμε την τυχαιότητα του δείγματος, τα 2 από αυτά είχαν ξανασυμμετάσχει το 2015!!
Εύγε...

PE19
|

Ελληνικά δεν ξέρουμε τα αγγλικά μας μάραναν !!! α ναι και εξέταση στο TIC TOC !!!!

T34
|

Η ''τυχαία δειγματοληψία'' έβγαλε μόνο σχολεία Αττικής ή μου διαφεύγει κάτι?

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ
|

Κάποιος που ξέρει από εκπαιδευτική έρευνα να μας αναφέρει ποια από τις εκπαιδευτικές παραμέτρους είναι σημαντικότερη, ώστε το σύστημα να εστιάσει σε αυτή/αυτές.
Είναι γνωστό οι κοινωνικοπολιτισμικές παράμετροι είναι καθοριστικές για την εκπαίδευση. Αλλά και οι εκπαιδευτικοί παράμετροι έχουν την θέση τους, τον ρόλο τους και τις υποχρεώσεις τους.

Εκπαιδευτικός
|

Ας ετοιμαστούμε για άλλη μια κακή επίδοση. Τιποτα δεν έχει αλλάξει για να βελτιώσει τους μαθητές σε Μαθηματικά, Φυσ. Επιστήμες, Γλώσσα. Παρά τις 1800 μεταρρυθμίσεις. Περίεργο, ε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ