Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Αυξάνεται κατά 500 ευρώ από Σεπτέμβριο

Αφορά τους φοιτητές που φοιτούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια (σ.σ. εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

02/03/2024

Άκουσε το άρθρο

Την αύξηση του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος κατά 500 ευρώ , προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ειδικότερα  το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα για τον φοιτητή που κατοικεί μόνος του θα δοθούν 500 ευρώ περισσότερα και από  1.500 ευρώ  που ισχύει σήμερα  αυξάνονται στα  2.000 ευρώ.

Για τους φοιτητές που συγκατοικούν  από 2.000 ευρώ  που ισχύει σήμερα το  ποσό  ανά φοιτητή αυξάνεται στα 2.500 ευρώ.

Η αύξηση θα ισχύει από το νέο ακαδημαϊκό έτος, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφορά τους φοιτητές που φοιτούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια (σ.σ. εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

Σχόλια (19)

Apostolos tsolakidis
|

Ξέρει κάποιος το νέο ύψος οικογενειακού εισοδήματος για παιδιά που φοιτούν εκτός Αθήνας Θεσ/νίκης;

Νικολαος
|

Πραγματι αυτο με τα 200 τ.μ ειναι φοβερα αδικο για καποιους που μενουν στην περιφερεια, οταν στην Καστορια π.χ ενα σπιτι 201 τ.μ εχει αντικειμενικη αξια κατω απο 100.000 ευρω, ενω ενα σπιτι 100 τ.μ στην Αθηνα εχει την διπλασια αξια, το παιδι απο την αθηνα θα το παρει και το παιδι απο την Καστορια οχι.Υπαρχει λογικη.Φυσικα οχι.

Καθηγητής
|

Επίσης η Σίνδος είναι περιφέρεια Θεσσαλονίκης;

Καθηγητής
|

Καλά όλα αυτά αλλά το επίδομα 2023-24 πού είναι; Πότε θα πληρωθεί; Γνωρίζει κάποιος;

@Γονεας
|

Πραγματικά ας προσεχές... πάντως δεν προσέχουμε γενικώς αφού τελευταία δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 18%! Προφανώς καλά κάνει..

Γονέας
|

Ψήφισα τον Μητσοτάκη για να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως βλέπω πια ότι το μόνο που κάνει είναι να ευνοεί συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα και να αποκλείει τη μεσαία τάξη από τα πάντα. Εμείς οι "πλούσιοι" υπαλληλίσκοι ΔΕΝ δικαιούμαστε pass, ΔΕΝ δικαιούμαστε φοιτητικό επίδομα, ΔΕΝ δικαιούμαστε καν να στείλουμε δωρεάν τα παιδιά μας στις κατασκηνώσεις, ΑΛΛΑ δικαιούμαστε δίκαιη φορολόγηση και αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού. Ας πρόσεχα...

Μ. Τ.
|

Τόσο Αθηνοκεντρική πολιτική δεν έχει ξαναϋπάρξει στο Ελληνικό Κράτος. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο Κέντρο των Αθηνών για Αθηναίους και επίδομα στην επαρχία για Αθηναίους. Όλοι οι υπόλοιποι ας...... Εύγε. Καταλάβαμε.

Καλοδήμος Δημήτρης
|

ΑΔΙΚΗ και παράλογη ρύθμιση στερεί το Στεγαστικό Επίδομα από ΧΙΛΙΑΔΕΣ φοιτητές εδώ και 20 χρόνια!!!!
Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο (το ίδιο ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια Νόμος 3220/2004 κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ /Ν. Χριστοδουλάκη & Ε. Ευθυμίου ) δεν δικαιούται το Στεγαστικό Επίδομα ο φοιτητής αν οι γονείς του ή ο ίδιος είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών ( ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του ν.2539/1997(Α΄ 244). Στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200) τ.μ. δεν προσμετρώνται τα ημιτελή κτίσματα. Αυτή η ρύθμιση είναι πέρα για πέρα άδικη για τους παρακάτω λόγους:
1]Τα 200 τ.μ. έχουν άλλη αξία στη Λαμία, άλλη στη Πάτρα , άλλη στην Αθήνα, άλλη στη Μύκονο κλπ. Το σπίτι που μένω έχει αντικειμενική αξία 850 ευρώ, το πατρικό μου σε κωμόπολη έχει αντικειμενική αξία 650 ευρώ, σε πάροδο της Γαλατσίου 1600 ευρώ, στην οδό Θεμιστοκλέους στον Πειραιά 3200 ευρώ κλπ Τα παιδιά μου δεν θα μπορούν να πάρουν το στεγαστικό επίδομα γιατί έχω 120 τ.μ. στον τόπο μόνιμης κατοικίας και 85 τ.μ. σε ημιυπόγειο στο πατρικό μου!!! Να ξαναπώ σε ημιυπόγειο!! Δηλαδή ξεπερνάω τα 200 τ.μ προσθέτωντας τετραγωνικά δύο εντελώς διαφορετικής αξίας κτισμάτων. Μπορεί να πάρει το Στεγαστικό Επίδομα κάποιος που έχει 200τ.μ. κατοικίες στη Μύκονο, στην Εκάλη, στο Παλαιό Φάληρο κλπ και δεν μπορεί να το πάρει κάποιος με 205 τ.μ. στην επαρχία σε περιοχές με αντικειμενική αξία κάτω από 1000 ευρώ !
2]Ο νόμος εξαιρεί απο τα 200 τμ κατοικίες σε δήμους ή κοινότητες κατω απο 3000 κατοίκους. Υπάρχουν δήμοι ή κοινότητες με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα ή σε τουριστικούς προορισμούς με αντικειμενική αξία ακινήτων πολύ μεγαλύτερη από ότι σε δήμους ή κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων.Πχ. σε νησιά, Χαλκιδική, κλπ.
Δίκαια ρύθμιση είναι να οριστεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων. Τα τετραγωνικά μέτρα δεν λένε τίποτα και δεν είναι και δίκαιο. Για παράδειγμα για τις γονικές παροχές έχει επιλεγεί κριτήριο για την απαλλαγή φόρου μεταβίβασης η αντικειμενική αξία (800000 ευρώ) και όχι τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Επίσης για να είσαι δικαιούχος του marketpass πρέπει η αντικειμενική αξία των ακινήτων να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 400.000 ευρώ. Το κριτήριο των τετραγωνικών παραβιάζει δύο βασικές αρχές των Μαθηματικών: α) δεν μπορείς να προσθέσεις ανόμοια πράγματα και β) δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

ΜΑΡΙΑ
|

Τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ξεφύγει. Γιατί εξαιρούνται από την αύξηση;;;

Διευκρίνιση
|

Πολυεκατομμυριούχοι γονείς διευθυντές σχολείου δεν μπορούμε να πάρουμε το επίδομα στέγης. Όσο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ναι τα ενοίκια είναι πιο ακριβά και ιδιαίτερα στα νησιά. Εκεί οι ιδιοκτήτες απευθύνονται στη διεθνή τουριστική αγορά και δεν υπάρχουν καλά καλά σπίτια. Δείτε τις αγγελίες ενοικίασης και θα καταλάβετε.

Ανώνυμος
|

Τα ενοικια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα είναι στα ύψη σε σχέση με τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Το δικό μου το παιδι που σπουδαζει στην Οδοντιατρικη σχολη και δεν υπαρχει σε κανενα αλλο περιφερειακο πανεπιστημιο, θα πρεπει να τιμωρειται που σπουδαζει στη Θεσσαλονίκη; Για όλους τους φοιτητές πρέπει να γίνει η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. Είναι καταφωρη αδικία!

Γατόνι
|

@ Τσοβόλα δώστα όλα

Μπράβο συνάδελφε! Τον ξεσκέπασες. Το σωστό είναι να καταργηθεί το στεγαστικό επίδομα για να πέσουν τα νοίκια. Κι αν πάρεις κάποια αύξηση στο μισθό σου είναι για να τα δίνεις στα σουπερμάρκετ της αισχροκέρδειας. Να ζητήσουμε μείωση λοιπόν. Είμαστε γατόνια εμείς. Δεν μασάμε με τέτοια.

Kostas
|

Να πάτε να σπούδασε τε κύριοι στην επαρχία και όχι Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πολύ σωστά έκανε ο πρωθυπουργός τον συγχαίρω και όταν τον συναντήσω κάποτε θα του πω να το πάει στα 3500 στην επαρχία. Αθήνα δεν είναι μόνο η ελλαδα πάρτε το απόφαση κύριοι.

Μέλος ΔΕΠ
|

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μέτρο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό και άκομψο τυράκι του κ. Μητσοτάκη προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους για να μειωθούν οι αντιδράσεις για το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που καταστρατηγεί το πνεύμα το άρθρου 16 του Συντάγματος και ανοίγει τις πόρτες τις απόλυτης εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφήστε που έρχονται και οι Ευρωεκλογές!

Τι δεν καταλαβαίνετε?
|

Τα είπαμε αυτά παιδιά.... μας ενδιαφέρουν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς που θα σπουδάζουν στα ιδιωτικά "παραρτήματα" και άρα θα μένουν στο σπίτι τους....
Όσοι από την επαρχία θέλουν να σπουδάσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε δημόσιο πανεπιστήμιο.... θα πρέπει να ξηλωθούνε...

Γονέας
|

Δηλαδή εμείς από επαρχία που έχουμε παιδί που σπουδάζει Θεσσαλονίκη... τίποτα;
Τι λογική είναι αυτή;

ΆΡΗΣ
|

ΤΙΜΩΡΕΊ ΤΌΝ ΦΟΙΤΗΤΉ/-ΤΡΙΑ ΠΟΎ ΕΊΧΕ ΤΆ ΜΟΡΙΆ ΝΆ ΕΙΣΑΧΘΕΊ ΣΈ ΑΘΉΝΑ Ή ΘΕΣ/ΚΗ ;
π.χ. ΣΤΉΝ ΑΓΓΛΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ ΚΑΊ ΦΙΛΟΛΟΓΊΑ,
ΓΙΑΤΊ ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΌΝΟ ΣΈ ΑΥΤΈΣ ΤΊΣ ΔΎΟ ΠΌΛΕΙΣ ;
ΈΚΕΙ ΌΣΟΙ/-ΕΣ ΣΠΟΥΔΆΖΟΥΝ ΣΈ ΑΥΤΈΣ ΤΊΣ ΠΌΛΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΚΑΊ ΕΞΑΙΡΟΎΝΤΑΙ ;
ΤΉΝ ΕΡΏΤΗΣΗ ΝΆ ΤΉΝ ΑΠΕΥΘΗΝΘΉΤΕ ΣΈ ΑΥΤΌΝ ΠΟΎ ΤΌ ΠΡΟΑΝΉΓΓΕΙΛΕ.
ΔΈΝ ΝΤΡΈΠΕΤΑΙ ;

Παύλος
|

Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τα πιο ακριβά ενοίκια . Και αυτοί δίνουν αύξηση του επιδόματος σε άλλες πόλεις?

Τσοβόλα δώσ' τα όλα
|

Για άλλους θα εκτροχιαστεί το τραίνο της δημοσιονομικής σταθερότητας.... αλλά για επιδοτήσεις (από το κρατικό ταμείο) στην αισχροκέρδεια των ενοικίων βρέχει 500ρικα!
Αύριο τα "φοιτητικά" ενοίκια θα πάρουν φωτιά. Τέτοιο bizness party μόνο με Κυριάκο παιδιά! Να τα βλέπουν τα αριστερά "γατάκια" να μαθαίνουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ