Άννα Διαμαντοπούλου: Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

22/02/2024

Ενημερώθηκε: 18/02/2025, 09:59

Άκουσε το άρθρο

«Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ορισμένες φορές στη χώρα μας ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του '80», είπε η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου , μιλώντας στα Παραπολιτικά, και πρόσθεσε: «Η συζήτηση που γίνεται για τα μη κρατικά γίνεται με επιχειρήματα φόβου. Όσοι μιλάνε εναντίον τους, μιλάνε μόνο με επιχειρήματα φόβου».

Μεταξύ άλλων, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε:

«Η συζήτηση στη χώρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και για πολλά άλλα, σας θυμίζω ότι αυτή την περίοδο συζητάμε το θέμα του αγροτικού αλλά είναι σαν να βρισκόμαστε στο ’80. Συζητάμε για πετρέλαια, για ΦΠΑ κ.λπ., είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, στα μη κρατικά πανεπιστήμια συμβαίνει το ίδιο. Πριν από μια εβδομάδα κάναμε με το ΔΙΚΤΥΟ τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης, η κατάσταση που περιεγράφηκε είναι της δεκαετίας του '80, δηλαδή μερικές φορές υπάρχει μια αίσθηση ότι αρνούμαστε να κινηθούμε προς τα μπροστά. Από μια αντιπολίτευση που θέλει να γίνει πόλος και εναλλακτική ως πόλος κυβέρνησης περιμένει κανείς να βάλει τον 21ο αιώνα μπροστά και να πει τι θα κάνει».

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πιο συγκεκριμένα:

«Η περήφανη πολιτική μας τάξη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να μπει στον 21ο αιώνα. Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα εναντίον; Όλα ξεκινούν από τον φόβο, είναι επιχειρήματα φόβου. Μην τυχόν και δεν λειτουργούν καλά, μην τυχόν και εξαφανίσουν τα περιφερειακά, μην τυχόν και ανταγωνιστούν τα κεντρικά, μην τυχόν και οι πλούσιοι μπορούν να πάνε και οι φτωχοί δεν μπορούν να πάνε, όλα είναι επιχειρήματα φόβου. Πρέπει να απαντήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν στη δημοκρατία η ανάπτυξη να βασίζεται στον φόβο».

Ερωτηθείσα αν θα ψήφιζε υπέρ του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην περίπτωση που ήταν σήμερα βουλευτής, απάντησε:

«Φυσικά και θα ψήφιζα».

Σχόλια (41)

Μανος
|

Βλέπετε τι γίνεται στο Εαπ, Κύπρος κλπ.
Αν είστε ευχαριστημένοι, οκ η συζήτηση σταματά εδώ.
Αν υπήρχε στοιχειώδη αξιολόγηση, πτυχίο δεν θα έπαιρναν ούτε οι μισοί.
Το πτυχίο κατάντησε όπως το
σύνταγμα δηλαδή κουρελοχαρτο.

John
|

Όπως έχουν πει οι περισσότεροι η συγκεκριμένη κυρία προσπαθεί να πάρει ένα ρόλο αλλά πάντα καταλήγει στο περιθώριο. Πέρα από αυτό όμως υποστηρίζει και το κόμμα της δηλαδή τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη που κυβερνούν αυτή την στιγμή την χώρα και ΟΧΙ την ΝΔ όπως νομίζουν οι περισσότεροι.

@ Ιωαννης | 23 Φεβ 2024 21:57
|

Τελικά οι "ΜΟΝΟ εμείς" είστε ακριβώς ένας (αριθ.1).

Ιωάννης
|

Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται για την γνώμη της κ. Άννας που δε γεμίζουν ούτε τηλεφωνικό θάλαμο. Ένας προσπαθεί να γράψει και να πείσει αλλά δεν μπορεί ούτε ένα όνομα να βρει. Το λες και αξιολύπητο αυτό. Προτείνω χαμομήλι για να συμβαδίζει με την ηλικία της κ. Άννας.

διορθωση @@Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 11:16 |
|

"που δεν τον ενδιαφέρει"

Ιωάννης
|

@23 Φεβ 2024 20:24
Μάλλον το 2012 που εξαφανίστηκε αυτή και το κόμμα της δεν ήταν απόφαση του ελληνικού λαού αλλά των ελωχιμ. Μείνετε με τους σκελετούς του παρελθόντος αναπολωντας τα περασμένα μεγαλεία. Οι υπόλοιποι ζούμε στο 2024.

ΠΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
|

Πόσοι πολιτικοί (και δεν μιλώ για σχολιαστές) μπορούν εκτός Ελλάδος να διεκδικήσουν με αυξημένες πιθανότητες θέση προέδρου του ΟΟΣΑ;
Η Διαμαντοπούλου, από μια μικρή χώρα και αντιστοίχως μικρή στηριξη, έφτασε μέχρι τον τελευταίο γύρο, λόγω της ικανότητας και της ευρύτητάς της.
Αυτά δεν αντέχουν οι ... μαγαλόψυχοι σχολιαστές της.
Αν είναι ανάξια λόγου, γιατί ασχολείστε με τόσα σχόλια μαζί της;

@ Ιωαννης
|

Τελικά κ Ιωάννη οι ΜΟΝΟ εμείς είμαστε αρκετοί. Βέβαια, εσείς που δεν ενδιαφέρεστε για τη γνώμη της αλλά είστε σε ένα μπλογκ για τη γνώμη της, σε απευθείας σύνδεση με το ελληνικό έθνος, μιλάτε εξ ονόματος του γιατί σας εξουσιοδότησε. Ο δε κυρίαρχος λαός ψήφισε κυρίαρχα τη ΝΔ που είχε στο πρόγραμμα της τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Λουίζα μηπως?

@@Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 11:16 |
|

Για κάποιον που τον ενδιαφέρει η γνώμη της, βρίσκεστε σε άρθρο που αναφέρεται στη γνώμη της. Μήπως να το ψάξετε αυτό;

ΥΓ1 Η δική μου αναφορά στις εκλογές πριν 12 χρόνια εχεις να κάνει με το μη ακριβές σχόλιο περί εξοστρακισμού της

ΥΓ2 Το ίδιο πράγμα λέει και η Διαμαντοπούλου, να προχωρήσουμε μπροστά

εκπαιδευτικός
|

Tα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπαρχουν και μερικοί κάνουν ότι δεν τα βλέπουν παντού. Όταν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια Κύπρου με παραρτήματα εδώ και διαδικτυακά μαθήματα φοιτούν στην πλειοψηφία Έλληνες, δεν υπαρχουν; Η αναβάθμιση των κρατικών δε γίνεται με καταλήψεις και αποχές, στέκια και τραπεζάκια έξω, αλλά με ΔΟΥΛΕΙΑ και ΜΕΛΕΤΗ. Αρκετά με τα ίδια και τα ίδια.

@Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 11:16
|

Εμένα δεν με ενδιαφέρει η γνώμη της. Αναφέρεστε σε εκλογές που έγιναν πριν 12 (!!!!) χρόνια. Δεν νομίζετε πως είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά και να μην κοιτάμε τι έγινε πριν 12 χρόνια; Αρκετά με την παρελθοντολαγνεία. Η κυρία ανήκει σε μια άλλη εποχή, την εποχή των μνημονίων, που πλήγωσε για πάντα τον ελληνικό λαό και κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά. Αρκετά!

Ιωάννης
|

@Ιωάννης 23 Φεβ 2024 11:16
Πράγματι, έχουμε δημοκρατία. Για το λόγο αυτό πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές την πλειοψηφίας. Το κόμμα της έχασε 110 έδρες όπως λέτε εξαιτίας και των επιλογών της. Το κόμμα της (όπως και όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου) δε συμμερίζονται τα λεγόμενά σας και την....τεράστια αξία της καθώς κανένα δεν την επιθυμεί στους κόλπους του. Επομένως, σεβαστείτε τη δημοκρατία και αφήστε την στη λήθη.

Ιωάννης
|

@ Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 10:59 23 Φεβ 2024 11:06
Γνωρίζω τις επιλογές του Ελληνικού λαού όπως αυτές αποτυπώνονται είτε στις εκλογές είτε στις επιλογές στελεχών στα κόμματα. Την αγαπημένη σας την έχουν εξαφανίσει και ουδείς επιθυμεί την παρουσία της ούτε σε χοροεσπερίδα. Να είστε καλά που τη θυμάστε ΜΟΝΟ εσείς.

@Ιωάννης
|

Κι εμένα με ενδιαφέρει η γνώμη της. Δεν έχει σημασία ποιος τη ρώτησε. Το ότι δεν εκλέχτηκε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα 1) του ότι δεν είναι υποψήφια και 2) του ότι το κόμμα της έχασε 110 έδρες και όχι οτι δεν ψηφίστηκε απο τους ψηφοφόρους (οταν ήταν υποψήφια το μακρυνό 2012).
Πράγματι ήταν δεύτερη σε ψήφους στον συνδυασμό της στην εκλογική της περιφέρεια. Πήρε 1000 περισσότερους ψήφους απο τη δέυτερη σε ψήφους (Κωνσταντοπούλου, ΣΥΡΙΖΑ) του συνδυασμού με τους περισσότερους ψήφους στην εκλογική της περιφέρεια, η οποία εκλέχτηκε βουλευτής. 4000 περισσότερους ψήφους απο τον Βουτση (ΣΥΡΙΖΑ) που εκλέχτηκε βουλευτής. 1500 περισσότερους ψήφους απο τη Κουντουρά (ΑΝΕΛ) που εκλέχτηκε βουλευτής. 1000 περισσότερους ψήφους απο τον Παυλόπουλο (ΝΔ) που εκλέχτηκε βουλευτής και μετα ΠτΔ. Και 9000 περισσότερους ψήφους απο τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Αριστεράς που εκλέχτηκε βουλευτής.
Επιπλέον είμαστε σε δημοκρατία και ολοι έχουν την ελευθερία γνώμης, ακόμη κι εσείς.

@ Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 10:59
|

Γνωρίζετε όλο τον υπόλοιπο λαό; Με ποια ιδιότητα μιλάτε εξ ονόματός του;

Ιωάννης
|

@ Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 09:18 23 Φεβ 2024 10:18
Αυτό λέω. Πως ενδιαφέρει ΜΟΝΟ εσάς. Ο υπόλοιπος ελληνικός λαός έχει ξεχάσει παντελώς την ύπαρξη της κ. Άννας. Αν δεν το έχει καταλάβει λυπάμαι.

αν ησουν
|

εισαι? οχι δεν εισαι , εφοσον δεν εισαι δεν νομιζω να ενδιαφερεται κανεις για την γνωμη σας.

Εκπαιδευτικός
|

Άννα, το ότι πέρασες στην άλλη ιδεολογική όχθη και θαυμάζεις απεριόριστα την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο! Επίσης, είναι πολύ λυπηρό που πολιτικοί του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, κάνουν εύκολα "γαργάρα" (κατά το κοινώς λεγόμενο) την απόπειρα της σημερινής κυβέρνησης να παρακάμψει το Σύνταγμα και να περάσει από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ακόμη πιο λυπηρό, για την δημοκρατία και την κοινωνία, είναι η πίστη σας στις αχαλίνωτες ορέξεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και της αγοράς.

Φιλόλογος απών
|

Διαμαντοπούλου έφα:
«Η περήφανη πολιτική μας τάξη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να μπει στον 21ο αιώνα. Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα εναντίον; Όλα ξεκινούν από τον φόβο, είναι επιχειρήματα φόβου. Μην τυχόν και δεν λειτουργούν καλά, μην τυχόν και εξαφανίσουν τα περιφερειακά, μην τυχόν και ανταγωνιστούν τα κεντρικά, μην τυχόν και οι πλούσιοι μπορούν να πάνε και οι φτωχοί δεν μπορούν να πάνε, όλα είναι επιχειρήματα φόβου. Πρέπει να απαντήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν στη δημοκρατία η ανάπτυξη να βασίζεται στον φόβο».

Κι εγώ αναρωτιέμαι:
α) Τι εννοεί με τη φράση "πολιτική τάξη"; Την αντιπολίτευση; Τον ελληνικό λαό; Η κυβέρνηση άραγε ανήκει στην έννοια της "πολιτικής τάξης"; Αν ναι, τότε ο λόγος της Διαμαντοπούλου περιέχει ένα καταφανές οξύμωρο.
β) Όλο το ευφάνταστο εύρημα της απάντησής της περιορίζεται στη φράση "επιχειρήματα φόβου". Ωστόσο από μια ευρύτατη συζήτηση και αγωνία της κοινωνίας γύρω από το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων το στοιχείο του "φόβου" είναι απλώς μια παρανυχίδα και πάντως μια δευτερεύουσα παράμετρος, για να νομιμοποιείται κανείς να το χρησιμοποιεί τόσο ισοπεδωτικά.
γ) Παρόλα αυτά, στους όποιους ενδοιασμούς έχει αναδείξει ο δημόσιος διάλογος, η ίδια ποια ακριβώς κατευναστική απάντηση κομίζει πέρα από αοριστολογίες και γενικόλογους αφ' υψηλού αφορισμούς;
δ) Την ίδια ως παλαίμαχο πολιτικό πρόσωπο που υπηρέτησε την ελληνική πολιτεία γιατί άραγε δεν την απασχολεί καν η σοβαρή πιθανότητα όλη αυτή η διαδικασία να παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να αρθρώσει μια λεξούλα πάνω σ' αυτό το θέμα, το οποίο προσπερνά σφυρίζοντας αδιάφορα και βεβαιώνοντας ότι θα ψήφιζε με κλειστά μάτια το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
ε) Το μείζον λοιπόν, αγαπητή κυρία, είναι η ενδεχόμενη παραβίαση του Συντάγματος και όχι οι όποιοι "φόβοι" που ανακαλύψατε. Συνεπώς ο λόγος σας είναι υποκριτικός και αποπροσανατολιστικός, γιατί καταφεύγει στη δόλια μέθοδο της μεγαλοποίησης του ελάσσονος και της απόκρυψης του μείζονος. Με άλλα λόγια, εκτίθεστε βαθύτατα με τόσο επιπόλαιες υπεραπλουστεύσεις...

ΔΕΠ
|

Διαμαντοπούλου-Βενιζέλος είναι τόσο απωθητικοί στη λαϊκή συνείδηση που δεν τους θέλει κανένα κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να χωθούν και πάλι στο προσκήνιο ΟΛΟΙ τους αγνοούν επιδεικτικά. Τώρα βγήκαν να υποστηρίξουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ και να πουλήσουν εκδούλευση στην κυβέρνηση. Και αυτή η προσπάθεια του διδύμου της συμφοράς και της καταστροφής όμως θα έχει την ίδια τύχη.

@ Ιωάννης | 23 Φεβ 2024 09:18
|

Ενδιαφέρει κι εμένα. Πώς ξέρετε ότι δεν ένδιαφέρει άλλους/ες;

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Ήταν μια σπουδαία πολιτικός του ΠΑΣΟΚ. Κρίμα που δεν είναι στο Κοινοβούλιο.

@ Καθηγητής Πανεπιστημίου | 22 Φεβ 2024 20:53
|

Ο κυρίαρχος λαός που λέτε αποφάσισε να ψηφίσει ΝΔ με μεγάλη διαφορά που είχε ως προγραμματική θέση τα μη κρατικά ΑΕΙ. Χμμμ μονά ζυγά δικά μας.

@ Παύλος | 23 Φεβ 2024 07:59
|

Στα μεταπτυχιακά να δείτε πως πληρώνουν. Μόρια γαρ.

Ιωάννης
|

@Ιωαννης 22 Φεβ 2024 21:41
1. Αν διαβάσετε το κείμενο θα δείτε ποιος ζήτησε τη γνώμη της.
2. Ενδιαφερει ΜΟΝΟ εσάς η γνωμη της.
3. Το βουλευτιλίκι η ίδια το ανέφερε ξεχνώντας πως έχει εξοστρακιστεί οριστικά εδώ και πολλά χρόνια από την πολιτική.
Μετά τα 70 είστε στη σύνταξη. Προτείνω και λουίζα γιατί έχετε πολλά νευράκια.

Ελπίδα
|

Είναι ντροπή!! όπως θα έλεγε και ο πρώην υπουργός μεταφορών. Είναι ντροπή στον 21ο αιώνα να συζητάμε για τιμές πετρελαίου και για διαφορές πλούσιων - φτωχών κλπ. Αυτά έχουν λυθεί από τη δεκαετία του '80.

Ατ
|

Και όμως.... όταν το μόνο που υποστηρίζεις είναι η απραξία και η οπισθοδρόμηση αν και αυτοχαρακτηρίζεσαι προοδευτικός και δημοκρατικός -και δεν μιλώ για την Διαμαντοπούλου- τότε μην αναρωτιέσαι γιατί παραμένεις κολλημένος σε στερεότυπα. Χωρίς πρόταση λες και τα πανεπιστήμιά μας είναι άριστα και δε θέλουν αλλαγές. Λες και δε βλέπουμε το κομματικό κατεστημένο παντού σε αυτά: πρυτανικές αρχές , φοιτητές..Τόλμησε να το σπάσεις.. Λυπάμαι γιατί κατηγορούμε τους κυβερνώντες που κάνουν κάτι ενώ όλοι οι υπόλοιποι ως καθεστηκυία τάξη απορρίπτουμε κάθε πρόταση χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο από λεφτά για την παιδεια ..... Κανένας δε βάζει λεφτά σε ένα σαθρό οικοδόμημα. Κανένα κράτος δεν πληρώνει φοιτητές που θα φύγουν στα ξένα ενώ σπούδασαν εδώ. Οι ίδιοι που φωνάζουν τελειώνουν μεταπτυχιακό στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Και τελειώνω όποιος έχει λεφτά δεν έχει ανάγκη το δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο. όποιος δεν έχει δεν πρόκειται να πάει στο ιδιωτικό εκτός αν τα έχει κάπου κρυμμένα . Άρα προς τι ο λόγος. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο δε μας αφορά. Μόνο ανταγωνισμό που θα βελτιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και θέσεις εργασίας μπορεί να προσφέρει. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπουν σωστές βάσεις για να μην αποτύχει.

Ξέρει ο λαός
|

Αν ήσασταν εσείς βουλευτής, θα ήμασταν τώρα στο Μνημόνιο Νο5....

Παύλος
|

Μια χαρά τα λέει η κα Διαμαντοπούλου. Απλά μερικοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα και κανέναν. Διαμαρτύρονται ενώ βολεύονται. Στο εαπ, Λευκωσίας, κολλέγια δεν πληρώνουν; Δεν συμμετέχουν;

Ενήλικας
|

Σε αυτά που είπε η Άννα διαμαντοπουλου έχει δίκιο. Όντως είναι επιχείρημα φόβου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ