Αναρχικοί απειλούν τον Πρύτανη του ΔΠΘ: "Πρύτανη τα όνειρα σου ... θα γίνουν οι εφιάλτες σου-Για ότι συμβεί από εδώ και πέρα την ευθύνη την έχεις πρώτος από όλους"

Στην Αθήνα έγινε ανακατάληψη από αναρχικούς της αίθουσας στην Φιλοσοφική

23/03/2024

Ενημερώθηκε: 23/03/2024, 09:18

Άκουσε το άρθρο

"Για ότι συμβαίνει και ότι συμβεί από εδώ και πέρα την ευθύνη την έχει πρώτος από όλους ο  Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης".

Την προειδοποίηση αυτή κάνει το Αναρχικό  Στέκι Utopia A.D, το οποίο χθες  έκανε συγκέντρωση στο σπίτι του πρύτανη του ΔΠΘ Φώτρη Μάρη και στην ευρύτερη γειτονιά με συνθήματα και τρικάκια ενώ ανάρτησαν πανό με  το σύνθημα "Πρύτανη τα όνειρα σου ... θα γίνουν οι εφιάλτες σου".

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

Οι αναρχικοί διαμαρτύρονται , διότι όπως υποστηρίζουν "από τις 7/2 ημέρα εκκένωσης του στεκιού δεν μας έχουν επιστραφεί τα πράγματα που υπήρχαν στον χώρο. Με ψεύτικες δικαιολογίες και ασυναρτησίες περί δήθεν παράνομων αντικειμένων όπως σπρέι..."  

Ανακατάληψη αίθουσας στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών

Στο ΕΚΠΑ, μέλη του Αναρχικού Στεκιού Φιλοσοφικής και αλληλέγγυοι ανακατέλαβαν την αίθουσα.  

Σκοπός μας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή τους,  είναι η αίθουσα να χρησιμοποιηθεί προς συλλογικό όφελος των φοιτητών/τριων της σχολής, με την δημιουργία ενός φοιτητικού κοινωνικού εγχειρήματος από τους φοιτητές για τους φοιτητές και όχι για δική μας πολιτική αξιοποίηση. 
 

Σχόλια (30)

@@@Πλατάρος Γιάννης
|

Ενώ οι άλλοι (θα, θα, θα) έρχονται.
Που δεν είναι καν αστυνομία αλλά είδικοί φρουροί με πολύ μικρότερες δικαιοδοσίες.
Και που όταν βρουν δυσκολίες ... φωνάζουν την (κανονική) αστυνομία!

@@Πλατάρος Γιάννης
|

Χαχα, ναι ναι "αχρείαστη" η πανεπιστημιακή αστυνομία. Εκτός βέβαια αν σε προπηλακίζουν. Ή αν σου χτίζουν το γραφείο. Ή αν σου σπάνε τις τζαμαρίες. Ή αν καταλαμβάνουν το χώρο και δεν μπορείς να δουλέψεις. Ή αν σου κρεμάνε ταμπέλα και σε διαπομπεύουν στα σόσιαλ. Ή αν σε στέλνουν στο νοσοκομείο. Ή αν σε τραμπουκίζουν και σου πετάνε μπογιές. Ή αν μετατρέπουν το χώρο εργασίας σου σε γιαφκα, δωρεάν ξενοδοχείο ή διακινούν ναρκωτικά στο campus. Ή αν το campus το μετατρέπουν σε ορμητήριο για ντου σε αυτοκίνητα και περιουσίες παραδίπλα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συμφωνώ μαζί σας απολύτως αχρείαστη.
Και όχι, η "κανονική" αστυνομία δεν έρχεται όταν την καλέσεις. Ούτε ο εισαγγελέας παρεμβαίνει όταν κάνεις αναφορές.

ΔΕΠ
|

@|24 Μαρ 2024 13:00

Να και το "συβυλλικό/συνωμοσιολογικό" αντεπιχείρημα που δε λέμε τίποτα απλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε "αμφιβολίες". Ευχαριστώ για τη δωρεάν διασκέδαση.

@ @ | 24 Μαρ 2024 13:00
|

Επειδή ήμουν στο Μάτι και παθών, γιατί με γύρισε η αστυνομία πίσω, ξέρω πολύ καλά τι λέω. Αντε πια με τη λάσπη και όπου πιάσει.

@Πλατάρος
|

Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει πια κανένα "προνόμιο" και όποιος θέλει μπορεί να καλέσει την αστυνομία. Καθηγητής, εργαζόμενος ή φοιτητής. Ακόμη και εξωπανεπιστημιακός μπορεί να την καλέσει. Η αστυνομία, βεβαίως, θα σταθμίσει την καταγγελία για να επέμβει ή όχι.

Ακόμη και η "Πανενπιστημιακή αστυνομία" εντελώς αχρειαστη ήταν και είναι (αν εξαιρέσουμε τις προσλήψεις). Άλλωστε και σε άλλους χώρους όπου υπάρχουν προβλήματα, π.χ. γήπεδα, δεν φτιάχτηκε "γηπεδική αστυνομία".

Γονέας
|

Έλα πάμε αστυνομία. Σύλληψη και φυλακή για 1-2 μηνακια και θα εξαφανιστούν.
Για πάμε.

ΣωτήρηςΠ
|

Η λύση είναι δοκιμασμένη σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη ...αντεγραψες η εξαπατήσες κάποια αξιολόγηση στο αει?...προκαλείς προβλήματα στη λειτουργία η τις σπουδές άλλων φοιτητών του ΑΕΙ?..εκανες ζημιά υλική ή επληξες το όνομα ή το κύρος του ΑΕΙ ? ....πειθαρχικό συμβούλιο και ξεκινάς από πρόστιμο....πας για χάσιμο εξαμήνου η έτους ...φθάνεις σε αποκλεισμό από προοπτικές συνέχειας σπουδων...έως οριστική διαγραφη ή διαβιού αποκλεισμο...έτσι ακόμα κ σε απόλυτο αναβρασμό οι φοιτητές θα τηρούσαν κάποιους κανόνες σεβασμού προς όλους! Κ θα έκοβαν κάθε δυνατοτητα εγκατάστασης εξωπανεπιστήμιακων από τα ΑΕΙ....δέκα διαγραφές αρκούν ....για να ηρεμήσουν όλοι! Γιατί στα ξένα ΑΕΙ μπαίνεις με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας όλα ελέγχονται κ είναι "εκκλησίες"?

@
|

Αντί να σε διασκεδάζει καλύτερα να ψάξεις τις λεπτομέρειες και τους πραγματικούς υπεύθυνους (όχι των μμε) να δεις αν είναι τα ίδια ή όχι και μήπως η ισοπέδωση και η εξίσωση είναι απλά ξέπλυμα για τη δικαιολόγηση της ψήφου.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

@ Απορία
Για τους σημερινούς γνωρίζω μόνο για έναν που τον αγαπάει πολύ ο παππούς του και τον στηρίζει. Παίρνει καλή σύνταξη και βγάζει περίπου άλλη μία από το λάδι.
Για τους παλιούς μπορώ να σου πω μόνο γι΄ αυτούς που γνώρισα στο Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 70.
Ήταν όλοι φοιτητές, όλοι εναντίον των αστικών κομμάτων. Μάχες ομηρικές στο αμφιθέατρο - ένα σημάδι πάνω από το αριστερό φρύδι το έχω ακόμη. Τη δεκαετία του 80 οι μισοί είχαν προσληφθεί σε υπουργεία, δήμους και οργανισμούς. Για τους άλλους δεν γνωρίζω.

ΔΕΠ
|

Δε σταματάει να με διασκεδάζει το πόσο μερικοί/ες σχολιαστές είναι έτοιμοι να ανακινήσουν όλα τα (δεξιά) κακά της μοίρας μας (τέμπη, πλημμύρες, κτλ), (αλλά να ξεχάσουν άλλα "αριστερά" κακά της μοίρας μας (μάτι, μανδρα κτλ), βεβαίως βεβαίως), κάθε φορά που υπάρχουν παραβατικές/ποινικές συμπεριφορές ώστε να τις "εκμηδενίσουν" ως προς της σοβαρότητά τους. Αντιθέτως, ένα κόμμα να κάνει λάθος ένας "δεξιός" πολιτικός γράφονται ελεγείες. Είναι πράγματι διασκεδαστικό.

@ ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα
|

πίσω από τη ρωμαλέα πανεπιστημιακη αστυνομία : οι άριστοι 5+ χρόνια λύνουν θέματα, περιορίζουν ανομία, βελτιώνουν την εκπαίδευση σε ΚΑΘΕ βαθμίδα... τι , όχι ;

Γθα να δούμε τι τα γίνει
|

Όταν μιλάνε για εφιάλτες και υπάρχουν κουκουλοφόροι έρχεται κανονικά σύλληψη. Η θα πούνε παιδιά είναι δε βαριέσαι ας φας και λίγο ξύλο.

Απορία
|

Αυτοί οι ""αναρχικοί"" τι επαγγέλονται? Πώς βιοπορίζονται? Εργάζονται κάπου? Πώς ζουν?

Jeremy Pastor
|

Ντροπή και αίσχος. Δεν λύνεται το θέμα της παρανομίας αυτών των ομάδων στα ελληνικά ΑΕΙ παρά μόνον με την είσοδο της αστυνομίας. Κατά τα άλλα, αυτοί που υπερασπίζουν τους μπαχαλάκηδες και τους αναρχικούς/εκφοβιστές και "κόπτονται" - δήθεν - για το δημόσιο πανεπιστήμιο, έχουν ανοίξει με την στάση τους διάπλατα την πόρτα στα ιδιωτικά. Το δε ΔΠΘ, θα είναι από τα πρώτα ΑΕΙ που θα αναγκαστούν να κλείσουν τμήματα.

Ελπίδα
|

@ΠΑΠΑΣ | 23 Μαρ 2024 14:47
Δεν θα ήταν προτιμότερος ο ΣΚΑΪ ;

Ρωμαλέος
|

Το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα που βρίσκεται;

@Aλ
|

Ποια παιδιά? Αναρχικοί που σπάνε και ρημάζουν και καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους... Φυσικά και μας ενοχλούν και μας απειλούν... Απορώ τόσα χρόνια πότε θα γίνουμε κράτος... Ότι λέει ο νόμος να εφαρμοστεί...
Εσείς οι αριστεροί με τα μυαλά που πάτε πάντα στο 5-8% θα είστε...

@ο συνάδελφος Τ.Σ.
|

Οχι δεν είναι "λόγια" αγαπητέ. Που το ξέρετε; Αν αύριο πραγματοποιηθούν οι απειλές, ξέρετε ποιός θα είναι εκεί να τον προστατέψει; Κανένας.
Όπως δεν ήταν κανένας στο παρελθόν όταν άλλοι πρυτάνεις κλειδώθηκαν και κρατήθηκαν ως όμηροι, όταν τους κρέμαγαν ταμπέλες στο λαιμό με εικόνες που θύμιζαν τη Γερμανία του 1940, όταν τους έστελναν στο νοσοκομείο με κολλάρο στο λαιμό. Δεν υπάρχει προστασία για τις διοικήσεις ή για τους καθηγητές στα πανεπιστήμια. Και δυστυχώς μέρος της κοινωνίας (αλλά και των ίδιων των πανεπιστημιακών) θεωρούν ότι είναι "θεμιτή" η άσκηση βίας εντώς των ΑΕΙ. Σάπιο σύστημα.

ο συνάδελφος Τ.Σ.
|

Ο Έβρος είναι τα σύνορα της Ελλάδας και καρφίτσα να κρύψεις οι υπηρεσίες θα την βρουν… Οι όποιες απειλές στον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. είναι λόγια δειλών και τίποτα άλλο.

Μέλος ΔΕΠ
|

Αλήθεια, οι ΟΠΠΙ τι έγιναν;

μπαρμπα-Μήτσος
|

- Όχι, ρε παιδιά! Θα την πάτε στο 51%... Την έχουμε πατήσει!
- Και τώρα εμείς τι θα κάνουμε; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
- Έχω μια ιδέα! Πάνος Γαβαλάς και Ρία Κούρτη:

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
είναι η αγάπη σου
Βασανίζομαι με σένα
μα χαλάλι σου

Κάθομαι κοντά σου γιατί σ' αγαπώ
και ας υποφέρω κι ας καρδιοχτυπώ
Και ας υποφέρω κι ας καρδιοχτυπώ
μα και να φύγω μακρυά σου δεν μπορώ

- Κι αυτό το 51% να μην το ξαναπείς!
Ήκουσες;

GIANNHS
|

που ειναι βρε πολιτικαντηδες που ψηφισατε προσληψεις πανεπιστημιακης αστυνομιας και ουδεποτε εκανε την εμφανιση της;γινατε ερμαιοι των αντιδρασεων των αριστερων;εδω και τωρα μπαρες στις εισοδους των πανεπιστημιων και θα εισερχονται μονο οι αμεσα ενδιαφερομενοι με ειδικη καρτα.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡIA ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΩΝ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Πλατάρος Γιάννης
|

50 χρόνια υπήρχε ανοχή.
Η ανοχή, έφερε την αποθρασυνση.
Η αποθρασυνση αυτοτροφοδοτηθηκε εκθετικά.
Επηλθε μέγας φόβος των Πρυτανεων έως του σημείου να βγάζουν ψηφίσματα απαλλαγής τους αν τους έπιανε κατά λάθος ή Αστυνομία.
Το μηνυμα δεν έχει ληφθεί ακομη:
Ή πιέζει τώρα η Πανεπιστημιακη κοινότητα να μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια με κλήση πολιτη όπως γίνεται παντού πλην πανεπιστημίων ή γίνονται χαμαιτυπείο. Τώρα ΔΕΝ είναι. Με την έλευση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, θα γίνουν.
Δεν θα παίρνει άδεια η Αστυνομία από εσάς. Δεν έχετε αυτοδιοικητο, αφού δεν μπορείτε. Διατηρειστε το αυτοδιοικητο παντού αλλού, πλην του να μπαίνει η Αστυνομία οπότε καλείται.
Εκχωρειστε τους το προνόμιο που έχετε. Και που τώρα είναι βαρίδι και όχι προνόμιο.
Αντί να απειλούν τον Πρυτανοι 10 αγράμματα παιδάκια, ας απειλούν την Αστυνομία.
Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο...

ΠΑΠΑΣ
|

Διωρία δύο ημερών να αποχωρήσουν.
Μετά μπαίνουν μέσα οι ειδικές δυνάμεις του στρατού.
ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΕΞΩ , ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 1 ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ.
Δεν πάει άλλο με τα τους .....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ...

Παιδιά και που ‘ναι τα,
|

Με ποιους να πάμε, μη ρωτάτε κι ούτε είναι το θέμα εκεί
χούντα περνάμε, πολεμάτε κι είναι πιο μαυριδερή.
Στον ξευτιλισμό, στην κοροϊδία, μας κρατούν συναυτουργούς
μόνο (δέκα) επτά χρονών κι είναι θηρία… Πώς τελειώνουμε μ’ αυτούς;
Παιδιά και που ‘ναι τα, άιντε φίλοι απ’ τα παλιά (του ’60 οι εκδρομείς,)
όπως στη χούντα που χορεύαμε μπροστά
αίμα και αίσθημα ενός κόσμου αυθεντικού
είμαστε το αίνιγμα του εκδημοκρατισμού.
Στο άλμπουμ "Κούρεμα" ο "ύμνος" από τον Διονύσιο Σαββοπουλό...

Αλ
|

Αν σας ενόχλησαν δέκα παιδιά και δεν σας ενόχλησε η αστυνομία στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο τι να πω...

Κατά τα άλλα προσβάλλει ο Κουτσούμπας την πολιτική ορθότητα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια .

ΑΑ
|

Φαντάζομαι η Πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της...
Αν αυτά συμβαίνουν στη Θράκη δεν τολμώ να φανταστώ τη γίνεται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Δηλαδή ντροπή 10 αναρχικοί να κάνουν κουμάντο. Τους συλλαμβάνεις, τους κλείνεις μέσα και αφήνεις τους φοιτητές να σπουδάσουν με την ηρεμία τους. Τους γονείς που πληρώνουν τους κανείς?

Προ διλήμματος
|

Μια πρώτη άποψη είναι ότι τα περιστατικά αυτά πρέπει να αποκτήσουν ευρεία δημοσιότητα, ώστε να ενεργοποιηθούν νόμοι και διατάξεις και μηχανισμοί. Καλώς κάνει το esos και τα αναπαράγει.

Η δεύτερη άποψη είναι ότι όσο περισσότερη δημοσιότητα παίρνουν τα περιστατικά αυτά, τόσο αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και το θράσος των ταραξιών, διότι ενισχύεται το εγώ της αγέλης στην λογική "εμείς είμαστε που κάνουμε κουμάντο στα πανεπιστήμια" (και στη χώρα γενικότερα). Συνεπώς κακώς κάνουμε που αναπαράγουμε τις ειδήσεις αυτές.

Λύση στο δίλημμα αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Απλώς θέλω να επισημάνω τον ρόλο της δημοσιότητας κατά το τελευταίο κίνημα καταλήψεων, όπου οι κινηματικές ιστοσελίδες όχι μόνο τις συντόνιζαν, αλλά και υποκαθιστούσαν πλήρως τον ρόλο των εκλεγμένων διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών παρατάξεων. Στο κινηματόραμα βλέπαμε (και εξακολουθούμε να βλέπουμε) να διαφημίζονται οι συγκεντρώσεις για την συγγραφή κειμένων προς ψήφιση, οι ημερομηνίες των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών, τα θριαμβευτικά ψηφίσματα των συνελεύσεων που αποφάσιζαν κατάληψη καθώς και καλέσματα για συγκεντρώσεις/πορείες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια από συλλογικότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι δε αναλήψεις ευθύνης για γιαουρτώματα και βαψιματικές αναρτώνται στην άλλη "γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου".

Χρόνια με βασανίζει το δίλημμα, και με δεδομένο ότι στην ψηφιακή μας εποχή αν δεν απασχολείς συνεχώς τα ΜΜΕ με 15 λεπτά δόξας την εβδομάδα δεν υφίστασαι ως άτομο ή ως συλλογικότητα , αναρωτιέμαι καθημερινά αν θα υπήρχε "αντιεξουσιαστικό κίνημα" στη χώρα μας αν σταματούσαμε να αναφέρουμε το όνομά τους και τα ένδοξα πεπραγμένα τους. Γιατί είναι αλήθεια ότι μόνο τα γραπτά μένουν.

Ντροπή
|

Έτσι θέλουμε τα "δημόσια" πανεπιστήμια;

Σοβαρά τώρα
|

Δεν βλέπω να έχουν συλλάβει κάποιον. Πως να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο όταν η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της. Ανικανότητα ή κάτι άλλο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ