Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ: Το 75% των ξένων πτυχίων προέρχονται από Κύπρο , Μεγάλη Βρετανία και Βουλγαρία

"Είναι χώρες κάποιες από αυτές, έχει ακουστεί και στις εφημερίδες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα μητρικά πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα"

29/02/2024

Ενημερώθηκε: 01/03/2024, 07:14

Άκουσε το άρθρο

"Ο ΔΟΑΤΑΠ δέχεται κάθε χρόνο, τουλάχιστον αυτά είναι τα στοιχεία του 2023, 8.500 αιτήσεις αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων. Το 75%  αυτών των αιτήσεων, περίπου, δηλαδή, 6.000 – 6.500 τίτλοι, προέρχονται από τρεις χώρες, οι δύο γειτονικές, Κύπρος και Βουλγαρία και η μία πιο μακριά, η Μεγάλη Βρετανία".

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστης Καλογήρου, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, και σημείωσε τα εξής:

  • Είναι χώρες κάποιες από αυτές, έχει ακουστεί και στις εφημερίδες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα μητρικά πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα.      
  • Αν υπολογίσετε ότι 8,5 χιλιάδες αιτήσεις το χρόνο, σε ένα κύκλο 3,4 χρόνων σπουδών,  μας κάνει έναν αριθμό 30.000 με 35.000 μόνο αυτοί που έρχονται στο ΔΟΑΤΑΠ σε ένα κύκλο τετραετών σπουδών, γιατί είναι και πολλοί που δεν κάνουν καθόλου αίτηση γιατί δεν τη χρειάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή οπουδήποτε. 
  • Το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του ΔΟΑΤΑΠ αριθμεί σήμερα 4.000 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
  • Τα 1.000 από αυτά εντάχθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ύστερα από αίτημα των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων για να μπορούν οι φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. 

Σχόλια (9)

Μάου Μάου
|

@Ελβετός
Ευχαριστούμε θερμά για τις συμβουλές σας να "καλυτερέψουμε" χάρη στα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα....
"έξοδα των φοιτητών τους και των υπαλλήλων τους".... που θα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ντόπιοι και θα μένουν στο σπίτι τους?
Το "χωριό που έχει πανεπιστημιακό τμήμα".... δεν έχει δυστυχώς πια τίποτα άλλο (χάρη στην "καλυτέρευση" των τελευταίων χρόνων) γι' αυτό δεν θέλει να χάσει ΚΑΙ το πανεπιστήμιο.
Ο μέσος μισθός στη Κύπρο ήταν ήδη διπλάσιος από εδώ και η ανεργία η μισή.... πολλά χρόνια πριν τα ιδιωτικά τους πανεπιστήμια.
ΥΓ. Το παράδειγμα του τουρισμού μας σχετικά με το που πάνε τα λεφτά, είναι ενδεικτικό.

Ελβετός
|

@Μάου Μάο
Αν κάνετε κάθε προσπάθεια με στόχο να μήν καλυτερέψετε δεν θα καλυτερέψετε.

Κάνετε λάθος, οικονομικά οφέλη δεν υπάρχουν μόνο αν τα κέρδη τους μείνουν στη χώρα. Οικονομικά οφέλη υπάρχουν κυρίως απο τη λειτουργία τους και τα εξοδά τους. Εκτός απο ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, services, οικοδομική δραστηριότητα, είναι και τα έξοδα των φοιτητών τους και των υπαλλήλων τους που δεν θα πηγαίνουν στη Κυπριακή και Βουλγαρική αγορά. Ρωτήστε σε κανένα χωριό που έχει πανεπιστημιακό τμήμα (που δεν έχει κέρδη), γιατί δεν θέλουν να κλείσει;
Οταν ο μέσος μισθός στη Κύπρο ειναι διπλάσιος απο εδώ και η ανεργία είναι η μισή, δεν κανουμε τετοιες ερωτήσεις. Δεν είναι εξολοκλήρου απο τα ιδιωτικά, αλλα η διαφορά νοοτροπίας μαλλον καλυτέρεψε τη ζωή τους.

Μάου Μάου
|

@Ελβετός
Οι Ζουλού και οι Μασάι κυβερνούν τόσα χρόνια που είμαστε "υποσαχάρια αφρική".... και όχι οι ίδιοι που τώρα στρώνουν το χαλί στα "μη κερδοσκοπικά"? Από που αντλείτε λοιπόν την αισιοδοξία ότι θα "καλυτερεύσουμε"? Τόσα χρόνια γιατί δεν μας "καλυτέρευσαν".... ενώ οι ίδιοι ζουν και βασιλεύουν?
Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία τους, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε σήμερα.... κι αυτό με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη θα μένουν στη χώρα.
Δεν ξέρω πχ πόσο "καλυτέρευσε" η ζωή ενός Κύπριου ή ενός Βούλγαρου πολίτη, από τα ιδιωτικά που λειτουργούν εκεί. Για την Ελλάδα ξέρω πάντως, ότι από τα 100 ευρώ που αφήνει πχ ένας τουρίστας το καλοκαίρι στη Μύκονο, κάτι ψίχουλα πάνε στα κρατικά ταμεία.... και ακόμα λιγότερα στους πολίτες. Οκ, προσλαμβάνουν πάντως Έλληνες για σερβιτόρους-κολυμβητές....

Lag
|

Προφανώς γιατί δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση. Στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων υπάρχει κανονικά αναγνώριση.

Ελβετός
|

ε, καλα, αφού δεν θα γίνουμε Ελβετία και Σουηδία ας μείνουμε υποσαχάρια αφρική. Δεν χρειάζεται να καλυτερεύσουμε, μονο την κορυφή αξίζουμε. Ε, και να πεθάνει κι η κατσίκα του γείτονα.
Να υποθέσω οτι θα παλέψετε να επιτραπούν και δικά μας παραρτήματα;
Δεν θέλουμε όμως το ΦΠΑ απο τα δίδακτρα, το φόρο εισοδήματος απο τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας για τους απόφοιτους μας, την παροχή υπηρεσιών απο τρίτες εταιρείες για τη λειτουργία των παραρτημάτων; Ασ τα δώσουμε στη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Γιώργος
|

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, οι δύο από αυτές (πλην Η.Β.) έχουν ήδη δικαίωμα να ανοίξουν παραρτήματα, κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία. Για ποιο λόγο λοιπόν ζητάνε να ιδρυθούν μη κρατικά εφόσον οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα στην Ελλάδα (και που προφανώς έως και σήμερα, από τα σοβαρά, κανένα δε το κάνει και ούτε φαίνεται να το κάνει;) Προφανώς γιατί κάποια μπίζνα ανοίξαμε με τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Τρελές μπίζνες δηλαδή
|

ε όχι, να έρθουν, .. να γίνουμε Ελβετία στην οικονομία, Γερμανία στη βιομηχανία, Κίνα στην ανάπτυξη, Σουηδία σε πρόνοια-παροχές.... και NASA στην τεχνολογία....
Δεν θα είναι δικά μας.... θα είναι ξένα παραρτήματα όπως και τα μαγαζιά με "θεσεις για γκαρσόνια το καλοκαίρι".... αλλά δεν βαριέσαι! Σε δανεικό κράτος και με δανεικά δεν ζούμε έτσι κι αλλιώς?....

@Τρελές μπίζνες δηλαδή
|

ε όχι, να μην έρθουν, .. μας αρκούν τα λεφτόδεντρα και οι θεσεις για γκαρσόνια το καλοκαίρι.

Τρελές μπίζνες δηλαδή
|

Ε ας έρθουν όλα τα Κυπριακά, τα Βουλγάρικα και τα Εγγλέζικα να κάνουν παραρτήματα στη χώρα.... να μην φεύγει κανείς έξω και να μην χρειάζεται να πληρώνουμε τζάμπα και το ΔΟΑΤΑΠ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ