Οι πρόεδροι των τμημάτων Μαθηματικών των ΑΕΙ για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, η οποία βασίζεται σε αμφιλεγόμενες ερμηνείες του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος, στερείται επαρκούς νομιμοποίησης.

04/03/2024

Ενημερώθηκε: 04/03/2024, 18:05

Άκουσε το άρθρο

Σχετικά με το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1    Τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια προσφέρουν στους αποφοίτους και στις απόφοιτές τους πολύ υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και τίτλους σπουδών με μεγάλη αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.

2    Οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν συμβάλλουν στην ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ, παρά την διαρκώς επιδεινούμενη απόκλιση από το διεθνή ή ευρωπαϊκό μέσο όρο δεικτών, όπως οι δαπάνες ως ποσοστό το ΑΕΠ, οι δαπάνες ανά φοιτητή ή ο αριθμός φοιτητών ανά διδάσκοντα.

3    Όσον αφορά στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων, και ειδικά ως προς την παράκαμψη του Άρθρου 16, το οποίο ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και απαγορεύει τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Νομοθετικές πρωτοβουλίες τέτοιας έκτασης προϋποθέτουν ξεκάθαρο συνταγματικό τοπίο, ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρεία κοινωνικο-πολιτική συναίνεση. Είναι επομένως απορίας άξιο γιατί το συγκεκριμένο νομοθέτημα εισάγεται χωρίς να ικανοποιείται καμία από τις παραπάνω αναγκαίες συνθήκες. 

4    Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ίδρυση και λειτουργία των παραρτημάτων αυτών δεν αποτελούν αυστηρές προδιαγραφές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι απολύτως αναντίστοιχες με τις ισχύουσες για τα δημόσια ΑΕΙ σε αρκετά θέματα ακαδημαϊκότητας, όπως ο τρόπος επιλογής των Καθηγητών, η σύσταση και λειτουργία των ακαδημαϊκών οργάνων ή η διεξαγωγή της έρευνας.  

5    Η ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, δημιουργεί συνθήκες ανισότιμης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποτίμησης των τίτλων σπουδών και συρρίκνωσης των Δημόσιων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. 

6    Εκτιμούμε ότι η ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών ή μη κρατικών πανεπιστημίων:

  • Θα υποβαθμίσει το επίπεδο πανεπιστημιακών σπουδών στη χώρα, αφού τα χαμηλού επιπέδου κριτήρια εισαγωγής και οι χαμηλού επιπέδου σπουδές ενδέχεται να οδηγήσουν στην αθρόα παραγωγή πτυχίων χαμηλής ποιότητας τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κλάδους.
  • α επηρεάσει αρνητικά το δημόσιο πανεπιστήμιο, με την έτι περαιτέρω εγκατάλειψή του από την Πολιτεία, και θα πλήξει ιδιαίτερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Η δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ισότητα πρόσβασης στις πανεπιστημιακές σπουδές και την ανεξαρτησία της σκέψης στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Η λειτουργία υψηλού επιπέδου δημόσιων πανεπιστημίων αποτελεί κοινωνική επένδυση και κύρια προϋπόθεση κοινωνικής προόδου και ευημερίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

1    Θεωρούμε ότι η διαρκής ενίσχυση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με επαρκείς πόρους για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας.

2    Υπενθυμίζουμε ότι ως Πρόεδροι των Τμημάτων Μαθηματικών ζητάμε άμεσα την κατάργηση του άρθρου 99 του Ν. 4957/2022 (και όχι απλώς την αναβολή εφαρμογής του, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 3319/2023) σχετικά με την απόκτηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και σημειώνουμε ότι τα ήδη εντεταγμένα στο υφιστάμενο και πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών μαθήματα του κάθε Τμήματος πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται ως επαρκή.
                                        
3    Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, η οποία βασίζεται σε αμφιλεγόμενες ερμηνείες του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος, στερείται σαφούς στόχευσης και επαρκούς νομιμοποίησης. 

  Οι πρόεδροι των τμημάτων Μαθηματικών των ΑΕΙ για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

•    του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ 
•    του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ 
•    του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών 
•    του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
•    του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών  του Πανεπιστημίου Κρήτης
•    του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου 
•    του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 
•    του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και
•    του Διευθυντή του Τομέα Μαθηματικών της ΣΕΜΦΕ.

 

Σχόλια (4)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

1840 φοιτητές στα διάφορα μαθηματικά τμήματα στο πρώτο έτος. Άλλοι τόσοι πέρυσι και περισσότεροι ακόμη τα προηγούμενα έτη... δεκαετίες ολόκλητες. Χρειάζεται ο τόπος τόσους μαθηματικούς;
Όλοι γνωρίζουν την απάντηση αλλά δεν μιλούν, προέχουν τα ψηφαλάκια.
- Και από τα παιδιά μας;

Ερώτημα
|

Έχουν και τα τμήματα μαθηματικών πρόβλημα λόγου διδασκόντων/διδασκομένων με τους ελάχιστους αριθμούς εισακτέων τα τελευταία 3 χρόνια?
Οι πρόεδροι έχουν κάποιο σχόλιο για τις ανάγκες τις χώρας σε μαθηματικούς και ποιά στρατηγική εξυπηρετεί η προσθήκη 2 νέων τμημάτων το 2018?
Είναι ισότιμα τα πτυχία των πανεπιστημιακών τμημάτων έως σήμερα?
Αν ξεχάσουμε τα κολέγια, πως βλέπουν το μέλλον των τμημάτων?

Νίκος
|

Πολύ καλή τοποθέτηση και μάλιστα από όλους τους προέδρους των τμημάτων..

Νικόλαος
|

Υπάρχουν τόσα πολλά τμήματα Μαθηματικών;;; Τι δουλειά κάνουν οι αποφοιτοί τους;;; Είναι ποτέ πιθανό να ιδρυθεί "ιδιωτικό" Μαθηματικό τμήμα και που άραγε, στη Θράκη;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ