"Ακτινογραφία" των ΑΕΙ: Χρόνος λήψης πτυχίου,γεωγραφική διασπορά, αριθμό προσωπικού, αριθμός φοιτητών

Στοιχεία από τηνν ΕΘΑΑΕ

22/02/2024

Ενημερώθηκε: 22/02/2024, 09:56

Άκουσε το άρθρο

Πίνακες που περνούν "ακτινογραφία" τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως ποσοστά αποφοίτων και μέσο χρόνο λήψης πτυχίου ανά Ίδρυμα, γεωγραφική διασπορά, αριθμό προσωπικού, αριθμός φοιτητών, δημοσιεύει σήμερα το esos ( σ.σ. Τα στοιχεία προέρχονται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης , ΕΘΑΑΕ)

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΘΑΑΕ σήμερα λειτουργούν  στα ελληνικά ΑΕΙ συνολικά 416 τμήματα , στα οποία φοιτούν 366.592 φοιτητές (ενεργοί).

Η δε διάρκεια σπουδών είναι:  

 • 8 εξάμηνα σε 285 τμήματα 
 • 10 εξάμηνα σε 124 και 
 • 12 εξάμηνα σε 7 τμήματα
 • Σύνολο εξαμήνων στα 416 τμήματα3.604.

Τους περισσότερους φοιτητές έχει το ΕΚΠΑ . Φοιτούν 42.192 φοιτητές στα 41 τμήματα

Ακολουθούν:

 • το ΑΠΘ με 38.898 φοιτητές στα 41 τμήματα 
 • το Πανεπιστήμιο Πατρών  με 30.881 φοιτητές  στα 35 τμήματα , και
 • το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 30.078 φοιτητές στα 26 τμήματα

Γεωγραφική διασπορά

Τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά  τμημάτων την έχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο, του οποίου    τμήματα λειτουργούν  σε 7 πόλεις, και ακολουθούν  σε 6 πόλεις

 • το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  
  το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και 
  το Πανεπιστήμιο Πατρών  

Το μόνιμο προσωπικό

Το μόνιμο προσωπικό στα ΑΕΙ ανέρχεται:

 • σε 10.070 τα ΔΕΠ
 • σε  2.245 τα ΕΔΙΠ και ΕΕΠ
 • σε 1.035 τα ΕΤΠΕΠ και 
 • σε 6.311 το διοικητικό προσωπικό.


Ρυθμός αποφοίτησης προπτυχιακών φοιτητών

Ακολουθεί ο πίνακας με τον ρυθμό  αποφοίτησης προπτυχιακών φοιτητών, ανά ΑΕΙ :

Ποσοστό αποφοίτων έτους  ως προς τις νέες εγγραφές έτους

Ποσοστό αποφοίτων στην   κανονική διάρκεια σπουδών (ν)

Μέσος χρόνος λήψης πτυχίου


 


 

 

 

Σχόλια (10)

ΜΙΤ
|

Η ΕΘΑΑΕ παλεύει (;) κάπου 2-3 χρόνια τώρα να κάνει τις αξιολογήσεις των Προπτυχιακών Πρ. Σπουδών κ δεν τα έχει καταφέρει και ποιο ξέρει αν θα τα καταφέρει σ' αυτόν τον... αιώνα! Βέβαια, για τα μεταπτυχιακά, ούτε λόγος. Στον επόμενο! Χαίρομαι πάντως που βλέπω ότι με τα στατιστικά, κάτι κάνουν. Άιντε, μπρε... κουράγιο!

ΔΕΠ
|

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το 10.070 ΔΕΠ + 2.245 ΕΔΙΠ/ΕΕΠ =12.315. Από αυτούς (και με τη βοήθεια καμμια 300αριάς ομότιμων/αφυπηρετήσαντων ΔΕΠ) δεν κατάφεραν να μαζευτούν ούτε μία (αριθμ. 1) υπογραφή υπέρ του νομοσχεδίου. Δηλαδή, από τους ενεργούς ακριβώς το 0% του συνόλου. Χμμμ....

ΔΕΠ
|

Το ενδιαφέρον είναι το 10.070 ΔΕΠ + 2.245 ΕΔΙΠ/ΕΕΠ =12.315. Από αυτούς (και με τη βοήθεια καμμια 300αριάς ομότιμων/αφυπηρετήσαντων ΔΕΠ) κατάφεραν να μαζευτούν μόλις 1315 υπογραφές εναντίον του νομοσχεδίου. Δηλαδή, από τους ενεργούς λιγότερο του 10% του συνόλου. Χμμμ....

Παρατηρήσεις
|

Τα στοιχεία δεν είναι πολύ χρήσιμα προς αξιοποίηση αφού δεν δίνονται ανά τμήμα και ανά έτος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον καλύτερο χρόνο αποφοίτησης τον έχει το Πάντειο. Με το δεδομένο ότι εκεί οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι κατά μέσο όρο για αριστούχους, μπορεί κανείς να συνάγει ότι η απουσία ανώτερων Μαθηματικών και άλλων μαθημάτων υψηλών τεχνικών απαιτήσεων οδηγεί σε ταχύτερη λήψη πτυχίου.

Διαφαίνεται μια αναλογία του τόπου κατοικίας και της βάσης εισαγωγής με τον χρόνο αποφοίτησης αλλά χωρίς λεπτομερή στοιχεία, δεν μπορούν να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Το ποσοστό αποφοίτησης είχε πτωτική πορεία από το 2013 (10,04%) και μετά, με ελάχιστο 8,6% το έτος 2020 (όπως φαίνεται στην αντίστοιχη έκθεση στο site της ΕΘΑΑΕ) για να εκτοξευτεί ξαφνικά στο 18,07%.Τα στοιχεία είναι πρόσφατα, δηλαδή στους χρόνους αποφοίτησης περιλαμβάνεται το party που έγινε στις τηλεξεταστικές του κορωνοϊού όπου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πτυχιούχοι σε σχολές που πριν είχαν μονό αριθμό αποφοίτων κάθε Ιούνιο στην κανονική διάρκεια.

Θα ήταν χρήσιμο αν έβγαζαν συγκριτικούς πίνακες όπου θα φαίνονταν τα τμήματα, η αναλογία φοιτητών/διδάσκοντα (που είναι φρικτή για το ΠΑΔΑ), η χρηματοδότηση και άλλοι δείκτες. Αυτό που είναι και θα παραμείνει σε γκρίζα ζώνη είναι ο αριθμός των εργαζομένων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν αλλά δεν μπορούν λόγω έλλειψης χρόνου και ευελιξίας στα προσφερόμενα μαθήματα.

Πανεπιστημιακός
|

Η γνωστή "παράθεση αριθμών" από την ΕΘΑΑΕ χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγησή τους (ή ακόμη και χωρίς κατανόησή τους). Αλήθεια, τι σημαίνει ο "μεγάλος χρόνος αποφοίτησης";

- Είναι πολύ απαιτητικό το Πανεπιστήμιο;
- Εισάγονται φοιτητές με χαμηλές βαθμολογίες και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις;
- Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας στους αποφοίτους
- Αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα (π.χ. επειδή σπουδάζουν εκτός κατοικίας) και χρειάζεται και να δουλεύουν;
- Έχει το Πανεπιστήμιο Τμήματα "διαφορετικών ταχυτήτων";
- Είναι όλα τα παραπάνω μαζί ή κάποια από αυτά;

Αν δεν ασχοληθεί με τα παραπάνω η ΕΘΑΑΕ τότε ελάχιστη αξία έχει το να μας "πετάει" κάποια νούμερα. Γνωρίζοντας τον έως τώρα τρόπο λειτουργίας της, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Χριστόπουλος Θεόδωρος, Πανεπιστήμιο Πατρών
|

Αναφορικά με το ποσοστό των αποφοίτων στην κανονική διάρκεια σπουδών, προτείνω να ανακοινώνονται ετησίως, ανά τμήμα, τα ποσοστά των φοιτητών που γίνονται
πτυχιούχοι/διπλωματούχοι στην κανονική διάρκεια σπουδών τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, ξεχωριστά.

Αντωνης
|

Υπάρχουν κάποια τμήματα με χαμηλό ρυθμο αποφοίτησης που μειώνουν σημαντικά το μέσο όρο του πανεπιστημίου.
Γιατί δε δίνει η εθααε κι έναν πίνακα ανά τμήμα;

Polar_Fish
|

H βαση εισαγωγης δεν δινει πληροφορια για το συνολο των φοιτητών αλλά τη βαθμολογία του τελευταίου. Αυτο που δε λένε οι στατιστικές ειναι το ποσοστό αυτών που αποφοιτουν ανά έτος εισαγωγης. Εκει ειναι τα ενδιαφέρονται νούμερα. Απλα η ΕΘΑΑΕ δεν τα έχει.

Κολλεγια
|

Για τα κολλέγια υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία να δουμε

Θύμιος
|

Θα ήθελα να δω μια άλλη στατιστική: τον μέσο χρόνο λήψης πτυχίου σε κάθε τμήμα σε σύγκριση με τη βάση εισαγωγής του τμήματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ