Κυβέρνηση: Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού και στα λόγια προοδευτικός

"Είναι λυπηρό, είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση, που στα μεγάλα θα ενώνεται με τους πολίτες, για τις μεγάλες αλλαγές"

22/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Ο    Νίκος  Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος  Μαρινάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ  να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια , ενώ τόνισε: "Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο".

Δημοσιογρπάφος: Θέλω να σας ρωτήσω πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια;

Π. Μαρινάκης: Ακούσαμε σήμερα τη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο. Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι που προφασίστηκε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, που πριν από λίγους μήνες είχε πει ότι είναι θετικός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Ο πρώτος λόγος είναι η υποχρηματοδότηση, όπως λέει, και αιτείται την περαιτέρω χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Πέραν του γεγονότος ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%, με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, το ίδιο το νομοσχέδιο, το οποίο a priori λέει ότι θα καταψηφίσει ο κ. Ανδρουλάκης, δίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και από εθνικούς πόρους και από λοιπούς πόρους στα δημόσια πανεπιστήμια. Και δίνει ελευθερίες, δύναμη, δυνατότητες στα δημόσια πανεπιστήμια, τις οποίες ζητάνε, και δικαίως, για πάρα πολλές δεκαετίες. Η δεύτερη δικαιολογία του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια. Εγώ θα  πω πραγματικά και έχω καλέσει όλους τους επικριτές αυτού του νομοσχεδίου να μας πει κάποιος αν γνωρίζει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, που λειτουργούν μη κρατικά -σε όλες δηλαδή, πανεπιστήμια, εκτός από την εξαίρεση που υπήρχε, δυστυχώς για πολλά χρόνια στη χώρα μας, την Ελλάδα- πιο αυστηρά κριτήρια. Αναφέρεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα ανέφερα αναλυτικά στην αρχική μου εισήγηση. Τα έχω, λοιπόν, εδώ μπροστά, να τα επαναλάβω, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μιλάμε, λοιπόν, ότι για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε ένα εν δυνάμει παράρτημα, μη κρατικό πανεπιστήμιο, θα απαιτούνται κατ’ ελάχιστον τρεις σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών στην κάθε μία. Η κάθε σχολή θα πρέπει να προσφέρει ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ. Θα διαθέτει το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των επιμέρους λειτουργιών της, γραμματειακής οργάνωσης, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων. Υλικοτεχνικά, θα μιλάμε για εγκαταστάσεις κτιριακές συγκεκριμένες και όχι «πανεπιστήμια – ορόφους», όπως κάποιοι μας κατηγορούν. Και μάλιστα περιγράφονται όλα αυτά αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του Κράτους.

Και το τρίτο ποιο είναι; Η αξιολόγηση. Μιλάει για αξιολόγηση, που προβλέπει ο νόμος και για τα δημόσια, ούτως ή άλλως, και για τα μη κρατικά παραρτήματα πλέον, ότι αυτά θα μπορούν να ιδρύονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση και έγκριση και της ΕΘΑΑΕ και του ΕΟΠΠΕΠ.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα οποία επικαλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προβλέπονται. Αυτό είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε  και όπως μας έλεγαν – και όπως κι εμείς θέλαμε- να είναι -επιτέλους- μία αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια. Ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μια στείρα αντιπολίτευση που δυστυχώς επιμένει. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει στην τελική του μορφή, αλλά όλα αυτά που σας λέω προβλέπονται και έχουν αποδειχθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ότι θα είναι στο τελικό σχέδιο νόμου. Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά, για να πάμε μαζί να κάνουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά απειλεί ότι θα το καταψηφίσει.

Είναι λυπηρό, είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση, που στα μεγάλα θα ενώνεται με τους πολίτες, για τις μεγάλες αλλαγές. Εμείς, όμως, θα προχωρήσουμε, γιατί πέραν το ότι αυτό ήταν διαχρονικά θέση μας, ήταν διαχρονικά στο πρόγραμμά μας, το ζητάνε οι πολίτες, το ζητάνε οι φοιτητές, η συντριπτική τους πλειοψηφία. Σαράντα χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Περισσότεροι, όχι αναλογικά, αλλά σε απόλυτους αριθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Περισσότεροι από την Ισπανία, περισσότεροι από την Πορτογαλία, περισσότεροι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσιογράφς: Μετά τους αγρότες και τους φοιτητές και οι υγειονομικοί στο δρόμο. Πόσο ανησυχεί την Κυβέρνηση αυτό το κοκτέιλ κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών;

Π. Μαρινάκης: Η Κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει τα αυτιά ή τα μάτια της στα αιτήματα των πολιτών, στα αιτήματα των επαγγελματικών ομάδων. Τα σταχυολογεί όλα, τα αξιολογεί και ειδικά όταν οι κινητοποιήσεις διέπονται από αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, προσπαθεί πάντοτε να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Στην περίπτωση των αγροτών έχουμε αναφερθεί αναλυτικά. Εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία απαντά στα περισσότερα από τα αιτήματά τους, η οποία δεν ξεκινά τώρα, ξεκινά από το 2019, που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση την εξουσία στον τόπο και κυβερνά με έναν τρόπο βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Έχουμε μιλήσει για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, έχουμε μιλήσει για το πετρέλαιο, έχουμε μιλήσει για το ρεύμα τι έχουμε κάνει, με μόνιμες, πλέον, λύσεις.

Για τους φοιτητές, νομίζω ότι όλα όσα κάνουμε αποδεικνύουν ότι είναι στο συμφέρον την συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών. Προφανώς, θα υπάρχουν πάντοτε και μειοψηφίες φοιτητών, εντός ή εκτός εισαγωγικών, που ζουν μόνο και μόνο για να κάνουν πορείες χωρίς αιτήματα, χωρίς να μηδενίζω συνολικά όσους διεκδικούν τα αιτήματά τους.

Και, βέβαια, ως προς τους υγειονομικούς αντιλαμβάνομαι πλήρως και τα παράπονα τους και τα αιτήματά τους. Ήμασταν οι πρώτοι που παραδεχθήκαμε ότι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας – και το είπαμε και προεκλογικά – είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καταφέραμε μαζί με τους υγειονομικούς, μαζί με τους πολίτες και το κρατήσαμε όρθιο στην πιο δύσκολη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, την πανδημία. Τώρα, υλοποιούμε ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο βελτιώνει το ΕΣΥ. 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, είναι δέσμευση και υλοποιούνται και βγαίνει η μια προκήρυξη μετά την άλλη. Απογευματινά χειρουργεία. Ενιαία λίστα χειρουργείων για να προστατεύονται οι ασθενείς και να μην γίνονται όσα έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, που έχει καταστήσει τη χώρα μας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελλείψεων φαρμάκων σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Στήριξη των νοσοκομείων. Ανακαίνιση ολόκληρων τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας. Πάνω από 80 νοσοκομεία και πάνω από 150 Κέντρα Υγείας. Εμείς, λοιπόν, στις πορείες,  στα αιτήματα απαντάμε με πράξεις. Και οι πράξεις δείχνουν σεβασμό. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ούτως ώστε κάθε μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Κάθε έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο και για τη δημόσια υγεία.

Σχόλια (1)

Για το καλό μου
|

Είδα το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης
Είδα να κόβουν τα φάρμακα και την περίθαλψη
Ανακαίνιση νοσοκομείων δίχως γιατρούς,
Να βάζουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια

Για το καλό μου, για το καλό μου
Είδα τη μάνα μου να κλαίει απελπισμένα
δίχως φράγκα για πρωινό χειρουργείο
για το καλό μου

Είδα το παιδί μου
Να φεύγει για εργασία στα ξένα
Δίχως να βρίσκω σπίτι, σε φορτηγό
Τα όνειρα μου φορτωμένα

Για το καλό του fund
Είδα τα νεύρα μου
Σιγά, σιγά να σπάνε

Ετσά καλό να έχετε, σύντεκνοι
Για το καλό μου,
Μαύρο το ψηφαλάκι
σα ντο πουκάμισο μου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ