Υφ. Παιδείας για εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα: Δεν εξετάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας τη διαμόρφωση του συντάξιμου μισθού

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας των εν λόγω εκπαιδευτικών, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ορθά υπολογίστηκαν στο ύψος των μειωμένων κατά 25% αποδοχών τους.

02/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Ο ισχύον τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης είναι ενιαίος, σύμφωνα με το πνεύμα των διατάξεων του ν. 4387/2016 και ως εκ τούτου τροποποίηση της νομοθεσίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, δεν εξετάζεται από το υπουργείο μας.

Αυτό ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, στη Βουλή , σε ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ, σχετικά με το αίτημα υπολογισμού για τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τον ν.4172/13 το σύνολο των αποδοχών τους στη διαμόρφωση του συντάξιμου μισθού.

Ειδικότερα , η υφυπουργός Παιδείας στην απάντήση της ανέφερε τα εξής:

Α. Με τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν. 4172/2013, κατ’ εφαρμογή της Υποπ. Ζ2 της Παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, τέθηκαν από 22.07.2013 σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, λόγω κατάργησης των θέσεών τους. Με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4325/2015 οι εν λόγω εκπαιδευτικοί επανήλθαν στις θέσεις τους, καθώς επανασυστήθηκαν οι καταργηθείσες ειδικότητες και κλάδοι.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, οι εκπαιδευτικοί ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους, δηλαδή οι αποδοχές τους ήταν μειωμένες κατά 25% και επί αυτών των μειωμένων αποδοχών τους διενεργούνταν και οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις.

Β. Με τις διατάξεις των άρθρων 99 επ. του ν. 3528/2007 προβλέπεται ότι, σε περίπτωση κατάργησης θέσης, ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το άρθρο 102 του ίδιου νόμου και την παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 4354/2015 (ενιαίο μισθολόγιο), ο υπάλληλος κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας δικαιούται τα τρία τέταρτα (3⁄4) των αποδοχών του.

Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 11 του π.δ. 169/2007 προβλέπεται ότι ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφόσον δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του υπαλλήλου, λογίζεται ως συντάξιμος για τους υπαγόμενους στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του πρ. Δημοσίου. Επομένως, οι αποδοχές που καταβάλλονται κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, υπόκεινται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, με τις ως άνω διατάξεις, βάσει των οποίων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογίζονται στο ύψος των μειωμένων κατά 25% αποδοχών του υπαλλήλου που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Δεδομένου του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου, κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας των εν λόγω εκπαιδευτικών, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ορθά υπολογίστηκαν στο ύψος των μειωμένων κατά 25% αποδοχών τους.

Γ. Με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, όπως ισχύει θεσπίσθηκε ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους στους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης, καθώς και του Δημοσίου.

Η ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 του ν. 4670/2020 και ισχύει, για τους υπαγόμενους στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου, υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου, όπως ορίζονται στο άρθρο αυτό, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ` έτος ποσοστά αναπλήρωσης των πινάκων 1 και 2 της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου, υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών.

Ειδικότερα, ως προς τις συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης κύριας ασφάλισης εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου και ειδικότερα από το 2002 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Ο κατά τα ανωτέρω τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης είναι ενιαίος, σύμφωνα με το πνεύμα των διατάξεων του ν. 4387/2016 και ως εκ τούτου τροποποίηση της νομοθεσίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, δεν εξετάζεται από το Υπουργείο μας.

Σχόλια (7)

Γ.Γ
|

Αφού τους ανθρώπους αυτούς δεν τους δικαίωσε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένετε να τους δικαιώσουν αυτοί που τους διώξανε;

Γ.Γ.
|

Αφού τους ανθρώπους αυτούς δεν τους δικαίωσε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένετε να τους δικαιώσουν αυτοί που τους έδιωξαν;

Αρης
|

Θα βγουν αυτοί σε διαθεσιμότητα αν ξυπνήσει ο κοσμάκης

Μαρία
|

Κι όμως επηρεάζεται....και χωρίς υπαιτιότητα του εργαζόμενου. Αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι πληρώνουν; Πού είναι η ίση αντιμετώπιση πολιτών;Επειδή προσφάτως συνταξιοδοτήθηκα παρακαλώ όπως ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ.....ΥΠΕΎΘΥΝΑ

β.ι
|

μπράβο, καλά κάνουν! αυτοί που ήταν στην διαθεσιμότητα και τους ψήφισαν τί έχουν να πουν; εύγε εύγε τους,μόλις υποβάλουν αίτηση για συνταξη, θα τα λουστούν!!! η μακρή... σκασίλα της!

Δεν φταίνε αυτοί.
|

Φταίνε οι ψηφοφόροι τους.

σα δε ντρεπεστε ΟΛΟΙ
|

πολιτική ευθιξία και αναληψη ευθύνης ( τέμπη - διαθεσιμότητα ) πού είναι; οέο;
καραμανλής και μητσοτάκης ανέλαβαν ευθύνη ; έστω να εξαφανιστούν , στο πρώτο νεκροί ,στο δεύτερο επιπτώσεις και αδικία (αριστείας και αξιολογησης σε ζωντανούς όμως).
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΝ ! ΠΉΡΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ! παλαμοκροτήστε τους γαλάζιους ! 101 ΤΑΚΑΤΟ, γατακι ΚΙΜ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ