Κ. Πιερρακάκης: Η χώρα θα γίνει καλύτερη με τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια-Το συγκεκριμένο θέμα το πίστευα από τότε που ήμουν φοιτητής

Δεκτό επί της αρχής έγινε , κατά πλειοψηφία, το πολυνομοσχέδιο, 205 άρθρων

01/03/2024

Ενημερώθηκε: 01/03/2024, 15:13

Άκουσε το άρθρο

"Βάζω φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου . Η χώρα θα γίνει καλύτερο με αυτό το νομοσχέδιο (σ.σ. Μη Κρατικά Πανεπιστήμια)" , είπε ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα της Βουλής, στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης  της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων , όπου συζητήθηκε για τρίτη μέρα το πολυνομοσχέδιο , 205 άρθρων.

"Μακάρι οι επιφυλάξεις σας  να μπορούσαν να μεταβολιστούν  σε σχόλια όχι πολιτικού ρεφλέξ επί της αρχής  αλλά πραγματολογικών βελτιώσεων  επί του κειμένου. Η δημοκρατία θα ήταν πλουσιότερη", τόνισε ο υπουργός Παιδείας  απευθυνόμενος στους Βουλευτές.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας στο ερώτημα της   Βουλευτού και πρώην Αν. υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, εάν ο ίδιος υιοθετεί το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια τόνισε: 

"Υιοθετώ,  κάθετα  ναι, το νομοσχέδιο σε ότι αφορά τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Το συγκεκριμένο θέμα το πίστευα από τότε που ήμουν φοιτητής  .
Πιστεύω με όλο μου το είναι ότι  αυτό το νομοσχέδιο θα αυξήσει  τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα  και την  κοινωνική  της κινητικότητα".

Δεκτό επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

Δεκτό επί της αρχής , κατά πλειοψηφία, έγινε  σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο.

Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, με επιφύλαξη η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερία και κατά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία των τετραήμερων εργασιών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων   θα ολοκληρωθεί την επόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου με την δ' ανάγνωση επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,η συζήτηση  θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Εισηγητής εκ μέρος της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου θα είναι ο Λευτέρης Κτιστάκης, δικηγόρος και Βουλευτής Βοιωτίας και από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) ο Βουλευτής Διονύσιος  Καλαματιανός.

Σχόλια (18)

Master chef ("αν είναι η αγάπη αμαρτία")
|

@4 Μαρ 2024 21:24
Περίμενα κάτι καλύτερο από εσάς η αλήθεια είναι.
- Επειδή ακριβώς γνωρίζω ότι παρανομώ τρέχοντας με 200, ΔΕΝ περιμένω να μου το πει η τροχαία. Ομοίως θα ήξερα ότι παρανομώ εάν έκανα κάτι που απαγορεύει το Σύνταγμα, ΠΡΙΝ να μου το πει ένα δικαστήριο.
- Υπάρχουν περίπου 999 εγκλήματα που δυστυχώς δεν προβλέπονται από κανένα νόμο. Πολιτικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οδηγικά, επικοινωνιακά, στιλιστικά, εικαστικά, θεατρικά, μουσικά, λογοτεχνικά, έως και μαγειρικά εγκλήματα. Μπορείτε πχ να μαγειρέψετε ομελέτα με σπορέλαιο και να την πασπαλίσετε με άχνη-ζάχαρη.... και να μην τιμωρηθείτε ποτέ.
ΥΓ. "Εκτός παο την παρανομία νομίζω οτι έχετε κι άλλο πρόβλημα". Το βασικό μου πρόβλημα είναι οι πολλές οι αμαρτίες. Εάν εσείς δεν έχετε ούτε προβλήματα ούτε αμαρτίες, μπορείτε να ασχολείστε ελεύθερα με τα δικά μου.

@Master chef (από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και μόνο)
|

Σοβαρά τώρα; Δεν γνωρίζετε πριν τη τέλεση της πράξης ότι σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 50 δεν είναι νόμιμο να τρέχετε πανω απο 50 ή δεν γνωτίζετε οτι 200 > 50; Εκτός παο την παρανομία νομίζω οτι έχετε κι άλλο πρόβλημα.

Άρθρο 7.1 Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της.

Master chef (από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και μόνο)
|

@4 Μαρ 2024 13:17
- Τρέχω με 200 σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 50. Δεν έχω ποινική ευθύνη, εάν δεν κριθεί πρώτα από την τροχαία ότι παρανόμησα?
- Τα δημοψηφίσματα γίνονται για να εκφράζεται η λαϊκή βούληση. Στην Ελλάδα αυτό σπανίως ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες. Αν έχουν και 41%, τότε ακόμη λιγότερο.
- Ένα ελληνικό καφέ, απαγορεύεται πχ να σερβίρει μανιταρόσουπα. Μπορεί άραγε ένα ολλανδικό καφέ, να κάνει παράρτημα και να τη σερβίρει στη χώρα μας? Ομοίως, οτιδήποτε επιτρέπεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, θα μπορούσε με παραρτήματα να έρθει και στην Ελλάδα?

@@@@@@Νόμος περί ευθύνης Βουλευτών.
|

Δεν συζητάμε για παράνομο νόμο.
Συζητάμε για ΠΑΡΑΛΟΓΟ νόμο, για νόμο που παραβιάζει την ΛΟΓΙΚΗ.
Αν ψηφίσεις ένα νόμο που έρχεται σε αντίθεση με έναν άλλο νόμο, οδηγείς το κράτος σε μια κατάσταση που ισχύουν και δύο αντίθετοι νόμοι ταυτόχρονα , και αυτό είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ.
ΟΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΡΑΛΟΓΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.
Το αν κάποιος νόμος παραβιάζει την λογική, αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί με δημοψήφισμα, μιας και η κοινή λογική είναι αυτή που θα πρέπει να επικρατεί.

@@@@
|

Δεν μπορεί να αποδοθεί ποινική ευθύνη αν ο νόμος που ψήφισαν δεν έχει κριθεί "παράνομος" πριν τον ψηφίσουν. Αρθρο 7 του Συντάγματος. Προφανώς τα δημοψηφίσματα δεν θα γίνονται για τη συνταγματικότητα και "κοινή λογική" αλλα βάση πολιτικής αντιπαλότητας.
Ο νόμος περι ευθύνης Υπουργών βασίζεται στο Συνταγμα (Αρθρο 86) αρα μονο αντισυνταγματικός δεν δεν μπορεί να ονομαστεί. Ο νόμος που πάει να ψηφιστεί τώρα, σύμφωνα με τη αιτιολόγηση δεν αφορά ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιων, αλλα λειτουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων που τα πτυχία τους ήδη αναγνωρίζονται.

@@@Υπεργαλαξιακός
|

Η ευθύνη των Βουλευτών για ψήφιση παράνομου νόμου θα διαπιστώνεται με τον εξής τρόπο. Θα μαζεύονται υπογραφές, και στην συνέχεια θα γίνεται δημοψήφισμα για το αν ο νόμος που ψήφισαν οι βουλευτές είναι εκτός της κοινής λογικής, δηλαδή «νόμος μή ἐπιτήδειον θεῖναι» ή "γραφής παράνομον" . Και αν το δημοψήφισμα αποφασίσει ότι οι βουλευτές ήταν παράλογοι και ψήφισαν ώστε να ισχύουν ταυτόχρονα δύο οι παραπάνω νόμοι που έρχονται σε αντίθεση, τότε θα έχουν ποινικές ευθύνες.
Παράδειγμα νόμων που έρχονται σε αντίθεση? Π.χ. ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών που έρχεται σε αντίθεση με την συνταγματική επιταγή για ισονομία, κάτι που διαπιστώνουν με υπογραφές 1300000 πολίτες. Ή ο νόμος που πάει να ψηφιστεί τώρα, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

@@Υπεργαλαξιακός
|

και μια σειρά απο άλλα άρθρα.
Κι αν οι βουλευτές πιστεύου ότι ο νόμος που ψηφίζου δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλο νόμο ή με το σύνταγμα;
Ποιός θα κρίνει οτι έρχεται σε αντίθεση;
Μπορείτε να μου υποδείξετε έναν νόμο έρχεται σε αντίθεση με άλλο νόμο, δεν μου έρχετε κατι στο νού.

Περί διαλογής πτυχίων ο λόγος
|

ΠΡΟΣ: @ Φαρδιά πλατιά | 2 Μαρ 2024 08:38
Για διαλογή πτυχίων από τα καλάθια της αγοράς ο λόγος. Αν η ακαδημαϊκότητα στις σπουδές πάει βόλτα, τότε οι σπουδές μετακυλίονται σε προϊόντα Α (ακριβό), Β (φτηνιάρικο) και Γ (για πέταμα) διαλογής ανάλογα την ζήτηση. Πτυχία από τα "καλάθια διαλογής" της αγοράς, πτυχίο νάναι και ότι θέλει ας είναι.

@Υπεργαλαξιακός
|

Μιλάς για το 'Αρθρο 61:(Ανεύθυνο των βουλευτών) που λέει: "O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων." ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ ,να γίνει 'Αρθρο 61:(Περί ευθύνης βουλευτών) και να λέει: "O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, ΕΚΤΟΣ και αν ψηφίσει νόμο που έρχεται σε αντίθεση με άλλο νόμο ή με το σύνταγμα". Μόνο έτσι θα εξαλείψει το κράτος τους αντιφατικούς νόμους που ψηφίζονται κατά κόρο από τους παράλογους ή αδιάφορους βουλευτές. Δεν λειτουργεί το κράτος με παράλογους αντιφατικούς μεταξύ τους νόμους, για αυτό άλλωστε και στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, όποιος εισηγούταν «νόμον μή ἐπιτήδειον θεῖναι» ή "γραφής παράνομον" είχε βαρύτατες ποινές.

Υπεργαλαξιακός
|

@ @@Νόμος περί ευθύνης Βουλευτών | 2 Μαρ 2024 08:54
Όχι, δεν υποστηρίζω αυτά που γράφετε.
Γράφω οτι ένας τετοιος νόμος θα ήταν αντίθετος με το Συνταγμα.
ΟΚ;

Αλκης
|

θα έχει και Black Friday στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; με την ίδια τιμή παίρνετε έξτρα 350 ακαδημαϊκές μονάδες αυτό το εξάμηνο για το πτυχίο;

@@Νόμος περί ευθύνης Βουλευτών
|

Δηλαδή αυτό που υποστηρίζεις είναι ότι πρέπει να διώκεται ποινικά όποιος βουλευτής αποφασίσει να ψηφίσει νόμο ώστε να διώκονται ποινικά οι βουλευτές που ψηφίζουν νόμους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με άλλους νόμους ή με το σύνταγμα;;;
Το θεωρείς λογικό νόμοι να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους;;;;
Το θεωρείς λογικό να διώκονται όσοι ψηφίζουν να διώκεται όποιος παραβιάζει την λογική;;;;

Είναι αλήθεια. Η λογική με τον παραλογισμό, όπως και η εξυπνάδα με την βλακεία, βρίσκονται σε διαφορετικό σύμπαν. Και ποτέ δεν θα συναντηθούνε.

@ Φαρδιά πλατιά | 1 Μαρ 2024 20:38
|

ενώ τώρα είναι καλύτερα. Οι αφίσες που διαφημίζουν εκπόνηση εργασιών και "εκγύμναση" για μαθήματα εμφανίζονται κάθε μέρα δίπλα από τις αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων. Έχω ακούσει είναι περίπου διακόσια το μάθημα.

Αναστάσιος
|

Δλδ κ ΥΠ της παιδείας Ότι πιστεύεται εσείς και και σωστό; Γιατί δεν κοιτάτε γύρω σας τη αντιδράσεις υπάρχουν ειδικά από τα παιδιά που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι, θα τα κάνετε μπάχαλο το μόνο που ελπίζω είναι να μην χάσουν τη χρονιά γιατί θα είναι έγκλημα.

Φαρδιά πλατιά
|

αρκεί να διαβάσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών για να καταλάβει τι θα επακολουθήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: την περίοδο εκπτώσεων διαδέχονται τα super sales.
Το όνειρο της εμπορευματοποίησης των σπουδών εξαπλώνεται φαρδιά πλατιά. Πάρε, πάρε πάρε ... όλα πωλούνται.

@Νόμος περί ευθύνης Βουλευτών
|

με πρώτους αυτούς που θα ψήφιζαν εναν τετοιο νόμο

Σχέδιο και πάλι σχέδιο για να πάμε μπροστά.....
|

όχι ότι θα αποφεύγαμε τα ιδιωτικά κάποια στιγμή (ίσως είναι και αναγκαία), αλλά σε μια μικρή χώρα χωρίς παραγωγή, υπηρεσίες και βιομηχανία, θα γεμίσουμε πτυχιούχους πανεπιστημίων (χωρίς περιορισμό από δημόσια και ιδιωτικά που θα το έχουν πληρώσει ακριβά), που θα περιφέρουν ο ένας στον άλλο τα χαρτιά τους και να ήταν αυτό μόνο πέρα, από την κατάργηση του σημαντικότατου ενδιάμεσου κλάδου της τεχνολογικής εκπαίδευσης, έπεται και υποβάθμιση των αμοιβών λόγω υπερπροσφοράς, αλλά ας ελπίσουμε να αποκτήσουν πραγματικό νόημα, ουσία και αξιοπιστία τουλάχιστον οι εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος και η υποχρεωτική πρακτική άσκηση για λόγους ασφαλείας και ποιότητας. Σχέδιο και πάλι σχέδιο για να πάμε μπροστά.....

Νόμος περί ευθύνης Βουλευτών.
|

Πρέπει να ψηφιστεί νόμος περί ευθύνης Βουλευτών, και όποιος ψηφίζει νομοσχέδια που έρχονται σε αντίθεση με άλλο νόμο ή με το σύνταγμα, να έχει ποινικές ευθύνες. Στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, όποιος εισηγούταν «νόμον μή ἐπιτήδειον θεῖναι» καταδικαζόταν σε θάνατο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ