Ποινή φυλάκισης σε όσους "εισβάλουν" σε χώρο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού ή μαθητών

Ψηφίστηκε νέα διάταξη στη Βουλή

27/02/2024

Ενημερώθηκε: 27/02/2024, 13:07

Άκουσε το άρθρο

Με ποινή φυλάκισης έως δυο χρόνια και χρηματική ποινή    προβλέπει διάταξη η οποία ψηφίστηκε  στη Βουλή, για  όποιον  εισέρχεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.
 

Ειδικότερα το Άρθρο 33 του νόμου 5090/2024 , ορίζει τα εξής:

Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

 «4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.» Διαβάστε τον νόμο 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α/23-02-2024)

Η αιτιολογική έκθεση

Στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, ο νομοθέτης αναφέρει τα εξής:

Η τροποποίηση του άρθρου 168 ΠΚ με την προσθήκη παρ. 4 και 5 κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητά, στις υποπεριπτώσεις του εν λόγω άρθρου και κάθε μορφή διατάραξης της λειτουργίας χώρου υγειονομικής περίθαλψης (δομές παροχής υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως μονάδων προνοσοκομειακής φροντίδας ή κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας) ή εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού ή οποιουδήποτε τελεί σε οποιαδήποτε εργασιακή σχέση (π.χ. εργαζόμενοι ιδιωτικών εταιρειών υπηρεσιών ασφαλείας που παρέχουν βάσει σύμβασης υπηρεσίες σε νοσηλευτικά ιδρύματα) υπαλλήλων ή ασθενών ή αντίστοιχα κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, ή οποιουδήποτε τελεί σε οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, υπαλλήλων ή μαθητών. 

Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας.

 Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος.

 Η διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν, παρεμποδίζει το ιατρικό – νοσηλευτικό και αντίστοιχα εκπαιδευτικό προσωπικό από την άσκηση των καθηκόντων τους, αφετέρου δε, η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών, αλλά και προκαλεί συναισθήματα φόβου και ταραχής σε νοσηλευόμενους, θεραπευόμενους και αντίστοιχα σε ανήλικους μαθητές με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση του ψυχισμού τους αντίστοιχα. 

Τα παραπάνω ισχύουν και για την προστασία των χώρων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 εμπίπτει και η περίπτωση της παρακώλυσης ή της παρεμπόδισης της εισόδου στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους ή στους μαθητές.

 

Σχόλια (18)

Ποιος δουλεύει ποιον...
|

Μας δουλεύουν κανονικά..... αφού έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοθετική διάταξη για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, που προβλέπει πως όλες οι υποθέσεις πλημμελημάτων (μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση) τίθονται, υποχρεωτικά, στο αρχείο και δεν δικάζονται. Είμαστε για γέλια και για κλάματα ....

Χρρρρ....χρρ.....
|

Διατάξεις αυστηρές και καλά, στα χαρτιά, που δεν έχουν τον παραμικρό αντικτυπο στην πράξη. Ξυπνήστε με όταν μπει φυλακή ο/η πρώτος/η "εισβολέας"/τραμπούκος.

Υπατία
|

Ζούμε μεγάλες στιγμές...! Άντε να μπούνε κάποιοι στη θέση τους...!!!!

@Πλατάρος Γιάννης
|

Διαβάσατε τη διάταξη; Λέει τίποτα για γονείς και κηδεμονίες; Λέει "όποιος εισέρχεται, υβρίζει, απειλεί" κ.ο.κ. Επίσης μιλάει ΚΑΙ για μονάδες υγείας.
Εσείς βλέπετε λόγο να μην συμπεριληφθούν ΚΑΙ για ΑΕΙ στη διάταξη;
Αυτοί που μπουκάρουν σε νοσοκομεία, γραφεία καθηγητών, διευθυντών δεν είναι ενήλικες;

ΔΚ
|

Να υπάρχει ίδια πρόβλεψη και για ακριβώς έξω από κάγκελα της αυλής. Ότι και να γίνει σχετικό, είναι σαν να γίνεται εντός σχολείου. Αυτό το κενό (ή γκρίζα ζώνη), μπορεί να το εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι.

Ασπασία
|

Να και κάτι σωστό

Σωτηρης
|

Χάθηκε λίγο νωρίτερα να το κάνατε!!!!! Γλίτωσαν 2 γονείς που έπαθαν αμοκ και κρίση και φώναζαν και απειλουσαν

Αφροδίτη
|

Επιτέλους!!!!!
Αρκεί να εφαρμοστεί...και να πέσει η πρώτη "καμπανα..." προς παραδειγματισμο των υπολοίπων

Β.Δ.
|

Εξαιρετικό μέτρο...επιτέλους!!!! ΑΡΚΕΙ να εφαρμοστεί. Προτείνω να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα κάθε σχολείου!!!!

@ Πλατάρος Γιάννης | 27 Φεβ 2024 15:09
|

κ. Πλατάρο, πολλά επεισόδια και τραμπουκισμοί σε ένα Τμήμα στα ΑΕΙ δεν γίνονται από τους ίδιους τους φοιτητές του Τμήματος (ίσως γιατί τα ΔΕΠ τους ξέρουν). Γίνονται από άλλα καλόπαιδα σε διατεταγμένη υπηρεσία άσχετα ακόμη και με το ΑΕΙ. Επομένως ο τραμπουκισμός αυτός και η εισβολή αυτή είναι μάλλον επιθυμητή και τα ΔΕΠ δεν χρήζουν προστασίας. Ίσως γιατί με τα χρόνια έχουν συνηθίσει.

Άποψη
|

Νομοθετήματα "ανοησίες" (=άνευ νοήματος) που θεσπίζονται μόνο και μόνο επειδή δεν κοστίζουν στον προϋπολογισμό και ακούγονται "ευχάριστα". Όλες οι άνομες πράξεις όπως οι παραπάνω καλύπτονται ήδη από τους ισχύοντες νόμους. Δηλαδή μπορείς να πας τώρα σε μια δημόσια υπηρεσία και να τραμπουκίζεις ελεύθερα, αλλά σε σχολείο δεν μπορείς?

ΓΡΗΓΟΡΗΣ
|

Συγχαρητήρια για τη νομική διάταξη. Επιτέλους να μπει ένα τέλος στους δικαιωματιστές που για ασήμαντα γεγονότα αναστατώνουν τις σχολικές μονάδες και τις Δνσεις. Να εφαρμόζεται απόλυτα ο νόμος.

Νίκος
|

Πραγματικά απίστευτος κλάδος. Τόσο καιρό φωνάζουμε ότι είμαστε απροστάτευτοι ενάντια στους τραμπουκισμούς γονέων τώρα μας ξίνισε κι αυτό. Απαγορεύονται τα παράπονα λέει ο συνάδελφος. Λες και είναι το ίδιο το να εκφράσει κάποιος τα παράπονα του με ηρεμία και το ίδιο να βρίζει να απειλεί και να χειροδικεί. Δεν μας πιάνεις από πουθενά...

Πλατάρος Γιάννης
|

@κλαιω από τα γέλια.
Δεν έχει παρατηρηθεί φαινόμενο εισβολής γονέα σε ΑΕΙ. Οι φοιτητές είναι ενήλικοι και αυτοκηδεμονευονται. Ο, τι κάνουν παράνομο το κάνουν οι ίδιοι.
Συνεπώς δεν υπήρχε ανάγκη ιδιωνυμου αδικηματος για τριτοβάθμια.
Αναμένω ένα "έκανα λάθος" όταν σταματήσετε να κλαίτε από τα γέλια.
@απαγορευεται.
Ναι, των γονέων, διότι εκεί υπήρχαν τα περιστατικά και εκεί υπήρχε η ανάγκη για ιδιωνυμο.

Κλαίω απ τα γέλια
|

Προσοχή, μόνο 1ο και 2ο-βάθμια, ε; Γιατί για την 3ο-βάθμια....μόκο και ομερτά.

απαγορεύεται
|

η ... αγανάκτηση των γονέων (μόνο).

Πλατάρος Γιάννης
|

Δευτέρα συγχαρητήρια μέσα σε μια μέρα για τον Υπουργό!
Και η άλλη όχθη τωρα:
Μην νομίσει κάποιος οτι:
1. Δεν υπήρχε νόμος πριν και τώρα υπάρχει.
2. Νόμος πάντα υπήρχε, απλώς τώρα ως ιδιωνυμο αδίκημα, είναι ευκολότερη η απόδειξή του και η καταδίκη του δράστη.
3. Μην νομίσει κάποιος οτι μειώνεται η ταλαιπωρία λόγω μηνύσεως. Αυτή παραμένει, αφού μπορείς να πας στο δικαστήριο 5 φορές, εντός 10 ετών και να σου γίνει εφιάλτης η εμπλοκή, ας είσαι απλός μάρτυρας.
Τις μηνύσεις τις αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι.
Και αυτή η απάντηση-σχόλιο, για το 2% που καταλαβαίνει...

αντί να υποδοχή- ακρόαση- εξέταση παραπόνων
|

απλά ..."απαγορεύονται τα παράπονα". Μπράβο Φλωριδη. Είσαι απίθανος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ