Επαγγελματικά δικαιώματα: Άλλες 53.625 ευρώ ως αποζημίωση σε αποφοίτους ΤΕΙ για την παράνομη παράλειψη του Κράτους να προβεί στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων

Πρόστιμα πάνω από 1,5 εκ ευρώ στο υπ. Παιδείας για ηθική βλάβη πτυχιούχων ΤΕΙ

26/03/2024

Άκουσε το άρθρο

Τη δέσμευση πίστωσης ύψους 53.625, για την πληρωμή χρηματικής ικανοποίησης σε 25  αποφοίτους του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας, για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη της Διοίκησης να προβεί στην έκδοση ΠΔ για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των προαναφερόμενων Τμημάτων ΤΕΙ, προβλέπει σημερινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Πρόστιμα πάνω από 1,5 εκ ευρώ στο υπ. Παιδείας για ηθική βλάβη πτυχιούχων ΤΕΙ 

Πρόστιμα  τα οποία ξεπερνούν  το 1,5 εκ ευρώ για ηθική βλάβη  πτυχιούχων Μηχανικών  ΤΕΙ, αποκατάσταση ηθικής βλάβης αποφοίτων ΤΕΙ από παράλειψη της Διοίκησης  μη έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων  Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων των πρώην ΤΕΙ.

Μόνο σε μια ημέρα στις 28 Δεκεμβρίου 2023 το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε  πέντε αποφάσεις για την καταβολή συνολικού ποσού 179.000 ευρώ σε πτυχιούχους , ως αποζημίωση, για ηθική βλάβη μετά από ισάριθμες δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με  Επιστημονικό  και Επαγγελματικό  Σύλλογο Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων η υπόθεση απασχολεί και τα Διοικητικά  Πρωτοδικεία της χώρας, τα οποία μετά και από υπόθεση που έφθασε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών λόγω ενός ζητήματος παραγραφής που ετέθη στο πρώτο βαθμό, έχουν κρίνει ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα στους Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι. κάθε 5ετία τούτοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης γιατί υφίσταται εξακολουθητική αδικοπραξία και συναφώς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. 

Με λίγα λόγια, οι προσφεύγοντες στα Διοικητικά Δικαστήρια, δεν αποζημιώνονται μία φορά, αλλά μπορούν να προσφεύγουν ξανά και ξανά για όσο καιρό η Διοίκηση επιμένει να μην συμμορφώνεται και να τους στερεί τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Μόνο μέσα στο 2023 έχουν δημοσιευθεί 12 αποφάσεις επί ομαδικών προσφυγών, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και στο ΣτΕ, όπου είτε απλώς διαπιστώνουν την παράλειψη της πολιτείας να κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων Πτυχιούχων Μηχανικών είτε επιβάλουν πρόστιμα στην Διοίκηση για την άρνησή της να το κάνει, καθώς και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που τους έχει προκαλέσει όλα αυτά τα έτη, στερώντας τους το δικαίωμά τους να μετάσχουν ισότιμα με τους άλλους αποφοίτους ΑΕΙ στην οικονομική ζωή της χώρας.

Μόνο η πλέον πρόσφατη απόφαση του Δ.Πρωτοδικείου Αθηνών, πριν λίγες μέρες, προσέθεσε στον σχετικό λογαριασμό περί τα 130.000 ευρώ.

Οι προσφεύγοντες έως τώρα ξεπερνούν τους 2.500 πτυχιούχους από διάφορες ειδικότητες κι ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Μόνο μέσα στο 2022 εκδόθηκαν 4 αποφάσεις του ΣτΕ που ξανα-διαπιστώνουν την αδικαιολόγητη, πέραν κάθε έννοιας κράτους δικαίου και αντισυνταγματική παράλειψη της Πολιτείας να εκδώσει τα επίμαχα προεδρικά διατάγματα για άπαντες τις ειδικότητες Πτυχιούχων Μηχανικών.

Το 2020 κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό ΔικαστήριοΔικαιωμάτων του Ανθρώπου , και σε λίγες εβδομάδες θα προστεθούν δεκάδες ακόμη προσφυγές κατά του ελληνικού κράτους και της άρνησής του να συμμορφωθεί με αποφάσεις των δικαστηρίων του.

Σε μια ημέρα πέντε αποφάσεις

Αποφάσεις δέσμευσης συνολικά 179.000 ευρώ για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης σε αποκατάσταση ηθικής βλάβης από παράλειψη της Διοίκησης (μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων) σε αποφοίτου, εξέδωσε , μόνο σε μια ημέρα, στις 28 Δεκεμβρίου 2023 το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα οι αποφάσεις αφορούν:

1η απόφαση: 78.000 ευρώ  σε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι.
Πατρών και Λάρισας

2η απόφαση: 50.000 ευρώ σε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι. Πατρών και Λάρισας

3η απόφαση: 14.000 ευρώ  σε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας.

4η απόφαση: 16.000 ευρώ σε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι. Πατρών

5η απόφαση: 21.000 ευρώ σε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι. Πατρών

Τα Τμήματα Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκαταστάσεως Κτιρίων του Τ.Ε.Ι. Πατρών και Λάρισας, ιδρύθηκαν το 1999 και 2006 , αντίστοιχα .

Ωστόσο σε κανένα από τα δυο Προεδρικά Διατάγματα , δεν περιλήφθησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους .

Αυτό έγινε παρότι ορίζονταν ρητά από τους νόμους 1404/83 και  2916/01 ότι κάθε νέο τμήμα , ιδρύεται με Προεδρικό διάταγμα , στο οποίο περιγράφονται και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων.

Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας  χρειάστηκε επτά χρόνια για να καθορίσει το περιεχόμενο σπουδών των δύο τμημάτων (Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση).

Το 2008 εκδόθηκε  από τον  υπουργείο Παιδείας Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά επαγγελματικά δικαιώματα των δύο τμημάτων , αλλά χωρίς τελικό αποτέλεσμα καθώς όταν έφθασε στο συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας δεν υπογράφηκε ποτέ.

Το 2010 ο τότε υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ετοίμασε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα  το οποίο συνυπέγραψαν όλα τα συναρμόδια υπουργεία 

Ωστόσο το 2011 το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο κλήθηκε να Γνωμοδοτήσει έκρινε μη νόμιμο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Γ. Πανάρετου.

Σχόλια (11)

Κράτος Δικαίου, σου λέει...
|

Καλά κάνουν και φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό!
Οι πολιτικοί μας θέλουν μόνον παππούδες στη χώρα για να τους ψηφίζουν! Προτιμούν να καταστραφεί το μέλλον της χώρας για να ξαναεκλεγούν!

Ε
|

Τελικά τα πήραν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτά τα τμήματα;

Ο ελληνικός λαός στερείται για να πληρώνει τις ανοησίες τους
|

Ο ελληνικός λαός στερείται για να πληρώνει τις ανοησίες του υπουργείου Παιδείας

ΠΑΔΑ
|

Έρχονται και οι αποζημιώσεις των αποφοίτων μηχανικών 5ετων σπουδών
του ΠΑΔΑ

ΠΑΔΑ
|

Έρχονται και οι αποζημιώσεις των αποφοίτων μηχανικών 5ετων σπουδών
του ΠΑΔΑ

Ενήλικας
|

Καλά να πάθουν. Να μάθουν να μην κάνουν βλακείες.

Μάλιστα...
|

Που να είχαν προσφύγει και άλλα τμήματα.....

Φοιτητής πανεπιστημίου
|

Θα πρέπει η πολιτεία να υποστηρίζει τους νέους. Εαν δεν βοηθήσουν τους Έλληνες φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα οι Ελλάδα θα βγεί χαμένη. Ιστορικά η παιδεία στους Έλληνες ήταν ένα "όπλο". Σήμερα ειδικότερα στην αγορά εργασίας ένα πτυχίο ΤΕΙ δυστυχώς για πολλούς εργοδότες σημαίνει φθηνοί εργάτες με λίγες χρηματικές προαπαιτισεις.τα συμπεράσματα δικά σας....

Πρέπει να πας στην Ευρώπη να βρεις το δίκιο σου! Ντροπή
|

"Το 2020 κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό ΔικαστήριοΔικαιωμάτων του Ανθρώπου , και σε λίγες εβδομάδες θα προστεθούν δεκάδες ακόμη προσφυγές κατά του ελληνικού κράτους και της άρνησής του να συμμορφωθεί με αποφάσεις των δικαστηρίων του"

Με τι ασχολούνται στα γραφεία του υπουργείου;
|

καλά εκεί στα γραφεία του υπουργείου με τι ασχολούνται; Ούτε ένα προεδρικό διάταγμα δεν μπορούν να γράψουν!

ουαου!
|

Τελικα υπαρχουν λεφτα και ειναι πολλα τα ευρω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ