Υπεγράφη από τους Πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητές, Γεράσιμο Σιάσο και Παναγιώτη Ε. Καλδή, Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη επιστημονικών, ερευνητικών και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ του Αιγινήτειου Νοσοκομείου (ΕΚΠΑ) και του Εργαστηρίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας – LabHTA, του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΠΑΔΑ).
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος σημείωσε ότι υπογράφει το εν λόγω μνημόνιο με μεγάλη χαρά και αναμένει την επέκταση και σε άλλα πεδία της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων ιδρυμάτων της Αττικής.
Ιδιαίτερα τιμητική και εξόχως σημαντική χαρακτήρισε την υπογραφείσα συνεργασία, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, με το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, που η μέχρι σήμερα ιστορική του πορεία το καθιστά φάρο παιδείας.
Η Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου LabHTA, Καθηγήτρια Ελπίδα Πάβη παρουσιάζοντας το επιστημονικό αντικείμενο του Εργαστηρίου LabHTA, μίλησε για τις συνέργειες με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και ανέδειξε την αναγκαιότητα τεκμηρίωσης της αποδοτικότητας των τεχνολογιών υγείας συμπεριλαμβανομένης της διάστασης του κόστους πράγμα που συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης από τους ασφαλιστικούς φορείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα εγειρόμενα θέματα Βιοηθικής και Δικαίου Υγείας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε κάθε εξεταζόμενη τεχνολογία υγείας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Εφορείας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Κων/νος Τσιούφης υπογράμμισε την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της έως σήμερα συνεργασίας των δύο πλευρών, διότι αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση και αποδοτικότητα των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεργασθούν με ιδιαιτέρα σημαντικά κοινωνικά οφέλη, μεταξύ άλλων, στα εξής επιστημονικά και ερευνητικά πεδία:
• Έρευνα Υπηρεσιών Υγείας (ενδεικτικώς δημιουργία metrics αξιολόγησης της νοσοκομειακής δραστηριότητας, δείκτες εκβάσεων, μέτρηση ικανοποίησης ασθενών/συνοδών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μέτρηση ικανοποίησης προσωπικού, μέτρηση του χρόνου αναμονής).
• Οικονομικά της Υγείας (ενδεικτικώς έρευνα στην οικονομική διάσταση του φάσματος των ψυχιατρικών νοσημάτων, το οποίο ελάχιστα έχει μελετηθεί στη χώρα μας).
• Κοστολόγηση, τιμολόγηση και αποζημίωση παρεχόμενων υπηρεσιών (ενδεικτικώς μέτρηση του μέσου κόστους νοσηλείας στο Νοσοκομείο και ανά κλινική, μέσου κόστους φαρμάκων ανά ημέρα νοσηλείας, κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων σε ασφαλιστικούς φορείς – ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών).
• Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (αξιολόγηση σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων υγείας, προγραμμάτων και νέων τεχνολογιών υγείας που παρέχονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου).
• Πολιτική φαρμάκου (ενδεικτικώς διείσδυση χρήσης γενοσήμων).
• Βιοηθική, δίκαιο υγείας και βιοδίκαιο.
• Δυνατότητα κατάθεσης από κοινού προτάσεων για ερευνητικά προγράμματα/έργα (π.χ.HORIZON).
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.