Πρόταση Γ. Παπανδρέου: Να επιτραπεί στα δημόσια ΑΕΙ να κάνουν παραρτήματα με δίδακτρα

Ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος

27/02/2024

Ενημερώθηκε: 28/02/2024, 08:37

Άκουσε το άρθρο

Πρόταση  ίδρυση παραρτημάτων από τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ με δίδακτρα ,απηύθυνε προς τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της  Βουλής για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

 Να επιτραπεί στα δημόσια ελληνικά  ΑΕΙ να φτιάχνουν παραρτήματα  εντός Ελλάδος, να έχουν δίδακτρα, αλλά αυτά να καλύπτονται από το ΙΚΥ, είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Γ. Παπανδρέου: Γιατί, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, να μην δώσετε το δικαίωμα πρώτα απ’ όλα στα δημόσια πανεπιστήμια να φτιάξουν παραρτήματα; 
Γιατί ξένα;
Εφόσον φτιάχνετε παραρτήματα, ας κάνουν τα δημόσια πανεπιστήμια παραρτήματα. 
Δε μπορούν να τα κάνουνε; 

Ευριπίδης Στυλιανίδης:  (Προεδρεύων της Επιτροπής): Έχει θεσμοθετηθεί.

Γ. Παπανδρέου: Όχι, όπως το γράφετε εδώ πέρα.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: (Προεδρεύων της Επιτροπής):  Ήδη έχει γίνει και αίτηση για το πρώτο παράδειγμα του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.

Γ. Παπανδρέου: Για να δούμε. Παραρτήματα εδώ, όχι στο εξωτερικό. Παραρτήματα στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Αν θέλετε βάλτε και δίδακτρα, αλλά με προϋπόθεση το ΙΚΥ να πληρώνει όλα τα έξοδα των διδάκτρων, για να είναι δωρεάν η παιδεία. 

Δεύτερον, γιατί να μη βάλουμε την αυτοδιοίκηση να μπορεί να φτιάξει πανεπιστήμιο; 

Δεν το απαγορεύει το άρθρο 16. 

Γιατί δεν προχωράτε σε αυτό, που είναι τουλάχιστον θεσμικοί, με εμπειρία, είναι μεγάλοι οργανισμοί και θα μιλήσουμε τώρα για κάποιες ιδιωτικές εταιρείες εδώ στην Ελλάδα, που θα φτιάξουνε πανεπιστήμια; 

Ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι θα  καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και τάχθηκε   υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.  

"Ξεκινήστε μια ουσιαστική συζήτηση για το άρθρο 16, απελευθερώσετε τα δημόσια Πανεπιστήμια να είναι πολύ πιο ελεύθερα και σε λίγο θα έχουμε πολλούς νέους στην Ελλάδα και ξένους», τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, και τόνισε:  

Η κυβέρνηση έρχεται άρον-άρον να υλοποιήσει πρωτοβουλίες ιδιωτικές. Οι πρώτοι λόγοι είναι εντυπωσιασμού, πιέσεις των λόμπι.

Θα δημιουργηθούν ανισότητες και αδικίες και μόνο για αυτούς τους λόγους είναι αρκετό να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο.

 

Σχόλια (7)

Λεφτά υπάρχουν
|

Και κρατικά με δίδακτρα αλλά κατά των ιδιωτικών. Πως θα ονομάζονται; Κρατικοιδιωτικα μάλλον. Τι ακούμε;

Σχολιαστής
|

Οι προτάσεις αυτές μπροστά στο σκόπιμα πρόχειρο νομοσχέδιο Πιερακάκη είναι πολύ καλύτερες!

Ούτε ναι ούτε όχι. Ψηφίζω παρόν.
|

Ο Παπανδρέου όπως και ο Ανδρουλάκης αντί να εκφράσουν ξεκάθαρες θέσεις ομιλούν την Κουβελικήν. Σύντομα θα έχουν την τύχη του Κουβέλη.

ΔΕΠ
|

Καλώς τον μας κι ας άργησε. Έ ρε πλάκες.

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

Αχ, ρε Γιωργάκη! Έγραψες πάλι! Τα δίδακτρα να καλύπτονται από το ΙΚΥ ε; Γιατί όχι! Αφού " λεφτά υπάρχουν".........

Τα μάθατε τα νέα; Λεφτά υπάρχουν ...
|

Στο NBA λένε go big or go home, εδώ μάλλον ταιριάζει το Yankee Go Home — και πάρε με μαζί σου για αλλαγή ... την κοινωνία μου μέσα για κίνημα!

ΔΕΠ
|

Βρε καλως τοοοον! Χειρότερη ιδέα δεν έχω ακούσει. Δεν θυμάμαι αν έχει περάσει μέσα από ελληνικό ΑΕΙ να δεί τι γίνεται αλλά κάτι τέτοιες προτάσεις μαρτυρούν άγνοια της πραγματικότητας εντός των ΑΕΙ αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτά είναι οργανωμένα (λέμε τώρα) και διοικούνται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ