Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αντιστοίχιση πενταετών τμημάτων Μηχανικών με τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών

Έγγραφο ου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

03/03/2024

Ενημερώθηκε: 04/03/2024, 07:30

Άκουσε το άρθρο

"Oι εργασίες της  Επιτροπής για τον καθορισμό της αντιστοιχίας Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων με Τμήματα Πολυτεχνικών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς".

Αυτό διαβεβαιώνει με έγγραφο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο φέρει ημερομηνία 19-2-24.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα από το έγγραφο  του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών


Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρη, σχετικά,  έκανε την ακόλουθη δήλωση στη Βουλή:

"Σας μεταφέρω την κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού, τη δημόσια δέσμευσή του, ότι το θέμα αυτό   λύνεται. Το επεξεργάζεται η Επιτροπή και είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου".

Στην ως άνω Επιτροπή συμμετέχουν ως μέλη εκτός των εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωποι του ΤΕΕ, ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) καθώς και ένα μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής γνωστικού αντικειμένου της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του τμήματος που εξετάζεται και υποδεικνύεται από τις Πολυτεχνικές σχολές Α.Ε.Ι. 

Αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι η υποβολή  πρότασης  βάσει των κριτηρίων που καθορίστηκαν στην   με αρ. 241205/28.07.22 Κ.Υ.Α.

Οι  προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, προκειμένου να θεωρούνται αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής και να απονέμουν διπλώματα μηχανικών είναι οι εξής:

α. Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου σπουδών, που καταρτίζεται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος, να διαρκεί δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

β. Το περιεχόμενο σπουδών και επομένως και ο τίτλος του διπλώματος που απονέμεται να αντιστοιχεί σε βασική ειδικότητα μηχανικού, όπως οι ειδικότητες ορίζονται στην υποπαρ. ΙΓ12 του ν. 4254/2014 (Α ́85).

γ. Στο πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,

ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,

γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,

δδ) η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού συστημάτων και εφαρμογών,

εε) η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων
Τα ανωτέρω στοιχεία του Προγράμματος Σπουδών πιστοποιούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης «ΕΘ.Α.Α.Ε».

δ. Στο πρόγραμμα σπουδών να προβλέπεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

ε. Τουλάχιστον το 80% των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.

στ. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος να είναι συναφές σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής

ζ. Τα υπό στοιχεία ε ́και στ ́ στοιχεία βεβαιώνονται από την ΕΘ.Α.Α.Ε.

η.Το Τμήμα να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο σπουδών. Στην απόφαση αντιστοιχίας ορίζεται το χρονικό σημείο στο οποίο ανατρέχει η ισχύς της ώστε να περιλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Σπουδών επί του οποίου η Επιτροπή κρίνει την αντιστοιχία.

Σχόλια (23)

Nik
|

Φτανει. Δεν μπορω να προλαβω να δω τιποτα....

Ε
|

@ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΕΛ δυστυχώς είμαστε πάλι στο σημείο 0.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΕΛ
|

Καλημέρα, τώρα ξύπνησα από το γλέντι των αποκριών. Γνωρίζει κανείς ( γιατί μπορεί να το έχασα ) μετά τους γοργούς ρυθμούς εργασιών της επιτροπής αντιστοίχισης εάν έχουμε κανένα νέο ;

ΝΙΚΟΣ
|

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ, δεν γνωριζουμε τιποτα, γιατι με τον γοργο ρυθμο που κινουνται οι εξελιξεις, δεν προλαβενουμε να τις δουμε!
Φτανει η κοροιδια ....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

Νεότερο υπαρχει;

ΑΛΕΞΗΣ ΕΛΜΕΠΑ
|

Γνωρίζει κανείς, μετά τους ταχύς ρυθμούς εργασιών της επιτροπής αντιστοίχισης, εάν έχουμε κανένα νέο ;

ΠΥΡΑΥΛΟΚΙΝΗΤΟΣ
|

Ενημερώστε με, λόγω της υψηλής ταχύτητας που προχωράνε οι αντιστοιχίσεις, να κόψω ταχύτητα για να τις δω και εγώ.

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ,
|

εμπρός για να ψηφίσουμε και "τσιμέντο ας γίνει".

Δήμος
|

Είναι τόσο ταχύς ο ρυθμός που κολέγια παίρνουν επαγγελματικά δικαιώματα και ξεπετάγονται ιδιωτικά πανεπιστήμια πιο γρήγορα και από την έγκριση στα δημόσια.

John
|

έχουμε τρελαθεί στην ταχύτητα.....

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Πόσο ταχείς είναι οι διαδικασίες αντιστοίχισης που δεν προλαβαίνουμε νσ τις δούμε;

Απόφοιτος
|

Τι σημαίνει το ταχείς ρυθμούς?
Δώστε επιτέλους μια ημερομηνία, σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις.
Τα ιδιωτικά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα και διαφημίζουν πως θα αποδίδουν τα νόμιμα επαγγελματικα δικαιώματα.

ΑRIS
|

@Αποφοιτε ΤΕΙ, ολα αυτα που υποστηριζεις ειναι λαθος. Δεν λεει πουθενα ο νομος που υποστηριζεις οτι λυνει το προβλημα με τα επαγγελματικα δικαιωματα, οτι σου δινει την δυνατοτητα να γινεις μελος του ΤΕΕ, καθως δεν περιγραφετε καμμια διαδικασια μεταβασης απο ΤΕΙ σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Απόφοιτος ΤΕΙ
|

Με το Ν. 4763/2020 θα γίνει η αντιστοίχιση των πτυχίων των πτυχιούχων των ΤΕΙ με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Με το νόμο αυτόν εναρμονίζεται πλήρως το Εθνικό με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Έτσι όλα αυτά που λένε απ' το Υπουργείο Παιδείας, περί Επιτροπών και τα λοιπά, θεωρώ ότι είναι αχρείαστα. Ο προαναφερόμενος Νόμος δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Ενήλικας
|

Παιδιά, υπάρχει θεμα και στα ετη σπουδων στα τμήματα επιστημης και τεχνολογίας τροφιμων τα οποία είναι ολα πανεπιστημιακα. Γιατί να υπάρχουν τμήματα επιστήμης και τεχνολογίας τροφιμων σε διαφορετική σχολή από τις γεωπονικες επιστημες με 4 χρόνια;
Ενώ, στις σχολές γεωπονικών επιστημών το τμήμα παρέχει 5 χρόνια.
Σε τι διαφερουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα;

@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Όπως έχει σχολιαστεί πολλές φορές, η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι 4 έτη σπουδές για Μηχανικός ΤΕ και 1 έτος μαθήματα για παιδαγωγική/διδακτική επάρκεια. Δεν είναι 5 έτη σε ένα "κλάδο/γνωστικό αντικείμενο" (αλλά σε δύο), ούτε αυτό σε πανεπιστημιακό χαρακτήρα.

Για αυτό και κατ' επέκταση δεν γίνεται να έχει η ΑΣΠΑΙΤΕ ποτέ και το integrated master (ο νόμος απαιτεί 5ετία σε ένα κλάδο και, επίσης, π.χ. μαθήματα εμβάθυνσης σε αυτό τον κλάδο).

Ο καθένας θέλει και άλλα εκ των υστέρων
|

Οι σχολές των αποφοίτων ΑΕΙ ΤΤ (ΤΕΙ) εννοειται οτι "δεν έγιναν ξαφνικά πενταετές" ούτε φυσικά "ίδια μαθήματα διδάχθηκαν, ίδιοι καθηγητές, ίδιες αίθουσες"! Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (7 εξάμηνα μαθήματα και ένα εξάμηνο πρακτική και πτυχιακή) καταργήθηκε! (Πλην ΑΣΠΑΙΤΕ). Οι καθηγητές είναι εργαζόμενοι και εφαρμόζουν τον εκαστοτε εγκεκριμένο οδηγό σπουδών, πλέον τον πανεπιστημιακο, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον οδηγό σπουδών ΤΕΙ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο... τώρα για τις αίθουσες, και το πρωί είναι επαλ και το απόγευμα ΣΑΕΚ... άρα ίδιο?

Τα ΜΕng εννοείται δεν είναι "πετσινα", είναι Κανονισμός της ΕΕ όπως ισχύει ανέκαθεν για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (και άργησε να εφαρμοστεί είναι το ορθό και μάλιστα δίνεται μετά από αξιολόγηση, δείτε το σχετικό νόμο).

Οι μόνοι που δεν πρέπει να περιμένουν είναι αυτοί που ολοκλήρωσαν 5ετεις σπουδές σε πανεπιστημιακο τμήμα μηχανικών. Αλλά οι πρώτοι αναμένονται να βγουν από το φετινό καλοκαίρι, να μαζευτεί κρίσιμη μάζα πτυχιούχων μερικά χρόνια και μετά δίνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα... περίπου καμια 5ετια απο τωρα. Στην Ελλάδα κακώς, αλλά έτσι συμβαίνει, το έχουμε δει πολλάκις σε πόσα νέα τμήματα...

Τώρα αν είναι μέσω εμπειρίας και περαιτέρω σπουδών για "επαγγελματική ανάπτυξη", αυτό πρέπει να οριστεί νομικά για όλα τα είδη πτυχιούχων (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΣΑΕΚ, Κολλεγια, κ.λπ.), όχι ως μοναδικό προνόμιο για τους ΤΕΙ μόνο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Η ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ ήταν οκτώ εξάμηνα υποχρεωτικές παρακολουθήσεις μαθημάτων και εργαστηρίων ένα εξάμηνο πρακτική και ένα εξάμηνο εκπόνηση πτυχιακής δηλαδή 10 εξάμηνα σπουδές Μετά έγινε ΑΣΠΑΙΤΕ με 10 ξανά εξάμηνα σπουδών και στην αγορά όλοι οι πτυχιούχοι σαν παιδαγωγοί είναι ΠΕ ενώ σαν μηχανικοί δεν είναι ΠΕ.Αυτό δύναται να αλλάξει τώρα με το νόμο για τα ΑΕΙ ; Ασχολείται κανείς η μόνο τα ιδιωτικά ΑΕΙ μας ενδιαφέρουν; Η ΑΣΠΑΙΤΕ πρώην ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ έχει τεράστιο οικόπεδο και υποδομές στο Μαρούσι και είναι στάσιμη τόσα χρόνια. Ας το δουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας αυτό το θέμα έχει κουράσει τόσα χρόνια στο περίμενε .

Αντωνης
|

Ο τίτλος "με ταχείς ρυθμους" είναι τουλάχιστον προκλητικός. 5 χρονια έχουν περάσει από τον νόμο 4610 του 2019 που οριζε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλα αυτά σε μερικούς μήνες. Πρέπει οι φοιτητές των τμημάτων αυτών να κατασκηνώσουν έξω από το υπουργείο για μερικές ημερες γιατί η κοροϊδία έχει τα όρια της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

Καποιο νεοτερο; Ειναι γνωστο πως την Τριτη 27/2/24 το ΤΕΕ συνεδριασε με σχολες μηχανικων απ' ολη την Ελλαδα. Τι αλλο περιμενει η επιτροπη πια; Ας εκδοσει τις γνωμοδοτησεις!

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
|

Μηχανικοί ΤΕΙ

Να μην περιμένετε να αποκτήσετε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι των
τ.ε.ι με τις σχολές 5ετων σπουδών. Θα βαρεθείς να περιμένεις. Καλύτερα δώστε
κατατακτήριες εξετάσεις σε πολυτεχνική ή σχολή μηχανικών. Μην περιμένετε να λυθεί
η κοροϊδία. Ξανά σπουδάστε 3 - 4 χρόνια θα ναι νομίζω. Δεν νομίζω να παρακολουθήσεις
και τα 10 εξάμηνα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
|

Άντε μακάρι. Το θέμα δεν είναι μόνο οι σχολές μηχανικών, το θέμα είναι (ή μάλλον το
περίεργο είναι) ότι υπάρχουν τμήματα, όπως νοσηλευτικής, διατροφής και διαιτολογίας,
αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης των πρώην τ.ε.ι
τα οποία δεν είναι ακόμα αντίστοιχα με τα πανεπιστημιακά τμήματα που ήταν ανέκαθεν
πανεπιστημιακά, ενώ παρέχουν όλα αυτά τα τμήματα τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο νόμος αυτός είναι ακόμα του Γαβρόγλου. Θα πρέπει όλα τα ομοειδή τμήματα να γίνουν
αντίστοιχα μεταξύ τους. Καιρός να γίνει.

Μηχανικοί ΤΕΙ
|

Και με τους αποφοίτους των ΑΕΙ ΤΤ (ΤΕΙ) που ξαφνικά έγιναν οι σχολές τους πενταετείς, τι θα γίνει; Ίδια μαθήματα διδάχθηκαν, από ίδιους καθηγητές, στις ίδιες αίθουσες.

Χιλιάδες αποφοίτους με πραγματικά ΜΕΤΑπτυχιακά MSc, και όχι με τα πέτσινα MEng, τους πετάτε στα σκουπίδια. Τόσα χρόνια μόνο λόγια, και ούτε μία πράξη για επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι δυνατών στο εξωτερικό να είναι διπλωματούχοι, και στην Ελλάδα να τους απαγορεύετε την επαγγελματική ανάπτυξη μέσω εμπειρίας και περεταίρω σπουδών;

Ντροπή σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ