Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καταθέτει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης το πολυνομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΡΓΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εισηγητής εκ μέρος της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου θα είναι ο Λευτέρης Κτιστάκης, δικηγόρος και βουλευτής Βοιωτίας.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την επόμενη ημέρα Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολλές από τις αρχικές διατάξεις του προσχεδίου έχουν αλλαγές, μετά και τη δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opengov, όπου είχαν δημοσιευθεί 1.506 σχόλια και προτάσεις.
Το τελικό πολυνομοσχέδιο έχει περισσότερα από 205 άρθρα, αριθμό που είχε το προσχέδιο .
Η παράγραφος 9 του άρθρου 173 του νόμου 4957/2022(ΦΕΚ 141/21-7-2022 τόμος Α) απαξιώνει τους διδακτορικούς τίτλους των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και των μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε οι τίτλοι αυτοί να μην αποτελούν πλέον εργαλείο εξέλιξης για παροχή διδακτικού έργου στα ΑΕΙ .
Δεν επιτρέπεται να διδάξει κάποιος νέος διδάκτορας σε ΑΕΙ όταν ταυτόχρονα είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ή μόνιμος εκπαιδευτικός διότι υπάρχει ο άδικος αποκλεισμός για κατάθεση αίτησης για διδασκαλία σε ΑΕΙ (παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου ως εντεταλμένος ή ακαδημαϊκός υπότροφος) σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 173 του νόμου 4957/2022(ΦΕΚ 141/21-7-2022 τόμος Α)
Αυτό θα πρέπει άμεσα να αρθεί διότι δημιουργεί μια πρωτόγνωρη αδικία και εμπόδιο στην εξέλιξη μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών που έλαβαν διδακτορικούς τίτλους και έχουν και αρκετή διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκτός των ΑΕΙ
Επιβάλλεται και πρέπει να αρθεί και ο δεύτερος περιορισμός των πέντε εξαμήνων του παραπάνω νόμου που απαγορεύει σε νέους διδάκτορες να διδάξουν πάνω από πέντε εξάμηνα σε ΑΕΙ ώστε έτσι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο , τρία έως έξι χρόνια αυτοδύναμο διδακτικό έργο προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για μόνιμη θέση ΔΕΠ σε ΑΕΙ . Ειδικά στα περιφερειακά ΑΕΙ δεν υπάρχουν διδάκτορες να διδάξουν γνωστικά αντικείμενα λόγω του περιορισμού που επιβάλλει η παράγραφος 9 του άρθρου 173. Οι παραπάνω άδικοι περιορισμοί θα πρέπει άμεσα να αρθούν ώστε όλοι οι νέοι διδάκτορες να μπορούν ελεύθερα να εξελιχθούν στο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.