Νέο βιβλίο: "Σχολικός εκφοβισμός-Θεωρία, έρευνα και πρακτικές"

23/02/2024

Ενημερώθηκε: 23/02/2024, 11:24

Άκουσε το άρθρο

Το νέο τους βιβλίο με τίτλο "Σχολικός εκφοβισμός-Θεωρία, έρευνα και πρακτικές"  θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς του Βασιλική Αρτινοπούλου, Θωμάς Μπάμπαλης, Κωνσταντίνα Τσώλη και Βασίλης Νικολόπουλος την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο  αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος" του ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος και η Πρύτανις του Παντείου πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ (Εκδόσεις Διάδραση)

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, ως σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, αντανακλά το «συνεχές» της βίας και την (ανα)παραγωγή της στους κοινωνικούς θεσμούς μέσα από ανατροφοδοτικές και δυναμικές διαδικασίες. Από την οικογένεια στο σχολείο, από την κοινωνία στο σχολείο, από τα «κλειστά ιδρυματικά περιβάλλοντα» στην κοινωνία, από τον φυσικό στον ψηφιακό κόσμο και το αντίστροφο. Το δυναμικό αυτό «συνεχές» επικοινωνεί και αλληλοσυνδέεται με τις ευρύτερες ανισότητες, τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, καθώς και με τις διαφορετικές κουλτούρες και αξίες. Και παρότι εννοιολογικά και σχηματικά θα μπορούσε κανείς να δει αυτό το «συνεχές» ως μια αλυσίδα με σφικτούς κρίκους, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ότι συχνά το σπάσιμο ενός κρίκου είναι αρκετό για να σπάσει όλη την αλυσίδα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το παρόν βιβλίο επιχειρεί όχι μόνο να περιγράψει και να αναλύσει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά κυρίως να διερευνήσει τους κατάλληλους τρόπους για να σπάσουμε (ελπίζουμε, και όχι απλώς να λυγίσουμε) έναν από τους κρίκους της αλυσίδας, που αφορά τη θυματοποίηση των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Η οπτική στρέφεται στο παρόν και το μέλλον, λαμβάνοντας, φυσικά,  υπόψη το παρελθόν και το corpus της γνώσης που έχουμε για το φαινόμενο, μέσα από τη θεωρία, την έρευνα και τις πρακτικές. Ο στόχος μας είναι διττός: αφενός να αναλύσουμε ορθολογικά και αντικειμενικά το κοινωνικό φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού μέσα από την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και των ερευνητικών πορισμάτων, αφετέρου να συμβάλουμε με τα πορίσματά μας στη διαμόρφωση ερευνητικά τεκμηριωμένων πολιτικών, στρατηγικών και πρακτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η προσέγγισή μας είναι διεπιστημονική, συνθετική και αντικειμενική, υποδηλώνοντας τη μακρά και ηθική συνεργασία μεταξύ των συγγραφέων στο γνωστικό αυτό πεδίο, την ενδελεχή ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης, την ωριμότητα της σκέψης και τον σεβασμό στην επιστημονική γνώση και την τεκμηρίωση. 

Οι συγγραφείς

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ