Παρουσίαση του βιβλίου «Σχολικός εκφοβισμός: Θεωρία, έρευνα και πρακτικές»

29/02/2024

Άκουσε το άρθρο

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Σχολικός εκφοβισμός: Θεωρία, έρευνα και πρακτικές» (Εκδόσεις Διάδραση), οι συγγραφείς, κ. Βασιλική Αρτινοπούλου, κ. Θωμάς Μπαμπάλης, κ. Κωνσταντίνα Τσώλη και κ. Βασίλης Νικολόπουλος, καθώς και εξέχοντες ακαδημαϊκοί και ερευνητές συζήτησαν για ένα φλέγον κοινωνικό πρόβλημα, τον σχολικό εκφοβισμό, τη βία και τη νεανική παραβατικότητα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Σιάσος και η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστίνα Κουλούρη, οι οποίοι, αφού συνεχάρησαν τους συγγραφείς για το ερευνητικό πόνημά τους, με τη σειρά τους τόνισαν την αναγκαιότητα της συνέργειας των φορέων, των επιστημόνων, των εκπαιδευτικών και των γονέων με την Πολιτεία για την εις βάθος πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το βιβλίο παρουσίασαν  ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Παναγιώτης Σταυρινίδης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κώστας Φάντη, ο Δρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, κ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος και η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος και Γενική Διευθύντρια ΚΜΟΠ, Δρ Αντωνία Τορρένς.

Όλοι οι ομιλητές απαρεγκλίτως επεσήμαναν την αναγκαιότητα να αναπτυχθούν διεπιστημονικές συνέργειες και διαθεσμικές δικτυώσεις, καθώς πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φαινόμενο τόσο ως προς τα αίτια και τις συνέπειές του όσο και ως προς τον τρόπο πρόληψης και παρέμβασης. Με βαθύτατη συγκίνηση τόσο για την προσέλευση του κόσμου, όσο και για την ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, μίλησαν οι συγγραφείς του βιβλίου, οι οποίοι συμφώνησαν με τις επισημάνσεις των εκλεκτών ομιλητών.

Ο σχολικός εκφοβισμός συνιστά πρόβλημα δημόσιας υγείας για το οποίο έως σήμερα οι προσεγγίσεις έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Εντούτοις, όπως αναφέρθηκε, η πρόσφατα συσταθείσα Επιστημονική Επιτροπή για τη χάραξη  της εθνικής στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων  υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετέχουν δύο από τούς συγγραφείς, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Βάσω Αρτινοπούλου, καθώς και ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Καθηγητής Παιδαγωγικής και Διά Βίου Μάθησης στο ΕΚΠΑ,  κ. Θωμάς Μπαμπάλης, έχει ήδη αναλάβει δράση για τη διαμόρφωση Στρατηγικών και Εθνικών Σχεδίων Δράσης.
 

Σχόλια (1)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Και οι συνέργειες είναι αναγκαίες και η πολιτική βούληση που πρέπει να είναι ευρεία.
Το 41% δεν αρκεί, χρειάζεται για τα θεμελιώδη και η συνδρομή των άλλων που συστημάτικα και διαχρονικά δεν συμμετέχουν, επειδή διαισθάνονται ότι είναι αρκετά πιθανό το 41% να γίνει 45%... ακόμη και 48%, όταν θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Και τότε τι θα απογίνουν;
Αυτό κατατρώει το σώμα της Παιδείας μας εδώ και δεκαετίες γι΄αυτό και παραμένει άσχημη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ