Πανελλαδικές: Προστίθενται δύο τμήματα σε Επιστημονικά Πεδία (Ψυχολογίας ΔΠΘ και ΣΜΥΑ)

Μετονομάζεται το τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

06/04/2024

Ενημερώθηκε: 06/04/2024, 08:26

Άκουσε το άρθρο

Δύο τμήματα   προστίθενται , με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη   σε  Επιστημονικά Πεδία, ενώ ένα τμήμα μετονομάζεται.

Ειδικότερα:

Από τις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2024) προστίθεται το νέο τμήμα Ψυχολογίας (Διδυμότειχο)   του ΔΠΘ, στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών , Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Από τις  μεθεπόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2025),προστίθεται στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ)-Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης-Ραδιοναυτίλοι.

Μετονομασία Τμήματος

Από τις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2024) στο Μηχανογραφικό   και συγκεκριμένα στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών , Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών το τμήμα  Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών  (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης  αντικαθίσταται σε τμήμα Φιλοσοφίας. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σχόλια (8)

ΔΕΠ
|

Δεν γίνεται η αναπτυξιακή πολιτική ενός τόπου να βασίζεται σε ένα μικρό απομονωμένο τμήμα σε μια πόλη. Δε βοηθάει αυτό το μοντέλο πανεπιστημίων την ακριτική χώρα. Θα ήταν καλύτερο ένα ισχυρό μεγάλο πανεπιστήμιο σε μια πόλη, με μεγάλο campus, εστίες και ερευνητικά κέντρα. Και με επιπλέον παροχές για φοιτητές και εργαζόμενους. Με επιδότηση της συνδέσης με την αγορά εργασίας.
Ας σοβαρευτούμε.
Από τη Θράκη ως στην Κρήτη έχουμε τμήματα σε μικρές πόλεις. Δείτε και στην Κρήτη τι γίνεται.

Polar_Fish
|

@Φιλόλογος απών
Οι φοιτητές δεν ειναι πειραματόζωα. Δεν τους απασχολεί αν η σχολή είναι στο τριεθνές, στη Γαυδο ή στο Καστελόριζο. Τους απασχολεί το Τμημα να ειναι επανδρωμενο με μονιμο προσωπικό, να εχουν αξιοπρεπή κτηρια και να εχουν προσβαση σε σπίτια να μείνουν με λογικές τιμές. Πιστευετε οτι το νέο Τμημα Ψυχολογίας θα προσφέρει το ιδιο επίπεδο σπουδών με άλλα Τμήματα Ψυχολογίας που ηδη λειτουργουν σε άλλα ΑΕΙ εδω και δέκα χρόνια? Υπάρχει λογος ο νομός Έβρου να εχει διάσπαρτα Τμηματα μέσα στον ιδιο νομο? Πιστευετε οτι ειναι ανάχωμα στον τουρκικο επεκτατισμο ενα τμημα στο Διδειμοτειχο ή στην Ορεστιάδα? Για να μην σας κουράζω με άλλες ερωτησεις. Ολη η Βορεια Ελλάδα ειναι στην ουσία ακριτική. Για να μην ερημώσει δεν ειναι η λύση να εχουμε μερικες χιλιάδες φοιτητες απο την υπόλοιπη Ελλάδα. Για να μην ερημώσει πρέπει να εστιάσουμε στα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης ώστε οι νέοι να μη φεύγουν αλλά να μένουν. Και αν το Δημοκριτειο αντεξε ως Πανεπιστήμιο, οφείλεται σε μια πολιτική που έχει ξεχαστεί αλλα εφαρμοστηκε μέχρι το 1998 περίπου. Δόθηκαν κινητρα εγκατάστασης. Μεγαλυτεροι μισθοι ΔΕΠ από οτι στα άλλα ΑΕΙ. Χαμηλοτοκα δάνεια και επιδότηση αγοράς στέγης. Αν ολα τα δεις σε όρους αγοράς, αλήθεια αν παντου στην Ελλάδα ο μισθός ειναι ο ίδιος γιατι να μη μείνεις εκει που πιστευεις οτι οι συνθήκες είναι καλύτερες?

Φιλόλογος απών
|

@Ελεος | 6 Απρ 2024 16:35
Πολύ πατριωτική λογική αυτή! Μια λογική στη γραμμή "Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα"! Μια υπενθύμιση σαν καρικατούρα εκείνης της (παρεξηγημένης) τρύπας στη γεωγραφία από το εμβληματικό "Διδυμότειχο μπλουζ" του Μαχαιρίτσα. Γιατί στο μυαλό κάποιων το κάθε Διδυμότειχο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα "πουθενά, χωρίς πολιτισμό...", μια Ελλάδα που ντροπιάζει την πρωτευουσιάνικη φιγούρα, μια Ελλάδα παρακατιανών που δεν αξίζει να πετάμε άσκοπα τα λεφτά μας!
Ώστε λοιπόν έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την "επένδυση των φόρων" μας! Ό,τι κοστίζει ακριβότερα, το αποφεύγουμε χάριν μιας υστερόβουλης οικονομίας λησμονώντας ότι η ελληνική γη κατοικείται από ισότιμους πολίτες απ' άκρου εις άκρο, πολίτες που δικαιούνται (τουλάχιστον) όσα δικαιούνται και καρπώνονται οι αλλοτριωμένοι κάτοικοι του κλεινού άστεος, κάποιοι από τους οποίους αδυνατούν να αφουγκραστούν την ανάγκη για ζωή ενός Διδυμότειχου, μιας Καστοριάς, μιας Φλώρινας ή ενός απομακρυμένου νησιού του Αιγαίου, τόπων που - παρά την εξοργιστική άγνοια κάποιων - εξακολουθούν να τροφοδοτούν την Ελλάδα και με σοβαρούς οικονομικούς πόρους, αλλά και με πολιτισμό και προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης και του αθλητισμού.
Θλιβερό να ακούγονται ακόμη τόσο αποκρουστικές απόψεις!

Για ποιο λόγο;
|

Χωρίς νόημα χωρίς ουσία. Αντί να κλείσουν μερικά ανοίγουν κι αλλά. Πλήρωνε φορολογούμενε.

Ας προσέχατε
|

@Ελεος
Το ποσοστό της ΝΔ στον Έβρο στις εκλογές ήταν 44,18% (υψηλότερο κατά 3,63 μονάδες σε σχέση με το εκλογικό της αποτέλεσμα σε όλη την επικράτεια) παίρνοντας τις τρεις από τις τέσσερις έδρες, με την τέταρτη να καταλήγει στην Ελληνική Λύση. Δεν είναι φυσικά "το όνειρο του κάθε φοιτητή".... αλλά μάλλον το όνειρο του κάθε κυβερνητικού Βολευτή.
@Καμία ουσιαστική αλλαγη
Ναι αλλά η κυβέρνηση πραγματοποίησε όλες τις άλλες εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της.... Πόσα να προλάβει να κάνει σε δύο θητείες? Ξαναψηφίστε την λοιπόν για να ολοκληρώσει!
@Κι άλλοι μέλλοντες πτυχιούχοι για εξαγωγή!
Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι λένε πως δεν παράγουμε τίποτα....

Ελεος
|

Τμήμα νέο, στο Διδυμότειχο... ωραία επένδυση των φόρων μας. Γιατί το όνειρο κάθε φοιτητή είναι να περάσει 4-5 χρόνια στο Διδυμότειχο. Στο πουθενά, χωρίς πολιτισμό, τέχνες, ποικιλία εμπειριών. Κρίμα. Βάζω στοίχημα ότι ούτε οι καθηγητές δε θα κατοικούν εκεί, όπως γίνεται δυστυχώς και σε άλλα τμήματα. Μόνοι "τυχεροι" καφετέριες και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.

Καμία ουσιαστική αλλαγη
|

Παράταση εξαγγελίες του υπουργού και της δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αναμόρφωση και εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, μάλλον οι αποφάσεις παραπέμπονται στις καλένδες. Πολύ κρίμα. Προσωπικά θυμάμαι μία παρουσίαση του υπουργείου με αλλαγές σε πλήθος τμημάτων (κλείσιμο, συγχωνεύσεις, μεταφορές) μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2024.

Κι άλλοι μέλλοντες πτυχιούχοι για εξαγωγή!
|

Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να τους απορροφήσει!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ