Πανελλαδική δημοσκόπηση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και το Ε.Κ.Π.Α.

Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

29/02/2024

Ενημερώθηκε: 29/02/2024, 11:42

Άκουσε το άρθρο

Τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του  ΕΚΠΑ η εταιρία δημοσκοπήσεων ALCO σε δείγμα 1.000 ατόμων, την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου 2024, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία του ΕΚΠΑ, η οποία άλλωστε καταγράφεται και στην επίτευξη υψηλότερων θέσεων στις διεθνείς κατατάξεις, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν το εξαιρετικά ισχυρό θετικό αποτύπωμα που έχει σε όλη την Ελληνική κοινωνία το παλαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην χώρα μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

  •    Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  •    Σε όλους τους δείκτες αναγνωρισιμότητας και κύρους (σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης ανάκλησης) ξεχωρίζει με διαφορά το Ε.Κ.Π.Α., ακολουθούμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  •    Το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης 78% για το κύρος του και το επίπεδο σπουδών του.
  •    Επιπλέον, το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά σε επιμέρους χαρακτηριστικά: Α) Ιστορία / φήμη 88%, Β) Ποιότητα σπουδών 76%, Γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%.
  •    Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.  
  •    Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα, η έλλειψη υποδομών και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά.

Όλα τα ανωτέρω θα αποτελέσουν στοιχεία για έναν γόνιμο διάλογο στο Ε.Κ.Π.Α. αλλά και συνολικά στα δημόσια Πανεπιστήμια και στην Ελληνική Πολιτεία.

Δείτε εδώ τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας σε γραφήματα:

https://hub.uoa.gr/short-poll-public-universities-and-nkua-february-2024/

Δείτε εδώ αναλυτικά τα πορίσματα της έρευνας:

https://hub.uoa.gr/alco-poll-public-universities-and-nkua-february-2024/

Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου:

   https://mediauoagr-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/dkouts_media_uoa_gr/EfX3K_cSS6FJi0a_V-iVsCsBcBqZ-JFHIjCB5pfPDJgTbg?e=XFlJ2a


 

Σχόλια (7)

@Γονέας φοιτητή με απορία
|

@Γονέας φοιτητή με απορία,
Η δημοσκόπηση προφανώς και έχει στόχο τη διαφήμιση του ΕΚΠΑ και του δημοσίου πανεπιστήμιου που αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που φτύνουν αίμα καθημερινά να διδάσκουν, να ερευνούν και να δημοσιεύουν σε έγκριτα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, την ίδια στιγμή που δυσφημείται διαρκώς από ανθρώπους που δεν ξέρουν. Και κάτι ακόμη: η τεράστια πλειοψηφία των διδασκόντων έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις για να μπουν και οι ίδιοι στο πανεπιστήμιο ως προπτυχιακοί φοιτητές προτού μεταβούν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, και δεν πλήρωσαν ένα πανεπιστήμιο ή κολλέγιο της πλάκας στο εξωτερικό (ή σύντομα, και στο εσωτερικό) για να πάρουν bachelor, μαστερ, κτλ.
Πανελλήνιες κύριοι.

Πιο ψηλά
|

@ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αν συγχωνευτούν επίσης λιμάνια αεροδρόμια δικαστήρια νοσοκομεία δημαρχεία και υπουργεία.... στο φεγγάρι θα φτάσουν....

Γονέας φοιτητή με απορία
|

Μπορούμε να μάθουμε πόσα χρήματα στοίχισε στο πανεπιστήμιο Αθηνών αυτή η κατά παραγγελία δημοσκόπηση και αν υπάρχει προηγούμενο σε κάτι τέτοιο; Ποια ακριβώς είναι η πρακτική χρησιμότητα της δημοσκόπησης αυτής για τη βελτίωση του πανεπιστημίου Αθηνών;

@ Σημαντική δημοσκόπηση
|

Ο νοών νοείτω… Με πολλά χαμόγελα.

@ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
|

Έτσι θα γίνει με το Harvard και το ΜΙΤ. Πολλά ΑΕΙ έχουν μαζευτεί στη Βοστώνη.

Σημαντική δημοσκόπηση
|

Τονώνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης των Ελλήνων πολιτών και την εμπιστοσύνη τους στις ακαδημαϊκή ηγεσία που συνέλαβε την εξαιρετική ιδέα της δημοσκόπησης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
|

Αν συγχωνευτούν αρκετά πανεπιστήμια μεταξύ τους, θα φτάσουν ακόμα πιο ψηλά.
Ας αναφέρω και ένα παράδειγμα. Το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ είναι από τα καλύτερα ιδρύματα
στην Ελλάδα. Αν το ΕΜΠ μετατραπεί σε πολυτεχνική σχολή ή σχολή μηχανικών και
ενταχθεί στο ΕΚΠΑ, τότε το ΕΚΠΑ θα βελτιωθεί περισσότερο.

Στην Περιφέρεια Αττικής μπορούν να παραμείνουν ως έχουν το ΕΚΠΑ, το ΠΑΝΤΕΙΟ
πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο Πειραιώς. Όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα μπορούν
να καταργηθούν και να ιδρυθεί ένα νέο πανεπιστήμιο Αττικής το οποίο θα απορροφήσει
τα τμήματα των υπολοίπων ιδρυμάτων. Τώρα υπάρχουν 10 ιδρύματα. Είναι πολλά
για μια περιφέρεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ