Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πρόσκληση με την οποία καλεί τους ΕΛΚΕ των Α.Ε.Ι.,να υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Έργου SUB2: «Πανεπιστήμια Αριστείας» με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5180665 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την Πρόσκληση
Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης του έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας», ανέρχεται σε 106.500.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 RRF budget και η συνεισφορά του Εθνικού ΠΔΕ για την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ σε 25.560.000 ευρώ.
Ο ανώτατος Π/Υ ανά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη βαθμολόγηση που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης
Τα ανώτατα ποσά του πίνακα είναι δεσμευτικά ανά Α.Ε.Ι. Σημειώνεται ότι στα ανωτέρω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ ο οποίος θα καλυφθεί από πόρους του Εθνικού ΠΔΕ. Θα πρέπει ωστόσο να υπολογίζεται και να αναγράφεται διακριτά το επιπρόσθετο ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ κατά τη σύνταξη του προτεινόμενου προϋπολογισμού από τους δυνητικούς δικαιούχους.
Στόχος της Πρόσκλησης είναι η ενδυνάμωση της ερευνητικής δυναμικότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω της ενίσχυσης των ερευνητικών τους υποδομών.
Η ενίσχυση θα γίνει με τρόπο που να συνδέεται με την αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης σε αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ιδίως αυτών των αποτελεσμάτων που μπορούν να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία της Χώρας.
Με δεδομένη τη στενή σχέση έρευνας και εκπαίδευσης, για την ενίσχυση της ερευνητικής δράσης που σχετίζεται άμεσα με την εκπαιδευτική διαδικασία, θα ενισχυθεί και η απόκτηση ειδικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού.
Βασικό εργαλείο για τη συσχέτιση αυτή θα αποτελέσουν οι «Καίριοι Δείκτες Απόδοσης» (KPIs) ως εργαλεία αξιολόγησης της επίδοσης συγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων στην επίτευξη ποσοτικών, στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων που έχουν τεθεί́.
Στις στοχεύσεις δε της δράσης περιλαμβάνεται και η δημιουργία μηχανισμού για την ανάπτυξη Κέντρων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας.
Τα Κέντρα αυτά θα αποτελέσουν ένα δυναμικό περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ της Χώρας και της Αγοράς Εργασίας προωθώντας μεθοδικά τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα μεταφέροντας τεχνολογία και τεχνογνωσία σε επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ.
Αντικείμενο του Κέντρου Καινοτομίας/ Επιχειρηματικότητας είναι η ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση της έρευνας και της γνώσης που παράγεται στα ΑΕΙ προς όφελος της κοινωνίας. Παράλληλα είναι η προαγωγή της καινοτομίας, η καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας στους φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών και η παροχή συνδρομής σε ζητήματα σταδιοδρομίας.
Η κατανομή των πόρων της πρόσκλησης έγινε σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ανεξάρτητη διοικητική αρχή που έχει ως αποστολή της τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο προϋπολογισμός κάθε ΑΕΙ είναι ποσοστιαία αντίστοιχος της βαθμολογίας που έλαβε από την ΕΘΑΑΕ με τη μεθοδολογία των τεταρτημορίων που εφαρμόστηκε.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Κάθε ΕΛΚΕ/ΑΕΙ εκ των ανωτέρω δύναται να υποβάλει μία και μόνο πρόταση, στην οποία θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά οι κάτωθι δύο (2) κατηγορίες δαπανών:
Ι. Ερευνητικός, Εργαστηριακός και Εκπαιδευτικός Εξοπλισμός
II. Δαπάνες Ανάπτυξης Κέντρων Καινοτομίας/ Επιχειρηματικότητας
Ειδικότερα,
Στην Κατηγορία I «Ερευνητικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός» είναι επιλέξιμες:
(α) οι δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, απαραίτητων για την υλοποίηση του Στρατηγικού Πλάνου Έρευνας του Α.Ε.Ι.
(β) οι δαπάνες εκπαιδευτικού εξοπλισμού
Ενδεικτικά στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται δαπάνες για την απόκτηση:
- οπτικοακουστικού εξοπλισμού όπως προβολείς υψηλής ευκρίνειας, τηλεοράσεις 4Κ ή 8Κ, συσκευές
αναπαραγωγής DVD, συστήματα ήχου πoλυκαναλικά, - διαδραστικών πινάκων μεγάλων διαστάσεων με γραφίδα ή δάχτυλα,
- υπολογιστών (σταθερών και φορητών) με δυνατότητες αναπαραγωγής και δημιουργίας πολυμεσικών
τεχνολογιών, - εξοπλισμού εργαστηρίου για επιστημονικά πειράματα σχετικά με το αντικείμενο των εργαστηρίων,
- κιτ ρομποτικής και προγραμματισμού,
- εκπαιδευτικού λογισμικού,
- άλλου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού εξοπλισμού: όπως εικονικής πραγματικότητας, λογισμικού
ανάπτυξης και προσομοίωσης επιχειρηματικών ιδεών κ.ά.
Για τις προμήθειες οργάνων και εξοπλισμού που πραγματοποιούνται από δημόσιους φορείς ή από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα απαιτείται η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει ο Ν. 4412/2016, τα άρθρα 249-255 του N. 4957/2022, καθώς και τα προβλεπόμενα στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («ΣΔΕ»).
Οι ανωτέρω δαπάνες είναι επιλέξιμες υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Σχετίζονται άμεσα και εξυπηρετούν τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς στόχους του ΑΕΙ.
- Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός είναι σύγχρονος, καινούργιος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα του
ΑΕΙ. - Οι δαπάνες προμήθειας περιλαμβάνουν και το κόστος μεταφοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού
μέχρι αυτός να τεθεί σε λειτουργία. - Οι δαπάνες προμήθειας εξαρτημάτων είναι επιλέξιμες, εφόσον αυτά είναι παρελκόμενα των κύριων
εξαρτημάτων του εξοπλισμού που αποκτάται, αποτελούν δηλαδή αναπόσπαστο τμήμα του για την ομαλή λειτουργία του σύμφωνα με της όρους προμήθειας του εξοπλισμού που προσφέρει ο προμηθευτής. - Είναι νόμιμες και κανονικές και ικανοποιούν την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ήτοι έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποφυγής της διπλής χρηματοδότησης και
- Είναι εξοφλημένες, τεκμηριώνονται από τιμολόγια ή έγγραφα ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας και έχουν καταχωρηθεί στο λογιστικό σύστημα του Δικαιούχου.
Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες:
- προμήθειας υποστηρικτικού εξοπλισμού, όπως: έπιπλα γραφείου, συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας.
- συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από το ΑΕΙ.
- ανέγερσης κτιρίων, μικρής κλίμακας οικοδομικές παρεμβάσεων, ειδικές εγκαταστάσεις και
διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
Στην Κατηγορία IΙ «Δαπάνες Ανάπτυξης Κέντρων Καινοτομίας/ Επιχειρηματικότητας» είναι επιλέξιμες, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι ακόλουθες δράσεις:
- υλοποίησης προγραμμάτων επιχειρηματικής ωρίμανσης όπως: εκπαίδευση φοιτητών ή μελών ΔΕΠ των Ιδρυμάτων σε θεματολογία σχετική με την επιχειρηματικότητα μέσα από σειρά εργαστηρίων (workshops), συμβουλευτική καθοδήγηση (coaching), υποστήριξη από εξειδικευμένους μέντορες (mentoring), δικτύωση με επιχειρήσεις, οργανισμούς και επενδυτικούς φορείς (VCs, Business Angels), φιλοξενία σε χώρους δομών Κέντρων Καινοτομίας/Επιχειρηματικότητας που ανήκουν στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή πρόκειται να ιδρυθούν σε αυτά. Για τις συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει να προσδιοριστεί σχετική μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ισοδύναμου ποσού του κανόνα deminimis που θα χρεωθεί στους λήπτες της ενίσχυσης (π.χ. φοιτητές που θα ιδρύσουν, μετά την εκπαίδευση που θα λάβουν, επιχείρηση). Οι συνολικά προσφερόμενες υπηρεσίες που θα χρεωθούν με τον κανόνα deminimis σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει να κοστολογηθούν με τιμές αγοράς.
- Διοργάνωσης διαγωνισμών καινοτομίας, αξιολόγησης προτάσεων και βράβευσης των διακρινόμενων φοιτητών, μελών ΔΕΠ.
- για δράσεις capacity building, όπως: παρουσίαση και προβολή ερευνητικών ιδρυμάτων και αποτελεσμάτων της δράσης τους σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, δικτύωση/προβολή προϊόντων και υπηρεσιών των ΑΕΙ και των δημοσίων ερευνητικών κέντρων εντός και εκτός της χώρας, θεματικών workshops για την ανάπτυξη διεπιστημονικών λύσεων κ.ά.
- τεχνικής και νομικής υποστήριξης σε θέματα που άπτονται της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Επιλέξιμες για την Κατηγορία ΙΙ είναι και οι δαπάνες για αμοιβές νέου ή/και υφιστάμενου προσωπικού, σύμφωνα με το οικείο θεσμικό πλαίσιο, που θα υλοποιήσουν μέρος ή/και το σύνολο των ανωτέρω δράσεων, καθώς και οι δαπάνες εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μετακίνησης για τις ανάγκες του έργου). Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 3% του συνολικού προϋπολογισμού του κάθε ΑΕΙ με βάση τον πίνακα 1 και θα πρέπει να αντιστοιχούν σε παραδοτέα σύμφωνα με το προτεινόμενο φυσικό αντικείμενο της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για τη δημιουργία υποδομών, ήτοι πάσης φύσεως φυσικές δομές, κτιριολογικές μελέτες, μελέτες εξοπλισμού, αρχιτεκτονικά σχέδια, κατασκευαστικές μελέτες, μελέτες διαμόρφωσης χώρων και οικοδομικά καθώς και η αγορά λειτουργικού εξοπλισμού για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας/ Επιχειρηματικότητας.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων δεν μπορεί να ξεπερνά την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία έναρξης του χρόνου υλοποίησης του έργου θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης της Εγκριτικής Απόφασης Χορήγησης Ενίσχυσης των έργων.
Η χρονική διάρκεια των ενταγμένων και σε υλοποίηση έργων δύναται να παραταθεί εφόσον παραταθεί η διάρκεια υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατόπιν της εξέτασης του σχετικού αιτήματος του δικαιούχου προς την ΕΔ ΕΣΠΑ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου δεν μπορεί να αυξηθεί.
να καταστρέψει ένα κεφάλαιο ύψους 106.500.000 ευρώ, διαμοιράζοντας το σε μικρά μερίδια. Ο ορισμός της παντελούς έλλειψης στρατηγικής στην πολιτική της έρευνας (και όχι μόνον). Με αυτό το κεφάλαιο θα μπορούσε πχ να δημιουργηθεί εθνική υποδομή για κβαντικά συστήματα αγοράζοντας κάποιον κβαντικό υπολογιστή για να αναπτυχθεί η πρωτοπόρα έρευνα στα πεδία:
- fundamentals of quantum computing αναλύοντας προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν με κβαντικούς υπολογιστές,
-investigate the interplay between quantum computing and machine learning.
- the importance of end-to-end complexity for quantum algorithms.
- connections between the quantum world and financial mathematics.
όπως αυτά συνοψίζονται στην έκδοση του SIAM news τον Απρίλιο του 2024 με τίτλο: An Introduction to Quantum Computing and Applied Mathematics.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο έρευνας για unnmaned USV, UAV ή κάτι άλλο από το να σκορπίσουν ένα τέτοιο το κεφάλαιο στα 30 τόσα πανεπιστήμια.
Για τα ψηφαλάκια όλα, και για έρευνα ... φάτε μάτια ψάρια.