"Είναι ξεκάθαρο και δεν έχουμε πει ποτέ ότι δεν θέλουμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Έχουμε απαντήσει, τουλάχιστον εγώ, πάνω από πέντε φορές σε διαφορετικές ερωτήσεις, πως το ότι προχωράμε με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση δεν αναιρεί τη βούλησή μας, την πρόθεσή μας να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16".
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. όταν ζητήθηκε από δημοσιογράφο εξηγήσει τη φράση που χρησιμοποιεί, αρκετά συχνά, ο υπουργός Παιδείας ότι το άρθρο 16 χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.
"Εδώ μιλάμε για παραρτήματα ξένων Α.Ε.Ι., μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:"Μετά την επικείμενη, ελπίζω -για να μην ξανακάνει κάποια «κωλοτούμπα» κάποιο κόμμα της Αντιπολίτευσης- αναθεώρηση του άρθρου 16- θα έχουμε σύσταση εξ’ αρχής ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Άρα, νομίζω ότι η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι πολύ σωστό αυτό το οποίο λέει ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης".
Επίσης στο εισαγωγικό σημείωμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε τα εξής:
Ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που περιλαμβάνει διατάξεις για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και προβλέπει την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην χώρα μας.
176 από το 205 άρθρα του Νομοσχεδίου αφορούν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται άρθρα:
Για την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που όπως έχει δηλώσει ο Πρύτανης του ΔΠΘ σε επιστολή του «στο νομοσχέδιο υιοθετούνται προτάσεις της πρυτανικής αρχής».
Ρυθμίζεται το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, μάλιστα, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «ιστορική στιγμή» λέγοντας ότι πρώτη φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο που θωρακίζει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το πηγαίνει στο μέλλον.
Παράλληλα, βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που διέπουν τα ΑΕΙ, μέσω της επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, ενώ ενισχύεται το αυτοδιοίκητο και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία προκήρυξης, εκλογής και διορισμού μελών ΔΕΠ. Επιπλέον, διευκολύνεται η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις και σε ερευνητικά προγράμματα.
Σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει πως οι προτάσεις της αξιοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ενισχύει την διοικητική αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου.
Αποδεικνύεται, πως η Κυβέρνηση συνδιαμορφώνει μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μια ευρύτερη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αυξάνεται σε 1 δις ευρώ, μέσα από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων.
Μέσω της ρύθμισης αυτής, Έλληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλοί επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους εφόσον το επιθυμούν.
Αυξάνεται το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, από 1500 στα 2000 ευρώ και από 2000 σε 2500 σε όσους συγκατοικούν, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο 2024, από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι φοιτητές απέναντι στο αυξημένο κόστος της στέγασης, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα.
@Ερώτημα 5 Μαρ 2024 12:11
Επειδή ένας απλός αναγνώστης-σχολιαστής του esos έχει θέσει τουλάχιστον τρεις φορές ένα μικρό και απλό "θεματάκι" (σ.σ. @5 Μαρ 2024 16:41).... μήπως έχετε την καλοσύνη να μας ενημερώσετε, για τη σχετική νομική τεκμηρίωση περί της Συνταγματικότητάς του από τους διακεκριμένους συνταγματολόγους που επικαλείστε?