Η θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΠΠΣ για την αξιολόγηση

04/03/2024

Άκουσε το άρθρο

Το ΔΣ καθώς και τα μέλη του έχουν ταχθεί υπέρ της αξιολόγησης τόσο του προσωπικού όσο και του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στα Πρότυπα και στα Πειραματικά Σχολεία. Διαπιστώνουμε όμως ότι οι υπεύθυνοι στο ΥΠΑΙΘ δεν έχουν αντιληφθεί πώς σχεδιάζεται και πώς υλοποιείται μια τόσο σοβαρή κι εκτεταμένη διαδικασία. 

Θα απαριθμήσουμε τα προβλήματα όπως τα έχουμε εντοπίσει.

1.     Τα σχολεία μας ενώ υπέβαλαν τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας, ουδέποτε έλαβαν ανατροφοδότηση, όπως προβλέπεται.

2.     Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αξιολογηθούν σε μια περίοδο μόλις επτά εβδομάδων όπου: α) τα σχολεία έχουν μετακινήσεις λόγω των πολυήμερων εκδρομών β) ξεκινά η πρακτική άσκηση των φοιτητών για το εαρινό εξάμηνο γ) η διδακτέα ύλη σχεδόν κοντεύει να ολοκληρωθεί  δ) τα Πρότυπα, Γυμνάσια κυρίως, θα προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

3.     Οι Διευθυντές και οι Σχολικοί Σύμβουλοι διαμαρτύρονται για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί.

4.     Δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι οι εκπαιδευτικοί με θητεία έχουν ήδη καταθέσει στις ΠΕΠΠΣ πλήρη φάκελο με τα τυπικά τους προσόντα και το εκπαιδευτικό έργο/δράσεις.

5.     Η πλατφόρμα στην οποία καλούμαστε ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ να καταθέσουμε τον προσωπικό μας φάκελο είναι κακοσχεδιασμένη και δυσλειτουργική καθώς α) δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης  β) δεν υπάρχει δυνατότητα περιήγησης μπρος-πίσω γ) υπάρχουν ασαφή και επικαλυπτόμενα πεδία όπως έχουν επισημάνει ΟΛΟΙ, αξιολογούμενοι κι αξιολογητές. Οι οδηγίες «να τα γράψετε πρώτα σε word και με copy – paste να τα περάσετε στην πλατφόρμα» δεν έχουν αποτέλεσμα ούτε συνάδουν με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό που προωθεί ο κ. Πιερρακάκης. Για του λόγου το αληθές τον καλούμε να δοκιμάσει ο ίδιος την πλατφόρμα και αν όσα καταγγέλλουμε είναι ψευδή θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη, αλλιώς μας την οφείλει εκείνος.  

6.     Δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε συντονισμός και η  διαδικασία δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε οι εκπαιδευτικοί να αξιολογηθούν και να ανανεώσουν την θητεία τους.

Η αξιολόγηση αυτή είναι μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση των εκπαιδευτικών. Δεν καταλαβαίνουμε για πιο λόγο επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ως νεοδιόριστοι, για να παραμείνουμε σε μια θέση που έχουμε τοποθετηθεί ήδη αξιολογημένοι μέσω ΑΣΕΠ, ΚΥΣΔΕ, ΔΕΠΠΣ ή ΠΕΠΠΣ.  Θα μπορούσαμε απλά να καταθέτουμε το εκπαιδευτικό μας έργο που αφορά στους στόχους των Π.Σ. ή Πει.Σ. και να το επικυρώνει – αξιολογεί το ΕΠΕΣ, όπως και προβλεπόταν από το νόμο 4692  για τα Π.Σ. και Πει.Σ. που η ΝΔ ψήφισε το 2020. Όσον αφορά τη διδασκαλία θα αρκούσε μια παρατήρηση από το Σχολικό Σύμβουλο της ειδικότητας και μόνον αν υπήρχε αμφιβολία να γινόταν και δεύτερη.

Ζητούμε την άμεση αναστολή της αξιολόγησης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στην πλατφόρμα η οποία πρακτικά δε λειτουργεί. Επίσης το Αυτοτελές Τμήμα Π&ΠΣ, οι ΔΔΕ μαζί με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές των σχολείων να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική επανεκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού σχετίζεται με την ανανέωση ή την παράταση της θητείας μας.

Εκ του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΠΠΣ

Σχόλια (4)

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
|

Όσο και να φωνάζετε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η απόφαση έχει παρθεί. Δεν υποχωρεί κανείς. Θα γίνουν όλα όπως έχουν προαποφασιστεί. Έτσι είναι η ελληνική κοινωνία. Σε λοβοτομή. Ότι γίνεται την άλλη μέρα ξεχνιέται (βλ. αγρότες, απεργία ΑΔΕΔΥ, φοιτητές κλπ). Έχουμε μπει σε νέα εποχή, νέα τάξη πραγμάτων και θα πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα. Υπάρχει βέβαια και η παραίτηση.

Αντώνης
|

Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση αλλά με λιγότερη γραφειοκρατία. Έχει δίκιο ο προλαλήσας που μίλησε για μια πιο ευέλικτη και γρήγορη διαδικασία. Δεν βάζουμε υποψηφιότητα για μέλη ΔΕΠ. Πουθενά αλλού δεν γίνεται αυτό στο Δημόσιο με τέτοια απέραντη και πολύπλοκη γραφειοκρατία.

.... της κλίίμακος....
|

Πού αλλού στο δημόσιο ή στον ιφιωτικό τομέα υπάρχει τόσο πολύπλοκη χρονοβόρα κ γραφειοκρατικη διαδικασία;;; Στο Α1 μία διδασκαλία κ ενοποίηση Α2 κ Β σε ένα multiple choice... τόσο απλά! Τα υπολοιπαείναι για τις θέσεις πανεπιστημιακων... κι όχι μόνο...

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Ακόμη και στα εύκολα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά και κυρίως αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό έργο.
Να υπάρχει ένα τουλάχιστον καλό παράδειγμα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ