Α. Η ΕΘΑΑΕ έλαβε το με αρ. πρωτ. 8444/23-10-2023 αίτημα ΥΠΑΙΘΑ στο οποίο ζητείται η διατύπωση γνώμης από το Ανώτατο Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση για την κατάργηση των υπό αναστολή 37 Τμημάτων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων είναι και τα έξι (6) Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ. Τα σε αναστολή λειτουργίας 6 Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ, τα οποία ιδρύθηκαν με τον ν. 4610/2019, παρέμειναν ανενεργά κατά το διάστημα των τεσσάρων και πλέον ετών από το 2019 έως σήμερα, καθώς δεν υπήρξε ούτε εισαγωγή φοιτητών ούτε διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό, λόγω της μη έναρξης της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.
Β. Η ΕΘΑΑΕ με το με αρ. πρωτ. 19557/21-1-2021 διαβίβασε στο ΕΛΜΕΠΑ το Πρότυπο Ποιότητας και Υπόδειγμα Υποβολής Πρότασης για την Πιστοποίηση 6 νέων Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών που βρίσκονται σε αναστολή .
Γ. Ωστόσο, το ΕΛΠΕΜΑ δεν υπέβαλε ποτέ σχετικό φάκελο στην ως άνω πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ με αίτημα την πιστοποίηση των νέων ΠΠΣ των 6 σε αναστολή Τμημάτων του προκειμένου να αξιολογηθούν με τα κριτήρια, που έχει προσδιορίσει και δημοσιοποιήσει η ΕΘΑΑΕ, με σκοπό την έναρξη λειτουργίας τους.
Τα παραπάνω αναφέρει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε έγγραφο προς τη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση Βουλευτή , ενώ σημειώνει τα εξής:
Η ΕΘΑΑΕ έλαβε γνώση:
α) των αρχικών μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των έξι αναφερόμενων Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ στις 14-06-2021, όταν απλώς της κοινοποιήθηκαν από το Γραφείο Πρύτανη ΕΛΜΕΠΑ τα σχετικά με μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου και με παραλήπτη τη Γεν. Δ/νση Ανώτατης Εκπαίδευσης, και
β) της πρότασης ακαδημαϊκής ανασυγκρότησης του ΕΛΜΕΠΑ που εστάλη στο Υπουργείο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της υπουργού (ΥΠΑΙΘ 62586/Ζ1/26-05-2022), χωρίς να έχει παραλάβει μέχρι τότε αίτημα από το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να εκφράσει σχετική γνώμη για τα εν λόγω Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ .
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΘΑΑΕ, βάσει νόμου (παρ. 1 άρθρ. 7 ν. 4653/20), εισηγείται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων επί αιτημάτων του ΥΠΑΙΘ που αφορούν «την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση, μετονομασία των Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους [..]».
Οι αποφάσεις για άνοιξε-κλείσε-συγχώνευσε τμήματα είναι - δυστυχώς - ΚΑΘΑΡΑ πολιτικές και όχι με βάση αντικειμενικών ακαδημαϊκών-γεωγραφικών-οικονομικών κριτηρίων. Έχουμε 2 αποδείξεις για αυτό, πρώτα την ταχύτατη μετατροπή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τις πρόσφατες αλλαγές στο ΔΠΘ.