Τα μέλη ΔΕΠ της Νομικής ΕΚΠΑ για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τα μέλη του να απέχουν από την (εξ αποστάσεως λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής μας) διδασκαλία κατά την εβδομάδα 4 έως 9 Μαρτίου 2024, κατά την οποία έχει «προγραμματισθεί» η ψήφισή του

01/03/2024

Ενημερώθηκε: 01/03/2024, 18:17

Άκουσε το άρθρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων.

Και τούτο ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα Δικαστήρια. 

Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Ενδεικτικώς, τονίζεται ιδιαίτερα ότι σημαντικό τμήμα της ακαδημαϊκής  λειτουργίας των  ΝΕΠΕ θα διέπεται από τους κανόνες που καθορίζει το μητρικό ίδρυμα στην αλλοδαπή έννομη τάξη που αυτό εδρεύει. 

Συνεπώς η τήρηση αυτών των κανόνων από τα ΝΕΠΕ δεν θα είναι δυνατόν να ελέγχεται στην ελληνική έννομη τάξη, η οποία  αρκείται στην αναγνώριση των πτυχίων των μητρικών σχολών από τον ΔΟΑΤΑΠ.

 Οι αρχές και αξίες λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα έπρεπε -σε περίπτωση ορθής νομοθέτησης- να αποτελέσουν την βάση ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, απουσιάζουν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Επιφυλάξεις εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαιούμενοι να φοιτήσουν στα ΝΕΠΕ θα επιλέγονται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όταν οι εισαγόμενοι στα αντίστοιχα τμήματα των ημεδαπών ΑΕΙ θα πρέπει να επιτύχουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία, αλλά τα πτυχία τους θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα.

Εκτός αυτών, η επιλογή των διδασκόντων των ΝΕΠΕ δεν προβλέπεται να πραγματοποιείται υπό διαφανείς διαδικασίες με συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, αλλά επαφίεται στη διοίκηση του μητρικού πανεπιστημίου, ο δε ρόλος τους στην οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων και προγραμμάτων θεσπίζεται μόνον ως γνωμοδοτικός.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι τα ΝΕΠΕ, που ορίζονται ως νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μπορούν να προβαίνουν σε (προφανώς εμπορικές) επενδύσεις.

Τέλος, η έλλειψη κριτηρίων ως προς την «χωροταξία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ελληνική επικράτεια δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την βιωσιμότητα δημόσιων περιφερειακών πανεπιστημίων.

Εν όψει αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συμπαρατάσσεται με όσους αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου και καλεί τα μέλη του να απέχουν από την (εξ αποστάσεως λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής μας) διδασκαλία κατά την εβδομάδα 4 έως 9 Μαρτίου 2024, κατά την οποία έχει «προγραμματισθεί» η ψήφισή του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Β. Μεντής
 

Σχόλια (1)

Τελείως λάθος
|

Μα η βάση εισαγωγής στα κρατικά είναι ένας κόφτης επειδή η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και επειδή το Κράτος δεν μπορεί να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε όλους. Δεν έχει καμιά σχέση η βάση εισαγωγής με την αξία και τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου. Αυτά αποκτώνται από τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο, και όχι από την επίδοση σε κάποιες εξετάσεις σχολικού επιπέδου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ