Σαράντα τέσσερις ημέρες μάθημα απέμειναν για τα Λύκεια και 54 για τα Γυμνάσια

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ' Λυκείου από τον Μάρτιο

10/03/2024

Ενημερώθηκε: 04/04/2024, 15:34

Άκουσε το άρθρο

Σαράντα τέσσερις ημέρες μάθημα για τα Λύκεια και 54 για τα Γυμνάσια απέμειναν , μέχρι τη  λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων, σύμφωνα με  το πρόγραμμα που  θα  ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναμένεται να είναι ίδιο με πέρσι.  

Αν  αφαιρέσουμε και τις πολυήμερες εκδρομές τις οποίες έχουν προγραμματίσει πολλά Λύκεια , οι ημέρες μαθημάτων γι αυτούς είναι ακόμη λιγότερες.

Ειδικότερα , σύμφωνα με το περσινό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να είναι το ίδιο και φέτος, τα μαθήματα  θα   λήξουν:

Στα Γυμνάσια  στις 30 Μαΐου (σ.σ. ενδεχομένως φέτος τα μαθήματα να λήξουν στις 24 Μαΐου) , ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν    στις 14 Ιουνίου.

Στα   Λύκεια, οι μαθητές θα κάνουν τελευταία ημέρα μάθημα την  Παρασκευή 17 Μαΐου.

Για την Α' και  Β' Λυκείου  οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου και οι απολυτήριες για τη Γ' Λυκείου στις 30 Μαΐου.

Το διδακτικό έτος  στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά  Σχολεία θα λήξει στις 14 Ιουνίου (15 Ιουνίου είναι Σάββατο).

Το έτος κατάρτισης στα ΙΕΚ λήγει στις 30/6/2023.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις   

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ΄Λυκείου από τον Μάρτιο

Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.

Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’.

Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.

Η θέση της  νυν Κυβέρνησης 

Η  πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για το φαινόμενο αυτός διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

"Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες  για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα  στη βάση των απουσιών".

Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν  τη δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.

Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και η «παράδοση» συνεχίζεται.

Κ. Γαβρόγλου: Καρκινικό κύτταρο

“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.

"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ' αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς  (σ.σ. τότε υπήρχαν οι δικαιολογημένες απουσίες) που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (3)

Θάνος
|

Καλή η υποκρισία της Κεραμέως, αλλά δεν ξεχνάμε ότι στην καταστροφική θητεία της ήταν αυτή που έστελνε εγκυκλίους στα σχολεία 1-2 μέρες πριν το κλείσιμο του σχολικού έτους, λέγοντάς μας να δεχτούμε οποιοδήποτε χαρτί έφερναν οι μαθητές για δικαιολόγηση απουσιών! Και είδαμε μέχρι και μαθητές με χαρτιά από "ψυχολόγους", να δικαιολογούν σωρείες απουσιών, ακυρώνοντας στην πράξη την νομοθεσία των απουσιών. Αυτοί κουνάνε το δάχτυλο, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε...

Όσο για τους μαθητές που στο τέλος της χρονιάς μένουν σπίτι και διαβάζουν, και πριν 30 χρόνια, όταν εμείς δίναμε Πανελλαδικές το ίδιο κάναμε. Και όντως καθόμασταν και διαβάζαμε για τις απαιτητικές Πανελλαδικές Εξετάσεις που είχαμε μπροστά μας. Δεν ήταν και δεν είναι αυτό το πρόβλημα, η υποκρισία τους είναι...

ΕΙΡΗΝΗ
|

Τα προαναφερθεντα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Ας σημειωθεί ότι για τα Γυμνάσια του Αγρινίου και η 11η Ιουνίου είναι αργία λόγω της απελευθέρωσης

Διευθυντής
|

Το υπουργείο φέτος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις ευρωεκλογές και πιο συγκεκριμένα τις ημέρες 7 και 10 Ιουνίου κατά τις οποίες τα σχολεία θα είναι κλειστά εφόσον χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα αλλά και λόγω της χορήγησης άδειας απουσίας σε ψηφοφόρους εκπαιδευτικούς. Για τα ΓΥΜΝΆΣΙΑ στα οποία διεξάγονται εξετάσεις από 1 έως και 15 Ιουνίου σημαίνει ότι απομένουν μόνο πέντε ημέρες διαθέσιμες για επτά μαθήματα εκ των οποίων τα δύο κλαδικά (διπλά μαθήματα, Αρχαία γλώσσα συν Αρχαία μετάφραση και γλώσσα συν λογοτεχνία). Πρέπει λοιπόν να λήξουν τα μαθήματα νωρίτερα από τις 30 Μαΐου στα ΓΥΜΝΆΣΙΑ, ώστε να ξεκινήσει η εξεταστική νωρίτερα από την 1η Ιουνίου κατά παρέκκλιση του νόμου. Συνιστώ δε στο υπουργείο να θεσμοθετήσει αυτήν την αλλαγή για τα ΓΥΜΝΆΣΙΑ, ώστε οι εξετάσεις να έχουν πραγματικά διδακτικό - εκπαιδευτικό νόημα και περιεχόμενο και όχι να προκαλείται στρες και άγχος σε μαθητές που για πρώτη ή δεύτερη φορά στη ζωή τους συμμετέχουν σε ανακεφαλαιωτικες εξετάσεις. Απαιτείται χρόνος μεταξύ των μαθημάτων, κατά την εξεταστική περίοδο, για την προετοιμασία των μαθητών. Ας το λάβουν υπόψη τους οι σύμβουλοι του υπουργού μας και να προτείνουν αλλαγές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ