Ένα σχόλιο του προέδρου της ΕΜΥ της Βουλής για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ένταση στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπ. Παιδείας

Ο διάλογος

29/02/2024

Ενημερώθηκε: 01/03/2024, 15:16

Άκουσε το άρθρο

Το σχόλιο  για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ   από   τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Χρήστο Κέλλα,όταν ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Διονύσης  Καλαματιανός  υποστήριξε ότι κατόπιν πιέσεων του δέχθηκε  εκπροσώπους φοιτητών  να μιλήσουν στην αρμόδια Επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, προκάλεσε την αντίδραση των Βουλευτών.

«Καλά. Μας πιέζετε, εξάλλου έχετε και πολλή βαρύτητα, είναι μεγάλο το ποσοστό σας», ήταν το σχόλιο του Χρήστου Κέλλα.

"Να ανακαλέσεις" προέτρεψαν τον πρόεδρο της ΕΜΥ της Βουλής οι Βουλευτές, κάτι βέβαια που δεν έκανε ο Χρήστος Κέλλας.

Ακολουθεί ο διάλογος

Χρήστος Κέλλας (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να σας ευχαριστήσω, κυρία Χρονοπούλου για την τοποθέτησή σας, θα σας επισημάνω μόνο κάτι. Προφανώς δεν παρακολουθήσατε ολόκληρη την Επιτροπή προχθές, γιατί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν, ήδη, κληθεί και έχουν μιλήσει και ακολουθούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Διονύσης Καλαματιανός (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, το δεχθήκατε μετά από πίεση να είναι σήμερα εδώ, αρχικά δεν τους θέλατε. 
Εμείς σας πιέσαμε.

Χρήστος Κέλλας : Είναι σήμερα εδώ, κύριε Καλαματιανέ, ναι ή όχι;
Δεν υπήρχε καμία πίεση.
Προτείνατε όλες οι παρατάξεις συνολικά 60 φορείς.

Διονύσης Καλαματιανός: Ήταν σε αυτούς που ανακοινώσατε;
Είχατε τα Επιμελητήρια, είχατε τους βιομήχανους…. Τους εργαζόμενους όχι.

Χρήστος Κέλλας : Εγώ δεν σας διέκοψα, αφήστε με να πω και εγώ κάτι.
Δεν ήταν θέμα πίεσης. Ήταν 60 φορείς που επροτάθησαν από όλες τις παρατάξεις. Ο Κανονικός της Βουλής προβλέπει 10. Καλέσαμε 20 και Φοιτητικούς Συλλόγους και εκπροσώπους των εργαζομένων. 
Τώρα τους καλέσαμε;

Διονύσης Καλαματιανός: Μετά από πίεση, κύριε Πρόεδρε.

Χρήστος Κέλλας: Καλά. Μας πιέζετε, εξάλλου έχετε και πολλή βαρύτητα, είναι μεγάλο το ποσοστό σας.

Έλενα Ακρίτα: Να καταγραφεί στα πρακτικά. 
Κύριε Πρόεδρε, θα ανακαλέσετε τώρα. 

Διονύσης Καλαματιανός: Κύριε Πρόεδρε, θα ανακαλέσετε.
Υπάρχει Αξιωματική Αντιπολίτευση, σεβαστείτε την.
Δεν κατάλαβα, τι σχόλιο είναι αυτό;
Δεν είστε μονοκομματικά εδώ.
Δεν εκπροσωπείτε το κόμμα σας εδώ.
Είστε Πρόεδρος.

Έλενα Ακρίτα: Όχι, όχι. 
Δεν είστε ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εδώ.

Χρήστος Κέλλας : Είμαστε πολύ περισσότερο δημοκράτες από εσάς, κύριε Καλαματιανέ, αλλά δεν θέλετε να το χωνέψετε.

Διονύσης Καλαματιανός:  Μην κάνετε περισσότερα λάθη.
Από πού προκύπτει αυτό;

Χρήστος Κέλλας : Και πιο  δημοκράτες και πιο προοδευτικοί είμαστε. 

Διονύσης Καλαματιανός: Ανακαλέστε.

Κύριε Πρόεδρε, δεν θα το αφήσουμε, έτσι. 
Είσαστε Πρόεδρος εδώ, ανακαλέστε αυτά που είπατε, δεν είσαστε εκπρόσωπος κόμματος.

Έλενα Ακρίτα: Ειρωνευτήκατε το ποσοστό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οφείλετε να ανακαλέσετε τώρα.

Χρήστος Κέλλας : Δεν ειρωνεύτηκα κανέναν. Απευθύνεστε στον Πρόεδρο και σας είπα ότι δεν μας πιέζετε.

Έλενα Ακρίτα: Στον Πρόεδρο απευθύνομαι και ως Πρόεδρος, δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό.

Διονύσης Καλαματιανός:  Θα τους καλούσατε, αν δεν φωνάζαμε;

Χρήστος Κέλλας : Βεβαίως, θα τους καλούσαν, αλλά προτείνατε 20 φοιτητικούς συλλόγους. Δεν γινόταν να έρθουν και οι 20.

Διονύσης Καλαματιανός: Δεν ήταν στην αρχική πρόταση.

Μερόπη Τζούφη (Ειδική Αγορήτρια της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε, δεν λέτε αλήθεια.

Διονύσης Καλαματιανός: Όλοι είδαν τι έγινε.

Χρήστος Κέλλας : Νομίζω ότι ικανοποιηθήκατε.

Μερόπη Τζούφη : Μίση ώρα σας ζητούσαμε να καλέσετε τον Σύλλογο Φοιτητών ……. 

Έλενα Ακρίτα: Εμείς δεν θα το αφήσουμε, έτσι, θα δοθεί συνέχεια.

Μερόπη Τζούφη : Μετά θίγονται κιόλας.

Χρήστος Κέλλας: Επειδή είπατε ότι πιέσατε, ότι κόψαμε από αυτούς που πρότεινε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας για να βάλουμε των υπολοίπων παρατάξεων, θέλετε να σας πω ποιους Φοιτητικούς Συλλόγους καλέσατε, κύριε Καλαματιανέ; Κανέναν, κανέναν δεν έχετε προτείνει κύριε Καλαματιανέ. Αφήστε τους λαϊκισμούς.

Διονύσης Καλαματιανός: Σας είπα, ότι πιέσαμε για το προσωπικό και υπήρξαν από άλλα κόμματα για τους φοιτητές.

Μερόπη Τζούφη : Μισή ώρα ζητούσαμε να έρθει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής και συγκατένευσε ο Υπουργός και είναι η πρώτη φορά, διότι στο προηγούμενο νομοσχέδιο δεν είχε έρθει κανένας φοιτητής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Χρήστος Κέλλας :  Με ποιο νομοσχέδιο; 

Μερόπη Τζούφη :  Το προηγούμενο της κυρίας Κεραμέως, που μνημονεύουμε, δεν είχε έρθει κανένας φοιτητής.

Χρήστος Κέλλας : Έχει να κάνει με μένα αυτό; 

Μερόπη Τζούφη :  Λέω, ότι συγκατένευσε ο κ. Υπουργός, εσείς το δεχθήκατε, αλλά από μετά από μάχη μισής ώρας.

Μερόπη Τζούφη :   Αφού σας κατέθεσα και το υπόμνημα των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής. Το ίδιο και για το ΕΤΕΠ.

Χρήστος Κέλλας : Κυρία Τζούφη, είστε ακαδημαϊκός, ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι ο Πρόεδρος δεν πιέζεται επ’ ουδενί λόγο, το κάναμε για να σας ικανοποιήσουμε όλους. Δέκα προβλέπει ο Κανονισμός για όλες τις παρατάξεις και δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται ότι πρότεινε Φοιτητικό Σύλλογο ενώ δεν πρότεινε κανέναν. Έχουν κληθεί όμως.

Χρήστος Κέλλας : Επειδή, κυρία Τζούφη, ξέρετε, ότι σας εκτιμώ ιδιαίτερα, όπως και τον κύριο Καλαματιανό και το ξέρετε πάρα πολύ καλά και οι δύο και εσάς κυρία Τζούφη και σαν γιατρό επιπλέον, σαν συνάδελφο, πέστε μου, για ποιον φοιτητικό σύλλογο πιέσατε; Θέλετε να σας πω ποιο φοιτητικό σύλλογο ζητήσατε; Δεν ζητήσατε κυρία Τζούφη, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, κανένα φοιτητικό σύλλογο. 

Μερόπη Τζούφη : Κύριε Πρόεδρε, μην επιμένετε. Αυτό ήταν το αρχικό γραπτό. Ήρθα και σας κατέθεσα το υπόμνημα του φοιτητικού συλλόγου της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και υπήρξε και διάλογος. Μου είπατε «είστε από τα Γιάννενα;». Σας είπα ότι είμαι απόφοιτη αυτού του συλλόγου, έγινε συζήτηση……..

Χρήστος Κέλλας : Στην πρόταση της Νέας Αριστεράς δεν υπάρχει κανένας φοιτητικός σύλλογος.

Μερόπη Τζούφη : Μην επιμένετε. Σας κατέθεσα το υπόμνημα ……………….

Χρήστος Κέλλας : Τέλος πάντων. Τελείωσε το θέμα. Είναι μια απόδειξη, γιατί λέτε ότι πιέσατε.

Διονύσης Καλαματιανός: Όλοι το είδαμε κύριε Πρόεδρε, ήταν σε  απευθείας σύνδεση. Σας πιέσαμε, ναι, δεν τους θέλατε. Και τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, δεν τους θέλατε.

Χρήστος Κέλλας :  Φοιτητές, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η Νέα Αριστερά, δεν ζήτησαν.

Σπύρος Μπιμπίλας(Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας) : Τους είχα βάλει εγώ κύριε Πρόεδρε. Τους είχα βάλει εγώ και τη Νομική και την Ιατρική και  συμφώνησαν και οι άλλοι όταν το είπα.

Μερόπη Τζούφη : Δεν είναι θέμα συμφωνίας, έγινε συζήτηση μισής ώρας.

Χρήστος Κέλλας : Η «Πλεύση Ελευθερίας» ναι, κύριε Μπιμπίλα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η Νέα Αριστερά δεν ζήτησαν φοιτητικούς συλλόγους. Είναι εδώ γραμμένες οι προτάσεις σας. Υπάρχουν πρακτικά.

Μερόπη Τζούφη : Λέτε ψέματα κύριε Πρόεδρε. Σας κατέθεσα υπόμνημα. Σηκώθηκα και σας έφερα το υπόμνημα των φοιτητών και γινόταν μισή ώρα συζήτηση. Θα λέτε την αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, διότι αυτά προβάλλονται. Όχι μισές αλήθειες. 

Χρήστος Κέλλας : Άνθρωπος που ορκίστηκε στον Ιπποκράτη λέει μόνο αλήθειες.

Μερόπη Τζούφη : Όχι, εδώ δεν την είπατε την αλήθεια, διότι ήμασταν όλοι παρόντες.

Διονύσης Καλαματιανός: Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς σας κάλεσα προηγουμένως να ανακαλέσετε τις ειρωνείες προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Είπατε ότι «σιγά τα μεγάλα ποσοστά που έχετε, άρα δεν μπορείτε να επεμβαίνετε και να επηρεάζετε» και δεύτερον είπατε, ότι είστε πιο δημοκράτες από εμάς. Σας κάλεσα να ανακαλέσετε αυτές τις εκφράσεις. Κάνατε δύο ατοπήματα και θέλω να ανακαλέσετε τώρα, για να συνεχίσουμε. Είναι εδώ και οι φορείς, είναι απαράδεκτος αυτός ο ειρωνικός τρόπος, αυτή η επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνολικά προς συναδέλφους Βουλευτές. Εδώ είστε Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Κέλλας : Κύριε Καλαματιανέ, αφού το θέλετε θα ανακαλέσετε ότι με πιέσατε γιατί δεν ζητήσατε φοιτητικό σύλλογο.

Διονύσης Καλαματιανός: Κύριε Πρόεδρε, όλη η Ελλάδα είδε ότι αρχικά στην ανακοίνωση που κάνατε για τους φορείς δεν ήταν ούτε ο σύλλογος των εργαζομένων στα πανεπιστήμια ούτε φοιτητικοί σύλλογοι. Εμείς είχαμε προτείνει το σύλλογο εργαζομένων στα πανεπιστήμια και όταν τέθηκε το θέμα να έρθουν και φοιτητικοί σύλλογοι στην Επιτροπή μας βεβαίως συναινέσαμε και είπαμε ναι. Εσείς δεν το θέλατε. Είπατε όχι αρχικά και στη συνέχεια μετά τη δική μας πίεση, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, των πιο πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεχτήκατε. Γιατί; Είναι κάτι απλό, να πείτε ναι, αρχικά δεν τους είχα ούτε τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια ούτε τους φοιτητές. Είχατε άλλους φορείς, επιμελητήρια, βιομηχάνους και λοιπά, τους είχατε αυτούς, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια δεν τους είχατε. Εμείς είχαμε για τους εργαζόμενους, άλλοι έθεσαν το θέμα των φοιτητών, συναινέσαμε και εμείς και μετά από πίεση της αντιπολίτευσης το δεχτήκατε. Είναι κάτι απλό, γιατί δεν το παραδέχεστε; Είκοσι λεπτά προσπαθούσαμε, το είδε όλη η Ελλάδα.

Χρήστος Κέλλας :  Κύριε Καλαματιανέ, μη συνεχίζετε  ένα χθεσινό θέμα. Δεν δεχθήκαμε καμία και προσωπικά καμία πίεση. Είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής, οι εισηγήσεις από όλες τις παρατάξεις, από όλα τα κόμματα ήταν για 60 φορείς. Κόψαμε κάποιους κατόπιν μελέτης, για να βάλουμε κάποιους άλλους και είδατε ότι βάλαμε αρχικά κάποιους μετά από κοινή συναίνεση όλων των παρατάξεων και προσθέσαμε άλλες δύο φορές. Επιπλέον εσείς, μιλάτε ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν εκπροσωπείτε και τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Διονύσης Καλαματιανός: Όχι. Είπα, όμως, για την Αντιπολίτευση.

Χρήστος Κέλλας : Νομίζω ότι έχει τελειώσει αυτό το θέμα. Ικανοποιηθήκατε όλοι, κλήθηκαν και φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι εργαζομένων. Δεν αποτελεί δική σας πρόταση οι σύλλογοι εργαζομένων. Πρότειναν και άλλες παρατάξεις. Κοιτάξαμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς και βλέπετε ότι το κάναμε. 
Τώρα, δεν νομίζει ότι έχει κάποιο λόγο αυτή η συζήτηση. Ας προχωρήσουμε παρακάτω, γιατί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Διονύσης Καλαματιανός::  Καταγγέλλουμε, κύριε Πρόεδρε.

Χρήστος Κέλλας : Καταγγείλτε ό,τι θέλετε και όπως το θέλετε, αλλά 

Διονύσης Καλαματιανός: Καταγγέλλουμε, κύριε Πρόεδρε, την αλαζονική και ειρωνική σας στάση απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι απαράδεκτη. Επίσης, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι θεωρείτε ότι το κόμμα σας και την Κυβέρνησή σας πιο δημοκρατική από άλλες δυνάμεις -μια Κυβέρνηση των υποκλοπών, της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, των ρουσφετιών είναι απαράδεκτο να εγκαλεί ένα κόμμα άλλο, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για δήθεν ότι είστε εσείς ποιο δημοκράτες από άλλους. Είναι απαράδεκτο. Το καταγγέλλουμε και προχωράμε παρακάτω. 

Χρήστος Κέλλας : Και πιο προοδευτικοί είμαστε από εσάς και πιο δημοκράτες.

Διονύσης Καλαματιανός: Επιμένετε, επιμένετε.

Σία Αναγνωστοπούλου:  Κύριε Πρόεδρε, έχετε τορπιλίσει τη συζήτηση. 

Διονύσης Καλαματιανός:  Με τις υποκλοπές, τα Τέμπη και την καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου, πρόσφατα, για εσάς, για την Κυβέρνηση. Λέτε αυτά. Μάλιστα, ο κόσμος κρίνει. 

Σχόλια (5)

Ξεκαβάλα το....
|

@1 Μαρ 2024 09:23
Έχουμε δει και το 4% να γίνεται 36%. Και το 44% να γίνεται 13% και μετά 6%. Και το 42% να γίνεται 33% και μετά 18%. Συμβόλαιο με το λαό δεν έχει κανείς, πολλώ δε μάλλον ο κάθε Κέλλας.

@αλαζονας
|

Συμμετοχη στις παρανομες καταληψεις <1% .Καντε εσεις τα μαθηματικα

@ Είσαι ο καλυτερότερος! | 29 Φεβ 2024 23:14
|

Σας ευχαριστούμε. Να χαίρεστε το πρώην 17.8% μερικοί.

Αλαζόνας μόνο
|

Η αλαζονεία του 41% (με συμμετοχή 53%). Κάντε τα μαθηματικά.

Είσαι ο καλυτερότερος!
|

"Χρήστος Κέλλας : Άνθρωπος που ορκίστηκε στον Ιπποκράτη λέει μόνο αλήθειες".
Φοβερή ατάκα.... την "κλέβω" για το αρχείο μου!
ΥΓ. Να χαίρεστε το 41τακατό σας μερικοί μερικοί....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ