Μεταλυκειακό ΕΠΑΛ: Τις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις για εξετάσεις πιστοποίησης 6.000 υποψηφίων

01/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων 6.000 περίπου αποφοίτων  του Μεταλυκειακού έτους ΕΠΑΛ, για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, σύμφωνα με επικοινωνία  του esos με τη Διευθύνουσα του ΕΟΠΠΕΠ Γεωργία Ρεμπούτσικα.

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων  του Μεταλυκειακού έτους ΕΠΑΛ έγιναν το 2021.

To μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ αποτελεί μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών, η φοίτηση είναι προαιρετική και ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτήν εγγράφονται οι κάτοχοι Απολυτηρίου και Πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί εκπαιδευτική μεθοδολογία αναβάθμισης δεξιοτήτων, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.,  στην ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας με στόχο τη σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση και τη στήριξη των αποφοίτων, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

Στο μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται:

·         Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας επτά (7) συνολικά ωρών, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ. ή Εργαστηριακού Κέντρου από εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΠΑ.Λ. ή του Εργαστηριακού Κέντρου για ένα διδακτικό έτος

·         Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο τουλάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες για ένα σχολικό έτος. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος μαθητείας είναι εννέα (9) μήνες. Η αμοιβή του μαθητευομένου για το διάστημα της μαθητείας ορίζεται ίση με το 95% επί του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

Το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας έχει συνολική διάρκεια έντεκα (11) μήνες, αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Ιουλίου του επομένου έτους. Η κατανομή μεταξύ εργαστηριακού μαθήματος και προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο, καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Με την ολοκλήρωση του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας χορηγείται στον απόφοιτο από τη σχολική μονάδα Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.), ύστερα από αξιολόγηση στο εργαστηριακό μάθημα και στο πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο. Η Β.Ε.Κ. είναι προαπαιτούμενη για τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων και απόκτησης διπλώματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου πέντε (5), που διεξάγονται ετησίως από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (19)

Σοφία
|

Δώστε επιτέλους μια ημερομηνία να ξέρουμε και ύλη μαθημάτων 😒😒😒😒

Νέμεσις
|

Θα τους ξαναψηφίσετε.
Συνεπώς, μόκο!

@Άννα, Δημητρης, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Μαριος, Ζωη
|

Ε μην το κουράζουμε τώρα.... είπαμε 41τακατό και όποιος έχει λεφτά μόνο....

Μαρακι
|

Ε για αυτό από 6000 αιτήσεις έγιναν 3000 ελεος μάζεψαν 300.000 ενώ έπρεπε να ήταν δωρεάν είναι μεγάλη αδικία χωρίς καμία προειδοποίηση να χρεώνουν ταρίφα 100 ευρω

Άννα
|

Απαράδεκτο σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ να ζητούν παράβολο ύψους 100€, ενώ στην προηγούμενη εξέταση πιστοποίησης ήταν δωρεάν. Τόσα τους λείπουν;;;;

Δημητρης
|

Πρώτη φορά φέτος θα πληρώσουμε παράβολο 100ευρω τις άλλες χρονιές ήταν δωρεάν με χρήματα ΕΣΠΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
|

Συγνώμη από πότε πληρώνουμε 100€ για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης??? Εγώ ήξερα ότι ήταν δωρεάν την πρώτη φορά

Μαριος
|

Μα ποτέ δεν πλήρωναν στη μαθητεία ΕΠΑΛ έτσι προωθούν την μαθητεία στα νέα παιδιά δηλ θα βάλουν από την τσέπη τους για να πάρουν το πτυχίο

Ζωη
|

Πληρώστε 100 ευρώ παράβολα για την πιστοποίηση από δημόσιο σχολείο να πληρώνω

Πετρος
|

Η αίτηση για την μαθητεία έχει βγει μέχρι 8 Μαϊου μετά περιμένουμε την ημερομηνία

Δημήτρης
|

Ποτέ δίνουμε ρε παιδιά πιστοποίηση όμως δώστε μια ημερομηνία

Βιβή
|

Η τράπεζα θεμάτων είναι διαφορετική από τα ΙΕΚ

Μαρία
|

Το 2021 έγιναν εξετάσεις πιστοποίησης ΕΠΑΛ τα θέματα είναι στην τράπεζα θεμάτων

Αντώνης
|

Έχω τελειώσει Μαθητεια το 2020.Στον τομέα Γεωπονιας και ακόμη δεν δώσαμε πιστοποίηση. Ξέρετε πότε θα δώσουμε εμείς στην Γεωπονία.....

Δημήτρης
|

Εμείς οι οποίοι θα εξεταστουμε στο τέλος του μεταλυκειακου έτους που μπορούμε να βρούμε την ύλη και τις ερωτήσεις που θα χρειαστεί να διαβάσουμε?

@Διονυσης
|

Όντως ισχύει αυτό με την ημιμάθεια.Στην περίπτωση σας δεν υφίσταται μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση.Η μαθητεία ανήκει στην κατάρτιση στη μη τυπική εκπαίδευση.Επισης στα ΣΑΕΚ και όχι ΙΕΚ υπαρχει εκτός από πρακτική άσκηση και μαθητεία.Για την αποκατάσταση της ημιμαθειας

Διονύσης
|

Η ημιμάθεια χειρότερη από την αμάθεια !
Υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές μεταξύ του Μεταλυκειακού έτους - Τάξη μαθητείας και των ΙΕΚ που δεν δικαιολογούν κοινές εξετάσεις:
1) Το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας ανήκει στην μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος ενώ τα ΙΕΚ ανήκουν στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση (μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική κατάρτιση) και εντάσσονται στην μη τυπική εκπαίδευση.
2) Οι μεν απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους - Τάξη μαθητείας έχουν ήδη πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (που λαμβάνουν με την αποφοίτησή τους από τα ΕΠΑ.Λ.) και με την επιτυχή πιστοποίησή τους στοχεύουν στην αναβάθμιση του πτυχίου τους σε επίπεδο 5, οι δε απόφοιτοι των ΙΕΚ θα λάβουν δίπλωμα μετά την κατάρτισή τους και την επιτυχή πιστοποίησή τους.
3) Υπάρχουν διαφορετικά έτη σπουδών ήτοι, το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας έχει διάρκεια ένα (1) έτος ενώ το ΙΕΚ 5 εξάμηνα.
4) Στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας και στο ΙΕΚ εφαρμόζονται διαφορετικά προγράμματα σπουδών και διαφορετικά μαθήματα.
5) Στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας εφαρμόζεται δυικό σύστημα εκπαίδευσης που συνδυάζει την εκπαίδευση στα ΕΠΑ.Λ. (εργαστηριακό μάθημα - 1 ημέρα την εβδομάδα) και την κατάρτιση σε εργασιακό χώρο (4 ημέρες την εβδομάδα) υλοποιώντας την μέθοδο της μαθητείας. Στα ΙΕΚ τα πρώτα 4 εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στο πεδίο της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και υπάρχει και το 5ο εξάμηνο πρακτικής άσκησης.
6) Το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας υλοποιείται σε 25 ειδικότητες οι οποίες, πλην ελαχίστων, δεν είναι ίδιες με τις ειδικότητες των ΙΕΚ.
7) Τέλος, υπάρχουν ήδη άλλοι τίτλοι σπουδών, ίδιου επιπέδου, που παρέχονται από διαφορετικές δομές και με διαφορετικές εξετάσεις.

Μαρία
|

Δεν έχουν την ίδια τράπεζα Θεμάτων, ούτε το ίδιο πρόγραμμα... Καλό είναι να γνωρίζουμε πριν σχολιάσουμε. Το θέμα είναι οι απόφοιτοι είναι ενημεροι για τις εξετασεις;

ΠΑΠΑΣ
|

Αφού παίρνουν το ίδιο τίτλο σπουδών με τα ΙΕΚ, έχουν την ίδια τράπεζα θεμάτων, γιατί δεν δίνουν μαζί εξετάσεις;
Ελλαδάρα.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ