Κ. Μητσοτάκης: Έντονο το ενδιαφέρον για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας

"Σπάμε το μονοπώλιο και δίνουμε την ελευθερία επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο αντί να θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό και να πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, να μπορούν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας"

01/03/2024

Ενημερώθηκε: 01/03/2024, 22:16

Άκουσε το άρθρο

Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία  παραρτημάτων Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, ν στην πατρίδα μας είναι πολύ έντονο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενώ τόνισε τα εξής:

Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία: Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει σε σχέση με τις οικονομικές και τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές. Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία. Δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα, δεν είναι αυτό το οποίο θα επιτρέψουμε με τον νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε.



Αυστηρή εποπτεία: Διατηρούμε τη βάση εισαγωγής που ισχύει για κάθε υποψήφιο φοιτητή και εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία εξάλλου -όπως ξέρετε- ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία πρωτοβουλία καλά μελετημένη, με βάση τα όσα ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας.

Ιδεολογικής ομηρία: Χθες συμμετείχα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και αναφέρθηκα ακριβώς στην ανάγκη επιτέλους να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εκείνες τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες κράτησαν την πατρίδα μας πίσω. Ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος.

Σπάμε το μονοπώλιο: Εμείς λοιπόν ερχόμαστε αυτό το μονοπώλιο και το σπάμε. Δίνουμε την ελευθερία επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο αντί να θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό και να πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, να μπορούν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας.

Ο κ. Κασσελάκης: Ακριβώς αυτός ο συντονισμός με την κοινωνική πραγματικότητα είχε προκαλέσει και τόση αμηχανία αλλά και τόσο εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση. Ο κ. Κασσελάκης λέει «όχι», αλλά, προσέξτε, ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου τώρα εσείς αυτή την αντίφαση. Αν δηλαδή, προσέξτε, το πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε ο κ. Κασσελάκης θέλει να έρθει και να ιδρύσει παράρτημα εδώ στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν πρέπει να έρθει;

Ο  κ. Ανδρουλάκης:  Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά, θα τα πούμε βέβαια στη Βουλή. Θα πω μόνο ότι μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση, μπερδεύοντας ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες του. Την ώρα που, προσέξτε, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της συνταγματικότητας αλλά και της αναγκαιότητας της ρύθμισης. Αυτά πάντως είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή.

Ελεύθερη έκφραση γνώμης και όχι   βία: Δικοί μας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα, είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι η συνέχιση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει. Και ναι, είναι η αποκατάσταση του δημόσιου πανεπιστημίου ως ενός χώρου ελευθερίας, ανταλλαγής απόψεων. Ενός χώρου όπου θα επικρατεί η ελεύθερη έκφραση γνώμης και όχι η βία, όπως αυτή επιβλήθηκε εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, ως ο κανόνας όλων εκείνων που δεν μπορούσαν να επικρατήσουν με τη δύναμη των επιχειρημάτων τους.

Κρατήσετε ανοιχτές τις σχολές σας:  Και θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω, γιατί ξέρω τον αγώνα που κάνατε για να κρατήσετε ανοιχτές τις σχολές σας, εν μέσω της τρομοκρατίας μιας μικρής μειοψηφίας που πίστευε ότι με τη δύναμη της βίας μπορεί να επιβάλλει την άποψή της στην πλειοψηφία. Όχι, όχι, δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές. Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, ανήκει σε μια άλλη εποχή.

Το άβατο των πανεπιστημίων:  Φύγαμε μπροστά πια. Το είπε και ο Γραμματέας της ΔΑΠ, ο Κυριαζής, στην εισαγωγική του τοποθέτηση: αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε επί της ουσίας το πανεπιστημιακό άσυλο. Και όποτε χρειάζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο θα το κάνει, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους είναι δικό τους πρόβλημα. 

Όμηροι μικρών μειοψηφιών:  Γιατί αυτό θέλει η πλειοψηφία των φοιτητών. Και όχι μόνο οι φοιτητές της ΔΑΠ, εσείς που δώσατε τον αγώνα για να γίνει επιτέλους πράξη το αυτονόητο, αλλά και εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι ενδεχομένως να μην είναι κομματικοποιημένοι, να μην ανήκουν σε κάποια παράταξη. Οι φοιτητές οι οποίοι δούλεψαν σκληρά -οι οικογένειές τους τους στήριξαν για να μπορέσουν να περάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο- θέλουν να τελειώσουν στην ώρα τους, να αποφοιτήσουν, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους, να αναζητήσουν μια δουλειά. Δεν πρόκειται  όλοι αυτοί οι φοιτητές πια να είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών. Αυτό το εγγυόμαστε και θα το κάνουμε επιτέλους πράξη.

Έλλειψη στέγης:  Επιτρέψτε μου όμως να πω και δύο λόγια για το άλλο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο πάντα μου μιλούν οι νέοι, όπου και αν πηγαίνω στην πατρίδα μας.  Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Το ξέρω καλά πόσο αυτό απασχολεί την καθημερινή ζωή σας. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και σε παράλληλα πεδία. Δεν μπορεί να βρει μια αυτόματη λύση. 

Σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Φοιτητικές Εστίες: Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία.

Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.000 νέους ή νέα ζευγάρια, που την αποκτούν αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο, με μικρές δόσεις, μικρότερη δόση από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι και τελικά το σπίτι θα είναι δικό τους.

Σχόλια (18)

@Για "τις ανάγκες της κοινωνίας"....
|

Με βάση ποια στοιχεία συμπεραίνετε εσείς, ότι οι χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι είναι των χιλιάδων πτυχίων των εγχώριων κολλεγίων, των πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα χιλιάδες πτυχία από τα Βαλκάνια και την Ιταλία (για τις προηγούμενες δεκαετίες), των χιλιάδων πτυχιούχων της νομικής από ξένα πανεπιστήμια;
Το σύνολο των φοιτητών στα εγχώρια κολλέγια ΚΑΙ στα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι 60.000. Οι εισακτέοι ανα έτος μονο στα ΑΕΙ ειναι >60.000, και ο συνολικός αριθμός >600.000. Αν νομίζετε λοιπόν οτι η ανεργία προέρχεται κυρίως απο το 10% του πληθυσμού δεν με εκπλήσει αν πιστεύετε οτι χιλιάδες πτυχία απο σκόρπια απομονωμένα τμήματα με σκιώδες αντικείμενο, ελλιπείς υποδομές και προσωπικό θα έχουν αξία στην αγορά εργασίας.

@ Μα είναι να μην πιστεύεις? | 4 Μαρ 2024 13:00
|

ω και ο γνωστός αχταρμάς με δόση ειρωνείας.

Μα είναι να μην πιστεύεις?
|

@4 Μαρ 2024 10:01
Κι εγώ μια χαρά πιστεύω! Πάω τώρα να γεμίσω δυο καρότσια στο μάρκετ, με τα ρέστα θα πληρώσω το πάμφθηνο τετρακολόρ τιμολόγιο των παρόχων, με τα ψιλά που θα μου μείνουν θα φουλάρω ρεζερβουάρ και καυστήρα.... και τέλος θα πάω κι ένα Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τραίνο για ν' αποκτήσω νέες και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αν δεν πιστέψω στο τέλος στον Αλάχ, να μη με λεν εμένα Κούλη....

Για "τις ανάγκες της κοινωνίας"....
|

@4 Μαρ 2024 09:17
Με βάση ποια στοιχεία συμπεραίνετε, ότι οι χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι είναι "Απότελεσμα του αλόγιστου πολλαπλασιασμού πανεπιστημίων και τμημάτων".... και όχι των χιλιάδων πτυχίων των εγχώριων κολλεγίων, των πανεπιστημίων-κολλεγίων του εξωτερικού, έως και των σπουδών "δια αλληλογραφίας" από τα πέρατα του κόσμου?
Η ανεργία πχ σε αρκετούς κλάδους πριν από δεκαετίες, ΔΕΝ οφειλόταν στους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων.... αλλά στα χιλιάδες πτυχία από τα Βαλκάνια και την Ιταλία.
Η ανεργία πχ των δικηγόρων σήμερα, ΔΕΝ οφείλεται στις τρεις Νομικές της χώρας.... αλλά στους χιλιάδες πτυχιούχους της νομικής από ξένα πανεπιστήμια.
Δεν θέλουμε να "επιδοτούμε πτυχία ανεργ(ε)ίας". Θέλουμε ένα ισχυρό-δημόσιο-ελληνικό πανεπιστήμιο με πτυχία που να έχουν αξία στην αγορά εργασίας. Τα 100δες "παραρτήματα" που θα φυτρώσουν και που νομίζετε ότι ΔΕΝ θα τα επιδοτούμε, ούτε ισχυρά ούτε δημόσια ούτε ελληνικά θα είναι.... και επιπλέον θα εντείνουν το πρόβλημα της ανεργίας των πτυχιούχων.

@ κορόιδο γονιός ΕΒΕ, Ν+2 κλπ | 2 Μαρ 2024 22:18
|

Μας κάνετε μάθημα τι να πιστεύουμε; Εγώ πιστεύω μια χαρά.

@Για "τις ανάγκες της κοινωνίας"....
|

Το λέτε και μονος σας: χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι. Απότελεσμα του αλόγιστου πολλαπλασιασμού πανεπιστημίων και τμημάτων. Ειναι λογικό νομίζετε να επιδοτούμε πτυχία ανεργείας; Πόσο βοηθάει τη κατώτερη οικονομική τάξη ενα άχρηστο πτυχίο, χωρίς αξία;
Αφήστε τις λοιπόν τις υπερβολές, τα εξωπραγματικά συμπεράσματα για τη δική μου λογική. Δικές σας σκέψεις είναι, τη δική σας λογική φανερώνουν.

Legend
|

Δουλειά σας είναι να στηρίξετε το Δημόσιο. Δεν σας πληρώνουμε, κύριε, -αν ξεχνάτε ότι είναι ένας δημόσιος υπάλληλοσνκι αυτός και τίποτα παραπάνω- για να κάνετε μπίζνες, αλλά για να βελτιώνετε τις συνθήκες ζωής μας! Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη. Το Δημόσιο Νοσοκομείο κι το Δημόσιο Σχολείο επίσης. Αυτά είναι η δουλειά σας. Βρείτε τρόπο, πόρους, να τα βελτιώσετε!! Απαιτείται να κλείσετε τμήματα; Να γίνει! Να κλείσετε σχολεία; Να γίνει! Όσα έχουμε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό!!! Χθες!!! Δεν νοιαζόμαστε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μην μας κοροιδεύετε κιόλας όμως ότι περιμένουν στην ουρά τα καλύτερα παγκοσμίως πανεπιστήμια… αστειότητες!

Για "τις ανάγκες της κοινωνίας"....
|

Προς @Κώστας - Μέλος ΔΕΠ 2 Μαρ 2024 17:21
Με τους χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους που ήδη έχουμε χάρη στην ανάπτυξη και τις πολλές και καλές δουλειές για όλους.... "το ελάχιστο που καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας" είναι ήδη καλυμμένο για τα επόμενα 100 χρόνια.
Με τη λογική σας θα πρέπει να κλείσουν όλα τα πανεπιστήμιά μας.... και να σπουδάζει μόνο όποιος θέλει και μπορεί να "αυτοχρηματοδοτήσει" τις σπουδές του. Και άρα η μεσαία και η κατώτερη οικονομική τάξη της χώρας, θα πρέπει πρέπει να μείνει στις γνώσεις-μόρφωση του Λυκείου μάλλον ε?
Επίσης νομίζω ότι στις "ανάγκες της κοινωνίας", δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς, τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι κλπ..... οπότε και πάλι σύμφωνα με τη λογική σας, γιατί να πληρώνουμε οι υπόλοιποι φόρους για την υγεία τους, τη σύνταξή τους, τις κοινωνικές παροχές τους?

Νίκος Δημ.
|

@Κώστας - Μέλος ΔΕΠ 2 Μαρ 2024 17:21
Ως φορολογούμενος, εξανίστασαι μόνο για τα δημόσια πανεπιστήμια; Ελπίζω να είσαι το ίδιο θυμωμένος και με το πανάκριβα: ρεύμα, θέρμανση, καύσιμα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αλλιώς δεν είσαι τίποτε άλλο παρά κομματικός οπαδός.

κορόιδο γονιός ΕΒΕ, Ν+2 κλπ
|

Πώς να πιστέψουμε έστω και μια λέξη από όσα λέει ο Πρωθυπουργός; Δεν έχουμε ξεχάσει τις μη υλοποιηθείσες προεκλογικώς αιωρούμενες υποσχέσεις για επανασύσταση των ΤΕΙ, τους αιφνιδιασμούς και τους ατυχείς χειρισμούς Κεραμέως στην καραντίνα. Δική του επιλογή η πρώην Υπουργός. Άρα είναι μοναδικός υπεύθυνος για την καταστροφή των ονείρων των παιδιών μας.

@Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

"να αυξήσεις τα τμήματα σε υφιστάμενα ΑΕΙ"
Ως φορολογούμενος δεν θέλω να τα πληρώνω. Δέχομαι να πληρώνω για να παρέχεται δωρεάν δημόσια εκπάιδευση για το ελάχιστο που καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας. Συχρόνως όμως δεν θέλω να παρεμποδίσω κανέναν να έχει τις σπουδές που θέλει, εφοσον διατίθεται να τις αυτοχρηματοδοτήσει είτε στο εξωτερικό έιτε πλέον εδω.
απλο

Κι εγώ που νόμιζα ότι έρχονται για την πίτα μας
|

@Θ...έλει μεγάλη φαντασία για να πιστεύει κανείς, ότι τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα made in Greece, έρχονται για να "ανταγωνιστούν" το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο....

@ριστεία, όχι αστεία
|

"Πουλα, αγόρα, πουλα αγορα" φωνάζανε στο κάγκελο της Σοφοκλέους κάποτε. Άριστα.

Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

'Ελευθερία επιλογής' μπορείς να δώσεις αν αυξήσεις τα τμήματα σε υφιστάμενα ΑΕΙ, μετά βέβαια από μελέτες βιωσιμότητας, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες τις αγοράς και άλλες παραμέτρους. Γιατί δεν το κάνει αυτό ;
Ξέρεις τις ανάγκες τις αγοράς, ξέρεις που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό (π.χ. ναυτιλία, πληροφορική, στελέχη τουρισμού), οπότε άνοιξε τέτοια τμήματα στα ελληνικά ΑΕΙ. Επίσης συνυπολογίζεις και τα στατιστικά από τις πρώτες προτιμήσεις των παιδιών στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και βέβαια κλείνεις και συγχωνεύεις τμήματα το αντικείμενο των οποίων είναι παρωχημένο, δεν έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και δεν ζητείται από μαθητές λυκείου.
Θα εκπλαγείτε αν δείτε τα ποσοστά αποφοίτων σε πρωτοκλασάτα τμήματα μηχανικών που εργάζονται σε μη συναφείς με το αντικείμενο τους δουλειές. Κατά τα άλλα, εμείς συνεχίζουμε και δίνουμε εκατοντάδες πτυχία μηχανικών κάθε χρόνο.

Θ
|

Emporas, ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ, δεν είναι απαραίτητα πώληση, αλλά ποιος προσφέρει στην αγορά/κοινωνία ένα αγαθό ή υπηρεσία. Π.χ. η αστυνομία έχει το μονοπώλιο της άσκησης βίας. Απλά τα ΑΕΙ πίστευαν ότι ποτέ δεν θα συναντήσουν ανταγωνισμό εντός των πυλών και αντιδρούσαν σε κάθε μεταρρύθμιση που ξεβόλευε. Ε, ήρθε η ώρα τους.

Emporas
|

"Σπάσαμε λέει το μονοπώλιο". Κύριε Μητσοτάκη η παιδεία δε είναι εμπόριο (πώλιο) και εσείς το σπάτε. Δεν "μονοπωλούσε" πτυχία το κράτος. Δωρεάν ήταν οι σπουδές στα κρατικά πανεπιστήμια. Νισάφι πια με τους οικονομικούς όρους σε κάθε δραστηριότητα της ζωής και πόσο μάλλον στην παιδεία. Π.χ. ο κρατικός κάποτε ΟΤΕ μονοπωλούσε τηλεφωνικές συνδέσεις και ήρθαν μετά οι ιδιώτες. Τα κρατικά πανεπιστήμια δε μονοπωλούν πτυχία! Αλλά πόσα να περιμένεις από ένα πρωθυπουργό και τον εντολοδόχο του στο Παιδείας που μετά από 5 χρόνια θα τους θυμόμαστε και θα γελάμε. Θυμηθείτε το.

Πανεπιστημιακός
|

Αν ήθελε περισσότερες "ελευθερίες επιλογής", τότε γιατί κατάργησε τη Νομική Σχολή που είχε θεσμοθετηθεί να λειτουργήσει στην Πάτρα;

Προφανώς γιατί εχθρεύεται τις επιλογές που γίνονται με βάση τις Πανελλήνιες εξετάσεις και προτιμάει τις επιλογές που γίνονται με βάση το πορτοφόλι.

Γονέας φοιτητή Σχολής Μηχανικών
|

Συμφωνώ απολύτως κ.Υπουργέ με το παρακάτω σχόλιό σας.

"Οι φοιτητές οι οποίοι δούλεψαν σκληρά -οι οικογένειές τους τους στήριξαν για να μπορέσουν να περάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο- θέλουν να τελειώσουν στην ώρα τους, να αποφοιτήσουν, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους, να αναζητήσουν μια δουλειά."

Το παιδί μου όμως σπουδάζει σε τμήμα σχολής Μηχανικών (5ετούς φοίτησης) που 5 χρόνια τώρα δεν έχουν δοθεί επαγγελματικά δικαιώματα.
Ας δοθούν κάποια δικαιώματα να μπορούν να διεκδικήσουν τουλάχιστον κάποιες θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενό τους και βλέπετε στην συνέχεια ποια τμήματα αυτών των σχολών μπορούν να γίνουν πολυτεχνιακά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ