Κ. Πιερρακάκης: Θα επιτρέπεται το κινητο τηλέφωνο στην τσάντα αλλά όχι η εμφανής κατοχή του από μαθητές μέσα στο σχολείο

"Το θέμα είναι να μην το χρησιμοποιούν οι μαθητές"

10/04/2024

Ενημερώθηκε: 11/04/2024, 16:36

Άκουσε το άρθρο

"Το θέμα είναι να μην το χρησιμοποιούν οι μαθητές "όταν κατέχουν το κινητό τηλέφωνο  μέσα στη σχολική μονάδα , δήλωσε σήμερα στον Σκαϊ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας σε σχετική  ερώτηση.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι "τυπικά αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων από μαθητές εντός των σχολείων αλλά  γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει εφαρμοστεί".

Διευκρίνιση: Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Παιδείας στο esos  θα απαγορεύεται  η εμφανής κατοχή του κινητού από τον μαθητή εντός σχολείου, δηλαδή θα μπορούν να το έχουν μόνο εντός της σχολικής τσάντας.

Δημοσιογράφος:Είμαι μαθητής εγώ μπορώ να έχω κινητό στο σχολείο μου και το χρησιμοποιώ;

Κ. Πιερρακάκης: Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε συνολικότερα; γιατί τυπικά αυτή τη στιγμή απαγορεύονται. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει εφαρμοστεί.

Δημοσιογράφος: Το να το έχεις μαζί δεν πειράζει;

Κ. Πιερρακάκης: Το θέμα είναι να μην το χρησιμοποιείς

Αλλαγή στάσης

Πρόκειται για αλλαγή της στάσης της ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς η προχθεσινή  γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου   αναφέρει: "Διατήρηση της απαγόρευσης κατοχής κινητού εντός του σχολικού περιβάλλοντος".

Ακολουθεί η γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

 

 

Σχόλια (66)

Εκπαιδευτικος
|

Κε Υπουργέ όταν ένας μαθητής έχει στην τσάντα του και καλή την πίστη κλειστό κινητό ποιος θα δείξει εμπιστοσύνη εσείς? Βγαίνει από το Σχολείο του και βγάζει φωτογραφίες των συμμαθητών του που εμπλέκονται σε φασαρίες θα κριθεί ο μαθητής στον εισαγγελέα ανηλίκων γιατί ανεβάζει φωτογραφίες στα μέσα? Η εσείς? Ηχογραφεί μέσα στην αίθουσα μέρος του μαθήματος. ποιος ευθύνεται ο εκπαιδευτικός που δεν έκανε έρευνα η εσείς που δεν υπολογίζεται την ανωριμότητα των παιδιών? Κε ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ BABY KEEPERS . ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ! ΕΊΜΑΣΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΆΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΝ ΡΊΧΝΕΤΕ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΕΊΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΊ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΚΟΙ! ΗΔΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΠΟΥ ΦΈΡΝΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΈΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ!

Legend
|

@ Κοσμίδη, έχετε μείνει λίγο πίσω. Σε ΟΛΕΣ τις χώρες πλέον απαγορεύουν τα κινητά. Μάλιστα όχι μόνο τα έξυπνα κινητά αλλά και κάθε συσκευή ηλεκτρονική, αφού οι έρευνες απέδειξαν αυτό που φωνάζαμε τόσο καιρό: διασπούν την προσοχή!!! Δεν βοηθούν στη μαθησιακή διαδικασία, τη σκοτώνουν, καθώς σκοτώνουν τη ακέψη. Ενημερωθείτε καλύτερα! Στηρίξτε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά σας! Όχι τους δισεκατομμυριούχους που πλουτίζουν από την αποβλάκωση των παιδιών μας. Το κινητό είναι εργαλείο για ενήλικες. Δεν είναι παιχνίδι.

"διότι τα διαβάζουν γελάνε"?
|

Εντελώς μεταξύ μας, υποπτεύομαι ότι είναι περισσότεροι από δύο....

Master chef (Kill Bill vol.3)
|

@@ Γιάννης Λιάσκοε : μαστερσεφ , σε την είπανε;;;;;;
Τι να πει κανείς φίλτατε! Όχι για τα Miyabi αλλά και για το ξίφος του Hattori Hanzo θα μας πουν σε λίγο ότι επιτρέπεται η κατοχή.... αλλά όχι η χρήση.

Ό,τι να ναι
|

Το κάθε σχολείο έχει σταθερό τηλέφωνο, το οποίο είναι προσβάσιμο σε μαθητές εφόσον υπάρχει ανάγκη. Αν σώνει και καλά θέλουν οι μαθητές κινητό για επικοινωνούν με τους γονείς τους για να τούς πάρουν όταν υπάρχει ανάγκη (λέμε τώρα!!!!), υπάρχουν και τα κινητά των 20 - 30 ευρώ κλήση και μήνυμα.

Εκπαιδευτικός
|

Να συνεχιστεί απρόσκοπτα στα σχολεία η ηλεκτρονική αποβλάκωση - αποχαύνωση των μαθητών με την νομική βούλα του υπουργείου και του κ. Πιερρακάκη. Να συνεχίσουν τα παιδιά τις πλάκες με το φωτογραφίες στο κινητό, το σερφάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα, το χαχάνισμα για τα ανδραγθήματα που ανεβαίνουν στο youtube, τα ντριφτ και τους σκοτωμούς στα online διαδικτυακά "παιχνίδια". Μην μας πουν και οπισθοδρομικούς ή τεχνοφοβικούς!
Με τέτοιους ταγούς (όπως ο σημερινός υπουργός και η προηγούμενη κ. Κεραμέως) να μην μας εκπλήσουν η αγραμματοσύνη και η πλήρης αδιαφορία των μαθητών για την γνώση και η στροφή των μαθητών στην βία.

Fotis
|

Κύριε Πλαταρε έχετε πάρει διαζύγιο με την σχολική πραγματικότητα και έχετε γίνει στυγνός γραφειοκράτης.Η νοοτροπία σας δυστυχώς κυριαρχεί στα στελέχη της εκπαίδευσης για αυτό και το ελληνικό σχολείο και ειδικά το λύκειο έχει γίνει αντί για τόπος γνώσης για τους μαθητές χώρος υποχρέωσης λήψης απολυτηρίου ενώ οι εκπαιδευτικοί αντί για πάροχοι γνώσης και εκπαίδευσης προς τα παιδιά έχουν καταντήσει διεκπεραιωτες γραφειοκρατίας και συμπλήρωσης άνευ ουσίας χαρτιών φορμών και εντολών των γραφειοκρατών στελεχών.Ας συνεχίσουμε έτσι,ο κατήφορος δεν έχει τέλος και η δημόσια εκπαίδευση θα είναι άλλη μια εστία σήψης όπως έχει εξελιχθεί και η δικαιοσύνη που συχνά επικαλεισθε.

Νεοδημοκρατης
|

Αρχισαν οι εκπτωσεις του υπουργειου φοβουνται το χασιμο ψηφων των μαθητων λυκειων ντροπη σας ρε οδηγουμαστε στην καταστροφη για να μην σπασετε αυγα τα δε μετρα ειναι της πλακας οι αποβολες ειναι παρασημα στους αρχηγους καλοπαιδα των σχολειων οι δε καθηγητες φοβουνται τις μηνυσεις των γονεων δεν θελον να μπλεξουν οποτε μηδεν στο πηλικον

Κοσμίδης Χρήστος
|

Και φαντάσου να περνούσε από το μυαλό του Υπουργείου να μας επιτρέπει να χρησιμοποιούν οι μαθητές το κινητό τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος για εκπαιδευτικούς λόγους όπως σε τόσες και τόσες χώρες γίνεται

Για όποιον μου απάντησε να πάρω κάτω από τη βαση
|

Βλέπω πως έχεις γνώσεις και γιατρού.Τι θέλεις λοιπόν στην εκπαίδευση αφού κανείς ιατρικές γνωματεύσεις μέσω ίντερνετ?

Φιλόλογος απών
|

@Πλατάρος
..."κατασχέτουμε"...
Ζήτω η ελληνική γλώσσα!

Πλατάρος Γιάννης
|

@Φώτης Δεν κατασχέτουμε κινητά. Η ιστορία υπαρκτή . Το δέχομαι. Αν έκανε το ίδιο γιατί πήρε 19 αντί για 20; Το σχολείο λειτουργεί με σαφές συγκεκριμένο πλαίσιο. Το κινητό απαγορεύεται.
Εισηγηθείτε -με το όνομά σας όμως - να επιτρέπεται η κατοχή κινητού στο σχολείο όσων έχουν μεγάλη εξάρτηση, με χαρτί ειδικού και απόφαση του Σ.Δ.
Όλη η Ελλάδα, έχει την δική της τοπική νομοθεσία. Ο γνωστός ισχυρισμός όταν υποδεικνύεται ο νόμος, είναι «εμείς έτσι το κάνουμε εδώ!» Δεκαετίες ακούω αυτή την φράση.
Σας έχω εξηγήσεις μην φτιάχνετε δικούς σας νόμους....
Εξήγησα, ότι όταν συμβεί σοβαρό ποινικό περιστατικό, θα πάτε ως συνυπεύθυνοι, αν αποδειχθεί από μαρτυρίες παιδιών, βιβλίων ποινών, ημερολογίου, ότι δεν εφαρμόζατε τον νόμο, ο θύτης που βιντεοσκόπησε την συμμαθήτριά του και την εξέθεσε, θα πει ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΦΉΝΑΤΕ! Αποδεικτικά πολλά : Φωτογραφίες καθηγητών να ποζάρουν στην τάξη και στο προαύλιο, μαρτυρίες, όλα. ......ΑΝ ΓΙΝΕΙ......Αν δεν γίνει το συμβάν στην βάρδια σας, την γλιτώσατε...

ΝΟ
|

@Πλαταρος
Επίσης η "καινοτομία", αναφέρεται στον κανονισμό του σχολείου, εγκεκριμένος από σύλλογο διδασκόντων, γονέων, σύμβουλο κλπ

ΝΟ
|

@πλαταρος
Θεωρώ, πώς από την στιγμή που απαγορεύονται τα κινητά, αλλά όλα τα παιδιά τα έχουν στην τσάντα τους, έπρεπε κάτι να γίνει πριν γίνει το κακό πχ βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση, ανάρτηση κλπ. Τώρα, έχει ηρεμήσει το σχολείο. Προτιμώ την παρέμβαση εισαγγελέα για τους λόγους που υπονοείτε, παρά την παρέμβαση του για τον εξευτελισμό μαθητών. Μπρος γκρεμός και πίσω πάλι γκρεμός. Προτιμάς τον λιγότερο αποτομο

@ fotis κάτω από τη βάση
|

κι εσύ στη γραμματική ! μάλλον η μαθήτρια ήθελε θεραπεία, αν έχει τέτοιο θέμα πανικού από ένα κινητό , μάλλον είχε και άλλα σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας και όχι παιδαγωγικής.

Πιερρακάκης - Σρέντιγκερ
|

Και επιτρέπεται και απαγορεύεται το κινητό.
Παλιά λέγαμε η γάτα του Σρέντιγκερ, τώρα λέμε το κινητό του Πιερρακάκη.

Fotis
|

Πραγματικό περιστατικό πριν μερικά χρόνια.Καθηγητης την πέμπτη ώρα παίρνει το κινητό μαθήτριας που το είχε στο θρανίο της μετά την πρώτη παρατήρηση που της είχε πει να το βάλει στην τσάντα της. Το κινητό στο τέλος της ώρας δίνεται στον διευθυντή σύμφωνα με την οδηγία του οποίος θα της το έδινε πίσω στο τέλος της έβδομης ώρας.Ο καθηγητής αποχωρεί και πάει σπίτι του.Την επόμενη μέρα το πρωί μαθαίνει πως η μαθήτρια ολόκληρη την έβδομη ώρα κλαίει με λυγμούς έχοντας πάθει κρίση πανικού από την έλλειψη του κινητού.Γυρω στις 3 παρά τέταρτο η μητέρα της μαθήτριας τηλεφωνεί στον διευθυντή λέγοντας πως η κόρη της δεν έχει συνέλθει.Πρωι πρωί της επόμενης μέρας η μητέρα ενημερώνει το σχολείο πως η κόρη της συνήλθε τελικά μετά από επίσκεψη στον γιατρό και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.Ο διευθυντής αναίρεσε το μέτρο.Ο καθηγητής δεν ξαναπήρε κινητό για να το πάει στον επόμενο διευθυντή που ζητούσε και αυτός τηλέφωνα.Μας είπε πως αν πάθαινε κάτι το παιδί θα είχε τύψεις . Κύριε Πλαταρε και όλοι οι θιασώτες των σκληρών μέτρων στη θεωρία και στους νόμους παίρνετε άριστα στην καθημερινή διαχείριση μάλλον θα εισασταν κάτω από τη βαση

ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΙΝΗΤΩΝ
|

Το κυνήγι κινητών μαθητών προστίθεται στο καθηκοντολόγιο των καθηγητών.Ότι θέλουν τα παιδιά.

@ ασυγχρωτητες εξαγγελίες
|

θα τρελαθούμε ! αντιμιλά στην υπουργάρα ο αρχισχολιαστής του esos ;;;;; μήπως δεν κατάλαβα καλά; διαβάστε και εξηγήστε μου τον χρησμό ! ποιος έκανε κυβίστηση; ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ! μετά συγχρωτισμού ή ανευ, αχρεωστήτως ή μη, συγγνωστά ή ασυγχώρητα

Εκπαιδευτικός
|

Βρε Πλατάρο δεν πας να κάνεις κανένα νομικό μάθημα στον υπουργό σου; Από ότι φαίνεται έχει σοβαρά κενά. Αντί να νουθετείς (aka ειρωνεύεσαι και κομπορρημονείς) όλη μέρα την ΟΛΜΕ, τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, τον Γαβρόγλου, τον Κασσελάκη και δεν ξέρω ποιον άλλο, αφιέρωσε τον ΠΟΛΥΤΙΜΟ χρόνο σου (αφήνεις τόσα άλυτα μαθηματικά προβλήματα να παραμένουν άλυτα....) να πεις δυο λόγια στον υπουργό της καρδιάς σου. Περιμένουμε με αγωνία το επόμενο λογύδριό σου να είναι αφιερωμένο στον πλατφορμάκια που εσχάτως γίνεται πρωταθλητής στην κυβίστηση.

Πλατάρος Γιάννης
|

Δύο ασυγχρωτητες εξαγγελίες που ακυρώσουν όλα τα μετρα:
1. Θα αλλάξει τον νόμο για την κατοχή και θα απαγορεύεται η χρήση (95% σχετική βαρύτητα)
2. Έκτιση αποβολής εντός του σχολείου.
Ακυρώνονται όλα τα θετικά..
Ο νομος που ισχύει απαγορεύει την κατοχή πολλά χρόνια. Πριν απαγόρευε την χρήση. Τώρα κάνετε κυβιστηση .
Η συνάδελφος κα. ΝΟ λέει ότι τους τα μαζεύουν το πρωί σε φοριαμό και τα δίνουν το μεσημέρι στην αποχώρηση. Ο νόμος όμως λέει "σχολικό χώρο" που πιάνει προαύλιο και διδακτήριο. Φυσικά και γίνεται αλλού.
Σας πίεσαν τα παιδιά και οι γονείς και ενδώσατε. Δεν είναι δα και τίποτα σοβαρό. Έτσι δεν είναι; Συμφωνώ και γω. "Δεν είναι πολύ σοβαρό" Υπάρχουν δυσμενή σπανιωτατα σενάρια, που αν παιχθουν στο σχολείο σας, δεν θα σας ξεπλένεις ο Άξιος.
Το ξαναγραφω: Τα σενάρια είναι "απίθανα" αλλά αν συμβούν, την έχετε πατήσει. Δεν σας το εξηγώ, το αναλαμβάνετε ως καινοτομία. Δεν θα μπορέσετε να υποστηρίξετε την καινοτομία σας στον εισαγγελέα.
Ξέρω ότι το κάνουν και πολλοί άλλοι των πανδοχειων ανά την Ελλάδα χωρίς να διεκδικούν το ρηξικεύλευθον της επινόησης.
Λυπαμαι που δεν σας το εξηγώ με παράδειγμα, δεν θέλω να το μάθει ο απών, παρών συνταξιούχος ούτε το νομικό σόι του διότι τα διαβάζουν γελάνε, όπως μας απεκαλυψαν...

@ Γιάννης Λιάσκοε : μαστερσεφ , σε την είπανε;;;;;;
|

δηλαδή μπορείς να μπουκάρεις σχολείο με τα Miyabi ;;;;;;;; φέρτα να γουστάρουμε , δεν απαγορεύουνται λέμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε, φέρτα κυλικείο
(εγώ τα έχω στην τσάντα , την τσάντα αγκαλιά και τα χαϊδεύω, ποιο κινητό και αηδίες)

Τεο
|

Για να λυθεί το θέμα με το αν επιτρέπονται η όχι τα κινητά είναι Καλύτερα να έχει δύο τσάντες ο μαθητής: Μια τσάντα με κινητό σε περίπτωση που επιτρέπεται και μια τσάντα χωρίς κινητό για την περίπτωση που δεν επιτρέπεται

Μαθητής
|

Την ώρα του μαθήματος πάντα μέσα στην τσάντα το έχω, αλλά οι χειρισμοί γίνονται με το γνωστό αξεσουάρ - στυλό με οθόνη, μέσω bluetooth και ακουστικών ψείρες.

Βασίλης
|

Φυσικά και θα επιτραπεί. Η Vodafone η Wind και η Cosmote κλέφτες θα γίνουν; Και πως θα αποβλακωθούν τα παιδιά αν δεν έχουν ανά πάσα στιγμή Facebook και Insta; Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά του κινητού για την πλήρη βοΐδοποίηση των μαθητών. Και αν δεν μπορείτε εσείς κοι εκπεδευτικοί, μπορούμε εμείς.

ΓΙΏΡΓΟΣ
|

Δηλ αν ένας μαθητής έχει κλειστό το κινητό μπορεί να το κρατάει στο χερι κ να κόβει βόλτες στο προαύλιο? Δεν υπάρχει ένας λογικός εκεί στο υπουργείο? Έχουν τρελαθεί?

LOL
|

Σοβαρά αυτός τωρα είναι ο υπουργός παιδείας ;

Fotis
|

Τα κινητά είναι μια πραγματικότητα.Στο δημοτικό προφανώς δεν χρειάζονται.Αρα εκεί αφού τα παιδάκια τα παίρνουν οι γονείς κανένα κινητό.Στο γυμνάσιο και στο λύκειο πολλά παιδιά χρειάζεται να έχουν το κινητό για να τα πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο αν για κάποιο λόγο σχολασουν νωρίτερα.Αυτος ο λόγος δημιουργεί την ανάγκη να έχουν τα παιδιά κινητό.Υπαρχουν παιδιά που απέχουν από το σχολείο τους 5 και 10 χιλιόμετρα με αστεία λεωφορειακή κάλυψη της διαδρομής.Επομενως τα κινητά στο σχολείο πρέπει στην διάρκεια του μαθήματος να είναι σε θήκη ή ερμάριο και όχι πάνω στα παιδιά.Στο διάλειμμα δοκιμαστικά θα μπορούν να έχουν το κινητό ξέροντας όμως πως με την πρώτη παρεκτροπή αυτό θα μένει στη θήκη ερμάριο για την υπόλοιπη σχολική χρονιά.Ετσι τα παιδιά αποκτούν και ένα αίσθημα υπευθυνότητας.Παρεκτροπη εννοώ οτιδήποτε που τιμωρείται με αποβολή από τον διευθυντή ή τον σύλλογο καθηγητών.

@ΝΠ
|

Γιατί ο 30, 40, 50 ετών που πάει στο εσπερινό σχολείο, θα πάρει το κινητό του τηλέφωνο ειδικά για τη δουλειά του, δηλαδή εκτός εργασιακού ωραρίου, μιας και δεν εργάζεται τις συγκεκριμένες ώρες, διότι βρίσκεται στο σχολείο.
Πού τα σκέφτεστε και τα λέτε...

Λίγη σοβαρότητα έλεος,
|

Ο υπουργός από τη μία λέει ότι τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται μέσα στο σχολείο (έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται εδώ και 6 χρόνια περίπου) και από την άλλη βγαίνει και λέει ότι επιτρέπεται η κατοχή κινητού αλλά όχι η χρήση του.
Εντάξει άμα θέλετε να εκπαιδεύσετε τους νέους να βρίσκουν παραθυράκια στους νόμους από τόσο μικρή ηλικία, τότε να μην απορήσετε αν αυξηθεί κι άλλο η παραβατικότητά τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ