Συστάσεις Βουλευτή ΝΔ προς Πρυτάνεις: Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι σχολική εκδρομή και οφείλουν να το κατανοήσουν

Τουρνικέ και κάρτα εισόδου πρέπει να απαιτούνται και για την είσοδο στους πανεπιστημιακούς χώρους και νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πρυτανικές αρχές να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το μέτρο.

20/03/2024

Ενημερώθηκε: 20/03/2024, 13:36

Άκουσε το άρθρο

Σε συστάσεις προς τους Πρυτάνεις προέβη σήμερα ο Βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση της ακαδημαϊκής Κοινότητας.

"Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι σχολική εκδρομή και ορισμένες πρυτανικές αρχές οφείλουν να το κατανοήσουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της ΝΔ, με  αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο  ΑΠΘ και στο  ΕΜΠ, ενώ προτείνει τα εξής μέτρα για τις Φοιτητικές Εστίες:

  • Πρώτο μέτρο θα πρέπει να είναι η χρέωση των δωματίων στους διαμένοντες με όρους ιδιωτικής σύμβασης όσον αφορά στην κατάσταση κάθε δωματίου. Θα πρέπει να τον παραδώσουν όπως τον παρέλαβαν. Διαφορετικά θα γίνεται φορολογική χρέωση στους ίδιους ή στους γονείς τους του κόστους αποκατάστασης.
  • Φυσικά, απαιτούνται τουρνικέ, κάρτα εισόδου και ιδιωτική ασφάλεια για να τηρείται η τάξη.
  • Τα παραπάνω όσον αφορά στις φοιτητικές εστίες.
  • Προφανώς, τουρνικέ και κάρτα εισόδου πρέπει να απαιτούνται και για την είσοδο στους πανεπιστημιακούς χώρους και νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πρυτανικές αρχές να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το μέτρο.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Βουλευτή της ΝΔ

Για πολλοστή φορά βλέπουμε επεισόδια στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης με ορμητήριο και τις φοιτητικές εστίες.

Πιστεύω ότι η κατευναστική λογική που συνοψίζεται στη φράση «Το θέμα είναι σύνθετο, αφορά νέους ανθρώπους και ο χειρισμός πρέπει να είναι ανάλογος», έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

Η πολιτεία, μέσω της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, οφείλει να αναλάβει δράση και να λύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία.

Η δράση πρέπει να είναι ανάλογη με τις εκκενώσεις των καταλήψεων σε εξωπανεπιστημιακά κτίρια. Εκεί πέτυχε.

Δεν μπορεί να περιμένει τις Πρυτανικές Αρχές να δώσουν λύση, ειδικά όσον αφορά στην κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

Οι φοιτητικές εστίες ουσιαστικά δεν βρίσκονται υπό την ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά της πολιτείας. Οι Πρυτανείες έχουν ευθύνη για την επιλογή των διαμενόντων εκεί και όχι για την φύλαξη.

Πρώτο μέτρο θα πρέπει να είναι η χρέωση των δωματίων στους διαμένοντες με όρους ιδιωτικής σύμβασης όσον αφορά στην κατάσταση κάθε δωματίου. Θα πρέπει να τον παραδώσουν όπως τον παρέλαβαν. Διαφορετικά θα γίνεται φορολογική χρέωση στους ίδιους ή στους γονείς τους του κόστους αποκατάστασης.

Φυσικά, απαιτούνται τουρνικέ, κάρτα εισόδου και ιδιωτική ασφάλεια για να τηρείται η τάξη.

Τα παραπάνω όσον αφορά στις φοιτητικές εστίες.

Προφανώς, τουρνικέ και κάρτα εισόδου πρέπει να απαιτούνται και για την είσοδο στους πανεπιστημιακούς χώρους και νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πρυτανικές αρχές να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το μέτρο.

Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι σχολική εκδρομή και ορισμένες πρυτανικές αρχές οφείλουν να το κατανοήσουν.

Η εμπέδωση ενός κλίματος ευταξίας είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση το κατανοεί.

Για την αντιπολίτευση αμφιβάλλω.

Σχόλια (14)

@Μέλος ΔΕΠ
|

Μια χαρά είστε. Εγώ δεν έχω θέρμανση εδώ και μια δεκαετία.

Μπομπ ο μάστορας
|

Τις κάψαμε τις ασφάλειες φαίνεται....

Μέλος ΔΕΠ
|

Με ποια ιδιότητα δίνει οδηγίες ο κύριος βουλευτής;

ΔΔ
|

Καλό θα ήταν να μπει έλεγχος στην είσοδο διαφορετικά ο προϋπολογισμός θα πηγαίνει συνέχεια για επιδιόρθωση των καταστροφών και αντίο θέρμανση κτλ...

Thrasymachos
|

Απαράδεκτος ο κ. βουλευτής. Του αρέσει να προκαλεί με κάθε ευκαιρία. Και επειδή κάνει την εντελώς άστοχη σύγκριση με τις σχολικές εκδρομές, να κάνουμε κι άλλη μία καλύτερη: Τα λόγια του είναι, ευπρεπώς διατυπωμένες, μαγκιές του καφενείου.

Μέλος ΔΕΠ
|

Ε ρεεεεεε που πάμε!!!!

Σωστός
|

Αυτονόητα πράγματα θα έπρεπε να είναι αυτά.

Μέλος ΔΕΠ
|

Θα παρακαλούσα τον κ. Βολευτή, να μεσολαβήσει μήπως και το γραφείο μου αποκτήσει τελικά θερμάνση μιας που δεν λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη. Μέλος ΔΕΠ ΕΜΠ ΣΗΜΜΥ.
Πληροφορίες εντός.

Όταν η χαζομάρα βαπτίζεται
|

αριστεία... αυτά λέγονται. Προφανώς βέβαια υπάρχει και το κατάλληλο κοινό.

ΕΚΠΑ
|

Ο κ. βουλευτής να μεριμνήσει να έρθει κάποιος πρώτα να αντικαταστήσει τα τρία καζάνια στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών για να υπάρχει ψύξη τον Ιούλιο που θα έχουμε εξετασεις και να μην βράζουν οι φοιτητές. Μετά λύνουμε και τα υπόλοιπα.

Φ.Π
|

Θα έπρεπε να ντρέπεστε που κουνάτε το δάκτυλο σε πανεπιστημιακούς δασκάλους και μάλιστα σε Πρυτάνεις των κορυφαίων Πανεπιστημίων της χώρας μας! Αν το κράτος δε δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό σε μορφωμένους πώς θα τους σεβαστούν οι κάθε λογής ¨εγκάθετοι"; Υπηρέτης του ελληνικού λαού οφείλεται να είστε κ.Σιμόπουλε και όχι εντολέας και δικαστής ! Τι δηλώσεις είναι αυτές;" Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι σχολική εκδρομή και ορισμένες πρυτανικές αρχές οφείλουν να το κατανοήσουν."

Πανεπιστημιακός
|

Ο αμετροεπής βουλευτής Σιμόπουλος ας μάθει πρώτα το Σύνταγμα. Πρώτον δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κάνει συστάσεις σε κανένα, πόσο μάλλον σε πρυτάνεις και σε πανεπιστημιακούς καθηγητές. Αυτό είναι, εν τινι μέτρω, αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, όχι της νομοθετικής. Επίσης, προτού μιλήσει, ας δει τις διατάξεις του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Δυστυχώς έχουμε γεμίσει πολιτικούς, που ανακαλύπτουν την "Πολιτεία" του Πλάτωνα σε αρχαιολογικές ανασκαφές ενώ κυκλοφορούν ένα σωρό μεταφράσεις της.

NN
|

@
Δεν τα ξέρει καλά ο κος βουλευτής!
Οι σχολικές εκδρομές απαιτούν την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, υπευθυνότητα!

Γελάω από το κλάμα
|

Καλά, εσείς είστε κυβέρνηση, έχετε το καρπούζι και το μαχαίρι. Δημιουργήσατε και καταργήσατε Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αν θέλατε νόμο που να κάνει υποχρεωτικά τα τουρνικέ, κάρτες, μπαλόνια ή ότι άλλο γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια; Γιατί δεν το κάνετε τώρα; Στους Πρυτάνεις θα παρέχετε με νόμο μόνιμη προστασία 24/7 για αυτούς, τα ΙΧ και τα σπίτια τους; Χωρίς αυτά, αφήστε τα αστειάκια περι σχολικής εκδρομής. Να πάτε να μιλήσετε με τους Πρυτάνεις που τους έστειλαν στο νοσοκομείο, που τους κρέμασαν ταμπέλα, που τους έσπασαν γραφεία, που τους έκαναν "παρέμβαση" στην κατοικία τους το βράδυ. Πραγματικές περιπτώσεις όλες κ. Σιμόπουλε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ