Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Αυξάνεται κατά 500 ευρώ από Σεπτέμβριο για τους φοιτητές που φοιτούν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια (σ.σ. εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης)

04/03/2024

Άκουσε το άρθρο

Με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή  αυξάνεται το  ύψος του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος για  τους δικαιούχους φοιτητές που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα εκτός Περιφέρειας Αττικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης  από   1500,00 ευρώ σε  2.000 , ενώ στην περίπτωση   συγκατοίκησης του δικαιούχου φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία αυξάνεται η χορήγηση του επιδόματος από 2.000 ευρώ σε  2.500.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει τα εξής:

1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ‘Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500,00 €) ευρώ. 

Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. 

Το επίδομα του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00 €) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που Φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500,00 €) ευρώ.».

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών καθορίζονται η αναπροσαρμογή του στεγαστικού επιδόματος, τα ακαδημαϊκά έτη της καταβολής, η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος, ο χρόνος πληρωμής του, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η αρχή ή οι Φορείς ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, η αρχή ή σι Φορείς πληρωμής αυτού, ο τρόπος λογιστικής τακτοποίησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό Θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

 Στην περίπτωση δικαιούχων που Φοιτούν σε Φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Α.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, Α.Ε.Α.) η εκκαθάριση των αιτήσεων αυτών, καθώς και η ενταλματοποίηση της δαπάνης πραγματοποιείται από τους Φορείς αυτούς. 

Από τους ίδιους Φορείς πραγματοποιείται η εκκαθάριση και ενταλματοποίηση της δαπάνης για όσες αιτήσεις δεν εκκαθαρίστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη των ισχυουσών Περί παραγραφής διατάξεων και με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. 

Για την εκκαθάριση και την ενταλματοποίηση της δαπάνης οι ανωτέρω Φορείς επιχορηγούνται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι οποίες μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό τους σε διακριτό κωδικό αριθμό.

 Υποχρεώσεις δαπανών που αφορούν οε δικαιούχους Φοιτητές των Σχολών των Υπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνονται από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων αυτών.

 Ειδικά, για το έτος 2017 η κάλυψη των δαπανών αυτών από τα ως άνω Υπουργεία, Θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά πίστωσης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων.».

Σχόλια (8)

Γιάννης
|

Γιατί πήρε κανένας λεφτά??

Μη χειρότερα
|

Τι αδικία είναι αυτή; Πάτε καλά; Αν έστειλα το παιδί μου στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα να σπουδάσει γιατί δεν δικαιούται εκεί το επίδομα; Μας κοροϊδεύετε;

Βασως
|

Μπορούν να μας εξηγήσουν τους λόγους που δεν περνούν την αύξηση οι φοιτητές Αθήνας Θεσσαλονίκης;

Μαιρη
|

Γιατί να μην δωθεί σε όλους τους φοιτητές εμάς που σπουδάζουν τα παιδιά μας σε Αθήνα μας ρωτάνε πως τα βγάζουμε πέρα που είμαστε κ από Επαρχία ; Απαράδεκτο…….

Γκαϊνταρτζής Γιάννης
|

Ο φοιτητής μπορεί να μισθώσει και κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Διαχωρισμος@
|

Γιατι αν σου δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στο αντικείμενο σου θα πρεπει να σου δώσουν πλήρη, μιας και εχεις πιστοποιηθεί απο το Υπουργείο τους. Στην πράξη αυτο σημαινει μεγαλυτερους μισθους και η κυβερνηση δεν θελει να ξοδευτουν οι επιχειρησεις ενω 35 χρονια σε πληρωνουν σαν ανειδικευτο. Ηταν δικαιο και συνεχιζει να ειναι πραξη.

Διαχωρισμος
|

Καλό... Δίδεται και στους σπουδαστές πρώην ΙΕΚ νυν ΣΑΕΚ. ΣΩΣΤΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΤΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΣΩΣΤΑ. ΔΙΚΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ;; ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΑΠΌΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΉΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ;;; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΌΣ ΜΕΤΑΚΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΙΕΚ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΊΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ;;; ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ;;;

ΣΩΤΗΡΗΣ
|

Πολύ σωστό το μέτρο αλλά θα πρέπει για λόγους ισονομίας να ισχύσει για όλους. Οποιος σπουδάζει σε ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ έχει λιγότερα ή περισσότερα έξοδα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ