Η ερμηνεία της «αριστείας» από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

05/03/2024

Άκουσε το άρθρο

Τη δική του ερμηνεία για τον όρο  «αριστεία»  έδωσε στη Βουλή ο υπουργός  Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή  τις σχετικές αναφορές Βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

«Κι επειδή αναφέρατε έτσι γενικά και τον όρο αριστεία, ότι τον χρησιμοποιούμε και εδώ θέλω να πω ότι εξαρτάται τι εννοεί κανείς», είπε ο υπουργός Παιδείας, και συνέχισε:

Αν ορίζει την αριστεία ως διεργασία, εγώ την πιστεύω βαθιά. 

Αν την ορίζει ως κατάσταση θα σας πω κι εγώ ότι δεν θέλουμε αυτό. 

Ως διεργασία τι σημαίνει όμως;

 Σημαίνει ότι ο καθένας να βρίσκει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, σημαίνει ο καθένας να μπορεί να βρίσκει συνθήκη ευτυχίας η οποία είναι δική του και όχι του οικογενειακού του, φιλικού, κοινωνικού του περιβάλλοντος και σημαίνει να μπορεί ο καθένας να ταυτίζει αυτόν τον όρο με τον όρο μεράκι και να τον βρίσκει στη ζωή του. 

Κι επειδή πιστεύω ότι σ’ αυτό, λίγο πολύ όλοι συμφωνούμε, αυτό είναι κάτι το οποίο μας το διδάσκουν τα παιδιά τα οποία κυρίως είναι στην ειδική αγωγή σήμερα και οι οικογένειές τους.

 Κι επειδή θέλουμε να τους τιμήσουμε όλοι και το λέω με ειλικρίνεια αυτό και χωρίς κανένα πολιτικό χρώμα και πολιτικό πρόσημο, αν θέλετε, σ’ αυτό το κομμάτι να καθίσουμε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε και μία πρόταση με τους μέγιστους δυνατούς όρους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και αυτές τις οικογένειες και αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης που είναι το πιο ουσιαστικό κατά την κρίση μου, που μπορούμε. 
 
 

Σχόλια (8)

Master chef ("και που λες Ευτυχία ευτυχία δεν βρήκαμε…
|

Κι εγώ είμαι άριστος ως διεργασία και όχι ως κατάσταση. Θα με πάρετε μάγειρα στο Υπουργείο με το δικό σας μισθό, να κάνω κι εγώ το μεράκι μου και να βρω την ευτυχία ή έστω την Ευτυχία(την ξανθιά στο δεύτερο όροφο)?

Φιλόλογος απών
|

Λόγος περί αριστείας λοιπόν! Έναν ορισμό προσπάθησε να δώσει ο υπουργός αφήνοντας να αιωρείται ότι ο ίδιος εκφράζει αυτόν τον ορισμό. Άλλους ορισμούς παρέθεσε ο κ. Πλατάρος, περί των οποίων δεν έχω καμία διάθεση να σχολιάσω, γιατί ανήκουν στο πεδίο του ασυνάρτητου λόγου.
Γενικότερα ο καθένας δίνει όποιον ορισμό είναι κοντά στις προσωπικές του προτιμήσεις ή εμμονές. Το έκανε, για παράδειγμα, ο Άδωνις, αναθεματίζοντας καθετί "αριστερό" ως εχθρό της αριστείας! Ο ίδιος βέβαια επαίρεται για την αρχαιογνωσία του, αλλά προφανώς αγνοεί (ή παραβλέπει) ότι η λέξη "αριστερός" είναι ομόρριζη της λέξης "άριστος"! Και "άριστος", λέει η ελληνική γραμματική, είναι ο υπερθετικός βαθμός του επιθέτου "αγαθός"!
Αν μη τι άλλο, η ετυμολογική προσέγγιση της λέξης μας υποχρεώνει να σταματήσουμε την αναπαραγωγή της ανοησίας ότι η αριστεία είναι ξένη προς την αριστερά και αρμόζει μόνο ...στη δεξιά! Για το λόγο αυτό παραθέτω παρακάτω αλφαβητικά καμιά 40ριά ονόματα των κατά κοινή παραδοχή "αρίστων" Ελλήνων του 20ου αιώνα (δεξιών και αριστερών αδιακρίτως), για να αποφασίσει ο καθένας αν η βλακώδης οικειοποίηση της αριστείας από τον συντηρητικό χώρο έχει τελικά κάποιο πραγματικό αντίκρισμα:
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ΑΤΤΙΚ, ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ, ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΚΑΤΣΟΣ, ΕΛΥΤΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΚΑΒΑΚΟΣ, ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΛΛΑΣ, ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ, ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΚΟΥΝ, ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, ΛΑΜΠΕΤΗ, ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΜΙΝΩΤΗΣ, ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΞΕΝΑΚΗΣ, ΠΑΞΙΝΟΥ, ΠΑΠΑ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΡΙΤΣΟΣ, ΣΕΦΕΡΗΣ, ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ, ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ, ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, ΧΟΡΝ, ΧΡΗΣΤΟΥ...

@Πλατάρος Γιάννης
|

Κε Γιάννη που ζεις; δεν ζεις στην Ελλάδα;
Εδώ αυτοί που συχνά ή μονίμως επικαλούνται την αριστεία είναι αυτοί που ξεφτιλίζουν τον όρο και δεν έχουν κάποια από τα " ευφυΐα, φιλότιμο, αξιοπρέπεια, εργατικότητα, ειλικρίνεια, μόρφωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση , ήθος, " μέχρι και κανένα από αυτά.
Τώρα άσε τα δεξιά,αριστερά, κεντρώα... όρια της κατανομής γιατί στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει κουλουβάχατα για αυτό ο κόσμος δεν πιστεύει εύκολα κανένα, είτε πολιτικό είτε κυβερνώντα γιατί έχουν πολλάκις και κατ' επανάληψη ξεφτιλίσει οι ίδιοι τον όρο.

@ριστεία, όχι αστεία
|

Τα έχει πει και ο πρώην υπουργός, ο Μπαλτάς. Τώρα βέβαια ορισμένοι τυφλωμένοι από το κομματικό πάθος άλλα νομίζουν, όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει και αυτοί οι ολίγοι εκτίθονται.
https://www.esos.gr/arthra/60275/ar-mpaltas-ti-simainei-aristeia

Γεώργιος
|

Η αριστεία αφορά την σύγκριση όλων ανεξαιρέτως με ένα κοινό σημείο αναφοράς και όχι ο καθένας να βρίσκει την "καλύτερη εκδοχή του εαυτού του". Είναι έννοια που αφορά το σύνολο και όχι το άτομο και πως εμείς μπορούμε να συγκριθούμε με αυτό.

Διαφορετικά μπορούμε να πούμε ότι ο φτωχός έχει αυτή την "καλύτερη εκδοχή", τόσα μπορεί να κάνει βρε παιδί μου και μπορεί να αριστεύσει σε αυτό, ενώ κάποιος άλλος να έχει καλύτερη "καλύτερη εκδοχή".

Πλατάρος Γιάννης
|

1. Αριστεία είναι το ανήκειν στα δεξιά άκρα των κανονικών κατανομών στα θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου όπως ευφυΐα, φιλότιμο, αξιοπρέπεια, εργατικότητα, ειλικρίνεια, μόρφωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση , ήθος.
2. Ευτυχία με αριστεία, είναι να είσαι κοντά στον μέσο όρο, των κατανομών, εισοδήματος, εργασιακών συνθηκών, υγείας, ομορφιάς, αριθμού τέκνων, καλών συγγενών, καλού περιβάλλοντος φυσικού και ανθωπογενους.
3. Έσχατη κατάντια ενός ανθρώπου είναι να χλευάζει την αριστεία. Δεν υπήρχε αυτό το είδος του ανθρώπου παγκοσμίως, πλην εμφανίσθηκε τα τελευταία χρόνια στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλιές.
4. Η αριστεία επιδιώκεται, όταν συνιστά μέσον επίτευξης ευτυχίας. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση. Η ευτυχία, μπορεί να επιτευχθεί με απειροελάχιστα υλικά μέσα. Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι ο μοναχισμος, όπου ο μοναχός, διάγει εν ευτυχία, κάνοντας αυτό που θέλει κι αγαπάει. Το πιο σύνηθες και προσιτό παράδειγμα ευτυχίας, είναι να έχεις υγεία, δουλειά που να αγαπάς ή - καλύτερα-- που να την θεωρείς παιγνιδι και κοντά στον μέσο όρο της κοινωνιας σε αυτά που είπαμε παραπάνω ή μακριά από τον. Μ. Ο. προς τα δεξια, σε 1-2 θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου.
Επιδίωξη του ανθρώπου είναι αυτό που έγραψε στο Δημοτικό ο Τζων Λεννον, στην δασκάλα του στην έκθεση - ερώτηση, "Τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;;;"
Η απάντηση ήταν "Ευτυχισμένος... "

Νάτο και το καλάθι της αριστείας
|

Είναι εξαγγελία σαν αυτό το καινούριο με τα φανάρια κυκλοφορίας όπου θα προστεθεί και τέταρτο χρώμα, ενώ γίνεται χαμός στους δρόμους γιατί είτε δεν λειτουργούν τα φανάρια ή γιατί παραβιάζονται συνεχώς.
Και το "αριστεία-pass" στο καλάθι με τα ψώνια.

γιαννης
|

Ωραια και σωστα τα λεει...αμα ειναι και δικα του ακομα πιο καλα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ