Δύο μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν διδάσκονται στα σχολεία αλλά μπορούν οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στα φροντιστηριακά μαθήματα του υπ. Παιδείας

Ωστόσο τα φροντιστηριακά μαθήματα φέτος ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου και μόνο σε λίγες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

27/03/2024

Άκουσε το άρθρο

Δύο Ειδικά Μαθήματα,το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, στα οποία θα κληθούν  οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν διδάσκονται, για μια ακόμη χρονιά στη Γ' Λυκείου.

Το δε υπουργείο Παιδείας καλεί τους υποψηφίους εφόσον το επιθυμούν  να παρακολουθήσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα (Ενισχυτική Διδασκαλία), τα οποίο το ίδιο διοργανώνει.

Ωστόσο τα φροντιστηριακά μαθήματα κάθε χρόνο αρχίζουν στη μέση της σχολικής χρονιάς. Φέτος, για παράδειγμα ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης στις οποίες διδάσκονται τα μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου   είναι οι εξής:

Ελεύθερο Σχέδιο: Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης Α’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Πειραιά, Λέσβου, Μαγνησίας, Ζακύνθου, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Λασιθίου, Κορινθίας.

Γραμμικό Σχέδιο: Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Α’, Β’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Πειραιά, Λέσβου, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Κορινθίας.

Στα ΕΠΑΛ 

Βάσει των ισχύοντων ωρολογίων προγραμμάτων σπουδών των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) και των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.) τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» διδάσκονται στη Β ́ Τάξη του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Επιπλέον, τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» διδάσκονται και στη Γ ́ Τάξη της Ειδικότητας «Επιπλοποιίας-Ξυλογλυπτικής» των ΕΠΑ.Λ. ενώ στη Γ ́ Τάξη της Ειδικότητας «Επιπλοποιίας Ξυλογλυπτικής» των Π.ΕΠΑ.Λ. διδάσκεται μόνο το μάθημα «Γραμμικό Σχέδιο».

 Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές της Γ ́ Τάξης των ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ. των Ειδικοτήτων «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και των Ειδικοτήτων «Γραφικών Τεχνών», «Αργυροχρυσοχοΐας», «Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης», «Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος» και «Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων» όπου δεν διδάσκονται τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» καθώς και μαθητές της Γ ́ Τάξης της Ειδικότητας «Επιπλοποιίας Ξυλογλυπτικής» των Π.ΕΠΑ.Λ., όπου δεν διδάσκεται το μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν αιτήσεώς τους, να παρακολουθήσουν τα Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν σε συγκεκριμένα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας , με την 2573/2021 απόφαση,απέρριψε , κατά πλειοψηφία, ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Λυκείου των μαθημάτων επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» (Γ΄ Λυκείου). 

Ως προς τα δύο  ειδικά μαθήματα σχεδίου  κρίθηκε ότι η διδασκαλία τους εξακολουθεί να προβλέπεται στη Γ΄ Λυκείου, καθώς ρυθμίζεται ήδη με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4368/2016, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 14 του ν. 4713/2020, μέσω προγράμματος διδασκαλίας που έχει ως σκοπό την υποστήριξη και την προετοιμασία όσων μαθητών επιθυμούν να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά για την εισαγωγή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Σχόλια (12)

Inheritor
|

Είμαστε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και ακόμα έχουμε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα που δεν διδάσκεται στα σχολεία. Ο ορισμός της αδικίας. Ο ορισμός του "μόνο όποιος έχει λεφτά θα σπουδάζει". Ο ορισμός του μεσαίωνα.

μπαρμπα-Μήτσος
|

Βάλε λίγες ακόμα διευθύνσεις, κυρ Per, να το κάψουμε, να σκάσουν οι οχθροί μας!

αντί να γινονται μαθήματα ανά συστάδα έστω σχολείων
|

σανόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο γαλλικό (του pierre) . δε σας άρεσε το στιβαρό κεραμικό χωμάτινο ! πάρτε τώρα γαλλική κουζίνα

Πότε θα γίνει μια πλατφόρμα να καταγγείλουμε το υπουργείο;
|

Μην ασχολείστε με τον υπουργό! Κάνει πλατφόρμες!

ΜΑΡΙΑ
|

Η κόρη μου πηγαίνει β λυκείου σε σχολείο του Νόμου Μεσσηνίας. Κάνει ιδιαίτερο μάθημα ελεύθερο σχέδιο στο σπίτι και γραμμικό στην Καλαμάτα, για το οποίο ταξιδεύουμε 1ωρα και 20 λεπτά κάθε Σαββατο, βρέξει χιονίσει!!! Τα έξοδα μας έχουν λυγίσει!!! Δεν γίνονται αυτά τα μαθήματα διαδικτυακά!!!! Μην σας κοροϊδεύουν!!! Να μην μιλήσουμε για το γεγονός ότι το παιδί μου αισθάνεται παιδί ενός κατώτερου Θεού, διότι δεν της δίνονται ίσες ευκαιρίες και πρέπει να αγωνιστεί τριπλά για τα αυτονόητα. Έχετε διαλύσει την ελληνική οικογένεια!!! Θα έπρεπε να ντρέπεστε!!!

"ΑΚΡΙΒΟ ΣΠΟΡ" Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
|

ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!! ΚΟΡΟΪΔΙΑ !!
Μαθήματα που διδάσκονται μόνο εξωσχολικά με ελάχιστη βάση εισαγωγής, 14 (στις περισσότερες σχολές). Κάτι το οποίο σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει ακόμα και 20.000 μόρια αν έχει κάτω από 14 στο σχέδιο μένει εκτός από τη σχολή της επιλογής του. ΓΙΑΤΙ?? Επειδή δεν έγραψε "καλά" σε ένα μάθημα που ΔΕΝ του δίδαξαν στο σχολείο?
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ.

harac
|

Το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΤΕ για τη διδασκαλία των Εικαστικών στην Α' Λυκείου και μαζί με αυτό και η τύχη όλων των μαθητών και μαθητριών, που θέλουν να περάσουν σε σχολές όπου εξετάζονται στο Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο. Ειδικά στην επαρχία, τα παιδιά αυτά δεν έχουν επιλογές και τις περισσότερες φορές αναγκάζονται να αλλάξουν προσανατολισμό για να μην αποτύχουν.

ΠΕ08
|

Το ότι το φροντιστήριο καθιερώνεται και προηγείται της διδασκαλίας του μαθήματος στην τάξη είναι μέγιστη απόδειξη της αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Δηλαδή το κράτος σου κάνει φροντιστήριο για ένα μάθημα που δεν σου διδάσκει, αλλά στο οποίο σε εξετάζει ! Τέτοιον σουρεαλισμό μόνο οι κάτοικοι της Ελλάδας ζουν.

Παντελής
|

Τα ίδια παντελακη μου.... Ελεύθερο Σχέδιο μέσω διαδικτύου από 9 Γενάρη. Εξασφαλίστε Δωρεάν αποτυχία! Όσο για τις αποφάσεις του ΣΤΕ είδαμε οτι αν και αποφάσισε να διδάσκονται τα εικαστικά στην Α λυκείου αυτό δεν εφαρμόστηκε ακόμη!

Γονέας
|

Η κόρη μου έκανε επί 3 χρόνια ιδιαίτερα μαθήματα στο σχέδιο (ελεύθερο και γραμμικό), για να μπορέσει να περάσει στην Αρχιτεκτονική. Η Κεραμέως βέβαια είχε φροντίσει να καταργήσει το μάθημα ως επιλογής, γιατί είχε άλλες προτεραιότητες... Κι ευτυχώς το παιδί μου είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει ιδιαίτερα, τα παιδιά όμως που δεν έχουν χρήματα θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους; Είναι αυτό κράτος δικαίου; Παρέχει ίσες δυνατότητες σε όλα τα παιδιά; Είναι ντροπή ένα κράτος να μην παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά! Τάχα έχουμε ισονομία, τάχα έχουμε αξιοκρατία και τάχα δημοκρατία... Αλλά αυτοί είστε!!!

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ...Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
|

Πέραν του ότι ξεκίνησαν από την μέση της χρονιάς (! ?), θεωρούν στο Υπουργείο ότι το διαδικτυακό φροντιστήριο αρκεί για εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες ; Αρκεί να αντικαταστήσει τη φυσική διάδραση μαθητή- καθηγητή στο δια ζώσης μάθημα της Γ' Λυκείου ; Τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν (εξωσχολικά) φροντιστήρια σχεδίων από τη Β' ή και την Α' Λυκείου ; Αίσχος...

Μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας!
|

"Ωστόσο τα φροντιστηριακά μαθήματα φέτος ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου και μόνο σε λίγες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης" γράφει η ειδηση. Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ