Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Πρυτάνεων (17-19 Απριλίου) στην Αλεξανδρούπολη

Αμεση ανάγκη τουλάχιστον 1.000 νέων διορισμών μελών ΔΕΠ και 1.500 διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό

30/03/2024

Ενημερώθηκε: 30/03/2024, 08:53

Άκουσε το άρθρο

Τέσσερα είναι τα θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί , στην Αλεξανδρούπολη από  17 έως 19 Απριλίου, με οικοδεσπότη τον  προεδρεύοντα της Συνόδου, Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη.

Πρόκειται για:

  1. Τη  Διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ
  2. Τον  Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων
  3. Σταδιακή «γενναία» αύξηση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ , σε βάθος τετραετίας
  4. Την άμεση ανάγκη τουλάχιστον  1.000  νέων διορισμών  μελών ΔΕΠ και 1.500 διοικητικών  υπαλλήλων στα ΑΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

Η  συζήτηση για τη  Διεθνοποίηση & Εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα γίνει , παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι Πρυτάνεις θα θέσουν εκ νέου τους  προβληματισμούς τους, σχετικά με τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια,μετά την ψήφιση, στη Βουλή, του νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, και θα διατυπώσουν    το αίτημα να βρεθεί   τρόπος ενίσχυσης των Ιδρυμάτων της Περιφέρειας.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ήδη έχει δεσμευθεί στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, να επισκεφθεί,αμέσως με τα την ψήφιση  του πολυνομοσχεδίου, ένα-ένα τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να συζητηθούν οι επιμέρους πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Ιδρυμάτων.

Την τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου θα παραβρεθεί και ο υπουργός Παιδείας.

Σχόλια (12)

Υποψήφιος
|

@εκπαιδευτικός επειδή μπήκες εύκολα εσύ π.χ. στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, εμείς να τα καταφέρουμε δυσκολότερα?

Άσε να μπω και εγώ του χρόνου (όπως και οι προηγούμενοι) και μετά μαζί σου ναι να μειωθούν δραστικά οι θέσεις!

@@Dimitrios
|

Έχεις δίκιο! Ειναι μεγάλο προβλημα οι μετεγγραφες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Να μειωθεί ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αμφιθέατρα και να πάνε οι υποψήφιοι με χαμηλότερες βαθμολογίες στα περιφερειακά ΑΕΙ (πχ Η Γεωπονική στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει καμία επαφή με τα κτήματα και τις γεωργικές διεργασίες σε ένα αγροτικό οικοσύστημα ) Ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας με το μισό πληθυσμό εκεί δημιουργεί ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη όλων των άλλων περιοχών της Χώρας μας. Η συγκέντρωση τόσου πληθυσμού την Αθήνα δεν οδηγεί πουθενά διότι έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που είναι επιφορτισμένο με έντονο κυκλοφοριακό, φωτοχημική ρύπανση, προβλήματα στέγασης κλπ. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει με γενναία μέτρα στήριξης της περιφέρειας.

@Dimitrios
|

Μπορεί να πήγε η βάση στο Τμήμα Ψυχολογίας Φλώρινας 15000, αλλά πρέπει να δει το Υπουργείο πόσοι εν τέλει έμειναν χωρίς να πάρουν μετεγγραφή. Γιατί το σκηνικό αυτό το βλέπουμε κάθε χρόνο : Δεν μπορούν να πιάσουν τα μόρια των Τμημάτων πιο κοντά στα αστικά κέντρα ενώ πιάνουν τα μόρια μετεγγραφής, ανεβάζουν τις βάσεις, αποκλείονται τυχόν ενδιαφερόμενοι που ίσως και να έμεναν στην πόλη και χρησιμοποιούν σαν πάτημα για να πάνε εκεί που θέλουν στο τέλος. Κάτι παρόμοιο θα γίνει σίγουρα και στο Διδυμότειχο. Κίνητρα θα πρέπει να δώσει το Υπουργείο για να μείνουν οι φοιτητές στα περιφερειακά τμήματα (π.χ. μεγαλύτερο ποσό στο στεγαστικό επίδομα), μείωση εισακτέων και με μετεγγραφή στα Τμήματα που αυτήν τη στιγμή ασφυκτιούν, ίσως είναι λίγα από αυτά που θα έπρεπε άμεσα να ενδιαφέρουν Υπουργείο και ΑΕΙ.

Polar_Fish
|

Παλιά οι θέσεις δινονταν απο το υπουργειο στα τμηματα. Τώρα δινονται στο ΑΕΙ και αυτο κάνει τη διανομη στα Τμηματα. Αυτο δημιουργεί δυσκολίες στον προγραμματισμο των νέων Τμημάτων. π.χ. το νέο Τμήμα Ψυχολογιας στον Εβρο απαιτει προσωπικο. Ομως η κατανομη νέων θέσεων εχει ηδη ολοκληρωθει σε επιπεδο ΑΕΙ και η επόμενη θα γινει σε ενα χρονο. Αυτο έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι απο το ΔΠΘ να ασχοληθουν προσωπικα για να οργανωθει το τμημα και να βρεθουν συμβασιουχοι. Πέρα από το ότι το Τμημα πρέπει να πιστοποιηθει.

Πέτρος
|

Το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά τον αριθμό των φοιτητών που παρακολουθούν. Αν ασχοληθεί ένας δημοσιογράφος με το θέμα θα κλάψουν πολλοί.

@@Τα τμήματα-φαντάσματα,
|

Οχι οχι οχι, με τίποτα δεν πρεπει να γίνουν αυτά που λέτε. Γιατί θα είχε νόημα και θα γλίτωναν πόρους τους οποίους θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε στα ΑΕΙ που πιέζονται και είναι φίσκα. Αλλά το κριτήριο δεν είναι αυτό. Δεν κλείνει κανείς περιφερειακό τμήμα, προς θεού! Η τοπική κοινωνία; Τα σουβλάκια; Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα; Τι θα γίνουν όλα αυτά;

Δώσε δώσε δώσε
|

Αυτά τα 4 θέματα θα "κυριαρχήσουν". Το ότι έχεις ΔΕΠ σε τμήματα χωρίς φοιτητές που τους πληρώνουμε για να υποαπασχολούνται, δεν μας πειράζει. Δώσε 1000 νέες θέσεις ΔΕΠ για να υποαπασχολούνται κι άλλοι. Το ότι στα κεντρικά ΑΕΙ πρέπει να κοπούν στο 50% οι θέσεις εισακτέων για να χωράνε στα αμφιθέατρα και να μπορείς να κάνεις μάθημα, δεν μας απασχολεί. Η βία και η τρομοκρατία στα ΑΕΙ (πρόσφατα στο ΠαΜακ και τώρα ο εκφοβισμός και οι απειλές κατά της Κοσμήτορος στο ΑΠΘ), αυτά δε θα "κυριαρχήσουν" στην ατζέντα. Business as usual....

@Τα τμήματα-φαντάσματα, με ελάχιστους φοιτητές
|

Έχει δίκιο ο προηγούμενος. Δείτε τα στατιστικά στοιχεία. Υπάρχουν τμήματα που εδώ και τρία χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ έχουν κενές πάνω από το 50% των διαθέσιμων θέσεων τους.
Όμως υπάρχει και άλλη μια διάσταση που τη βλέπουμε στα τμήματα με λίγους φοιτητές που είναι απομονωμένα γεωγραφικά και συνήθως εκτός της βασικής έδρας του ΑΕΙ. Ο αριθμός των φοιτητών που είναι ενεργοί (πχ παρακολουθούν, δίνουν μαθήματα) είναι ακόμα λιγότερος. Δείτε ένα παράδειγμα: Τμήμα με 150 διαθέσιμες θέσεις, όπου εισάγονται 50 νέοι φοιτητές. Από αυτούς μέχρι και το τέλος του πρώτου έτους εμφανίζονται οι 30-35 και στο δεύτερο έτος τελικά γράφονται περίπου οι μισοί, 25 με μέγιστο το 30. Καταλαβαίνεται ότι μέχρι να φτάσουν οι φοιτητές στο 4ο έτος σπουδών θα έχει μείνει το 1/3 ή και λιγότερο από τους αρχικούς 50. Στα τελευταία έτη στα μαθήματα δεν εμφανίζονται πάνω από 4-5 άτομα. Κάποια μαθήματα δε διδάσκονται. Φανταστείτε αυτό στα απομονωμένα τμήματα. Πρόκειται για τμήματα-φαντάσματα.
Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται ΔΕΠ, διοικητικοί και συντηρούνται εγκαταστάσεις για ελάχιστους φοιτητές. Τεράστιο κόστος.
Τα παραπάνω στοιχεία τα λέω μετά λόγου γνώσεως. Στο πανεπιστήμιο μου μετρήθηκαν τα παραπάνω και βρέθηκαν αντίστοιχα αποτελέσματα για τα τμήματα με λίγους εισαχθέντες. Ρωτήστε τους πρυτάνεις, το ξέρουν. Κατά τα άλλα, εμείς ο κάνουμε μάθημα σε αμφιθέατρα των 100 και 200 ατόμων. Δεν έχει νόημα.
Ας μεταφερθούν τα βιώσιμα τμήματα σε πόλεις όπου μπορεί να αυξηθεί η ζήτησή τους και τα υπόλοιπα ας κλείσουν ή συγχωνευτούν. Τουλάχιστον 20 τμήματα ανά πεδίο θα πρέπει να μεταφερθούν/κλείσουν/συγχωνευτούν.

Dimitrios
|

Το τμήμα Ψυχολογίας θα τραβήξει κόσμο γιατί έχει επαγγελματικές προοπτικές.
Δεν είδαμε στο τμήμα της Φλώρινας τι έγινε; Μέσα σε τρία χρόνια η βάση πήγε στις 15.000!
Βέβαια εάν πρόβλημα είναι αυτό που λες, για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια του κέντρου.

40% οριζόντια μείωση εισακτέων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ
|

Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και αρκετά περιφερειακά τμήματα ασφυκτιούν με τον τεράστιο αριθμό εισακτέων.
Ο λόγος φοιτητών διδασκόντων ξεπερνά το 40:1 όταν ο ΕΕ μέσος όρος είναι 14:1 και ο προτελευταίος πριν την ουραγό Ελλάδα είναι 22:1!
Με 40% οριζόντια μείωση και πάλι ουραγοί θα είμαστε αλλά και καλύτερη εκπαίδευση θα παρέχουμε με περισσότερους και ποιοτικότερους απόφοιτους και διαρροή στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι όσοι δεν κάνουν για σπουδές δεν θα χαραμίζουν 5-10 χρόνια από τα πιο παραγωγικά της ζωής τους ούτε θα πετάνε άσκοπα 50.000-100.000 ευρώ για σπουδές που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια που πρέπει να διορθώσει η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΘ.

Τα τμήματα-φαντάσματα, με ελάχιστους φοιτητές
|

δεν τους απασχολούν; Στον Έβρο στο ΔΠΘ πχ τμήμα Νοσηλευτικής εγγράφηκε 1 (ένας) φοιτητής το 2023-24 και ιδρύουν φέτος τμήμα Ψυχολογίας δίχως καμία υποδομή!
Φυσικά, ο πολύ μικρός αριθμός εγγραφών συμβαίνει και σε αρκετά άλλα διάσπαρτα τμήματα (κυρίως) περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα και μόνον.
Αυτά απορροφούν κρατικές χρηματοδοτήσεις και προσωπικό που υπολειτουργεί ενώ υπάρχουν τόσες ακάλυπτες ανάγκες στα πανεπιστήμια που υπερφορτώνονται από μεταγραφές!
Πρώτα συμμάζεμα και μετά τα "φέρε μου και δώσε μου", επί ίσοις όροις στους πάντες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ